Hrvatska dobila trećeg predsjednika

Započeo Correlli, Februar 18, 2010, 18:01:25 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Correlli

Citat: http://www.javno.com/hr-hrvatska/ivo-josipovic-polozio-prisegu_294657Točno u podne na zagrebačkom Markovom trgu pred oko 1100 domaćih i inozemnih uzvanika Ivo Josipović prisegnuo je, te je nakon tog čina postao trećim hrvatskim predsjednikom, a Stjepan Mesić postat će prvim umirovljenim predsjednikom.

Tijek dogaÄ'aja:
Oko 11 sati i 30 minuta Ivo Josipović napustio je svoj dom, te je krenuo prema Markovom trgu na kojem se već nalaze Vesna Pusić, Luka Bebić, Ivica Mudrinić, Zoran Milanović, Radimir Čačić, ali i bivši premijer Ivo Sanader.

Palmotićevu ulicu napustio je sa suprugom i kćeri Lanom. Tatjana i Lana Josipović sjele su u jedan, a Josipović u drugi automobil.

Nešto prije podneva Stjepan Mesić krenuo je s Pantovčaka na Markov trg, zajedno sa svojom suprugom Milkom, a na pitanje kako se osjeća kazao je 'izvrsno'.

Oko osam minuta prije podneva Ivo Josipović stigao je na Markov trg.

Pet minuta do podneva, Stjepn Mesić krenuo je uz Počasnu postrojbu Hrvatske vojske koja je postrojena uz Banske dvore.

Točno u podne začuo se pucanj gričkog topa, nakon čega su počelan zvoniti crkvena zvona, a Josipović je u zajedno s obitelji stigao na Markov trg gdje je dočekan gromoglasnim pljeskom.

Nakon što je Josipović najavljen, te nakon što je stigao na pozornicu, zborovi Ivan Goran Kovačić i Zvjezdice otpjevali su Lijepu našu.

Jasna Omejec, predstavnica Ustavnog suda RH govorila je o izborima, te je potvrdila kako je Josipović na temelju rezultata sa svih izbornih mjesta zaista izabran za novog predsjednika RH.

Nakon toga Josipović je položio prisegu, te je za Omejec ponavljao:

Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Kao hrvatski državni poglavar:
- držat ću se Ustava i zakona
- brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske
- bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti
- čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.

Nakon toga, Omejec ga je pozvala da potpiše izjavu.

- Ivo Josipović, predsjednik republike Hrvatske stupa na dužnost 19. veljače - kazala je Omejec te mu je kazala kako mu čestita.

Ivo Josipović potom je kazivao svoj govor u kojem se dotaknuo odnosa sa susjedima, gospodarstva, krize društva, korupcije, te nove pravednosti koju je propagirao.

Fotografije s inauguracije pogledajte u fotogalerijama:

Inauguracija Ive Josipovića na Markovom trgu

Ivo Josipović postao treći predsjednik RH

Inauguraciju je pratilo tisuću uzvanika

Inauguracija Ive Josipovića

Ivo Josipović položio prisegu

Čestitka i od Bandića

AFP-.--.-Uzvanici na Markovom trgu
Uzvanici na Markovom trgu
Photo AFP 
Zborovi su otpjevali pjesme Crn bel, Voda zvira i Zahvalnicu, te se Josipović spustio meÄ'u uzvanike.

ÄŒestitali su mu Stjepan i Milka Mesić, majka i otac, Mladen Bajić, Darko Milinović, Tomislav Karamarko, Petar ÄŒobanković, ali i mnogi drugi meÄ'u kojima se naÅ¡ao i Milan Bandić, koji se prilikom čestitanja za razliku od ostalih uzvanika nije ni blago nasmjeÅ¡io.

Kosor: Očekujem dobru suradnju

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor uoči inauguracije kazala je kako u odnosu s predsjednikom Ivom Josipovićem ne očekuje prijepore, nego dobru i iskrenu suradnju u okviru ustavnih ovlasti.

- Očekujem da će suradnja biti dobra, konstruktivna, iskrena i otvorena. Ja ću u tu suradnju uložiti iskrenost i odlučnost i vjerujem da neće biti prijepora - rekla je premijerka Kosor. Po njezinim riječima, suradnja s Josipovićem trebala bi se temeljiti na ustavnim ovlastima i "vodeći računa da živimo u parlamentarnoj demokraciji".

AFP-.--.-Ivo Josipović, Tatjana Josipović, Lana Josipović i Jasna Omejec
Ivo Josipović, Tatjana Josipović, Lana Josipović i Jasna Omejec
Photo AFP 
Kao glavne točke suradnje navela je završetak pristupnih pregovora s EU-om ove godine, borbu protiv korupcije, jačanje gospodarstva i izlazak iz gospodarske krize te sukreiranje vanjske politike.

Kosor drži kako činjenica da je Josipović kao saborski zastupnik bio protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom neće smetati njihovoj suradnji u odnosima s tom susjednom zemljom. - Sad je to druga pozicija i vjerujem da ga to neće spriječiti da podupire realizaciju arbitražnog sporazuma - istaknula je premijerka.

PROTOKOL

Gostima, naročito graÄ'anima koji su dobili propusnice za inauguraciju preporučuje se dolazak do najkasnije 11 sati, jer nakon toga, zbog sigurnosnih razloga vjerojatno neće moći na Markov trg.

U prve redove, prije početka svečanosti 'nagurat' će se pratiti visoki uzvanici što uključuje cijeli državni vrh. Izuzev navedenog, u prvim redovima sjedit će uskoro bivši predsjednik Stjepan Mesić i njegova supruga Milka, brojni veleposlanici, saborski zastupnici, te navodno i bivši premijer Ivo Sanader.

AFP-.--.-Ivo Josipović i Tatjana Josipović uoči inauguracije
Ivo Josipović i Tatjana Josipović uoči inauguracije
Photo AFP 
TakoÄ'er, važno je i to Å¡to će inauguraciju pratiti predsjednici deset europskih zemalja. Josipovića će tako pozdraviti László Sólyom, predsjednik MaÄ'arske, Georgij Parvanov, bugarski predsjednik, Ivan GaÅ¡parovič čelnik Slovačke, poljski predsjednik Lech Kaczynski, slovenski predsjednik Danilo Türk, Bamir Topi, predsjednik Albanije, predsjednik BiH Željko KomÅ¡ić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, makedonski predsjednik ĐorÄ'i Ivanov, te i Fatmir Sejdiu, predsjednik Kosova, zbog kojeg je inauguraciju zaobiÅ¡ao srpski predsjednik Boris Tadić.

Prisega, ručak u Dvercu, dolazak u Ured

Josipović bi na Markov trg trebao doći u 11 sati i 40 minuta, i to pješice od Vranicanijeve poljane, do koje će stići automobilom. Nakon njega doći će Stjepan Mesić, u tom trenutku još uvijek predsjednik, te koji će obaviti posljednju smotru Počasne postrojbe Hrvatske vojske postrojenu uz Banske dvore.

Točno u podne, nakon što se oglasi Grički top i utihnu zvona, zborovi Ivan Goran Kovačić i Zvjezdice otpjevati će hrvatsku himnu, nakon čega će Josipović izgovoriti riječi prisege, u kojem koja će biti zaključena riječima Tako mi Bog pomogao, a sve to u pristutstvu Jasne Omejec, predstavnice Ustavnog suda.

Nakon Å¡to zborovi otpjevaju pjesme Crn bel, Voda zvira i Zahvalnicu  Ivo Josipović će se zajedno sa svojom obitelji uputit će se prema gradskoj palači Dverce, te će se ondje prvi put kao predsjednik sastati sa stranim državnicima. U Dvercu će organizirana dva ručka, VIP i buffet. Na VIP ručku bit će 30-ak osoba, meÄ'u kojima i Stjepan Mesić sa Suprugom, Jadranka Kosor, a na drugom će biti stotinjak osoba.

Nakon inauguracije i ručka Ivo Josipović i Stjepan Mesić otići će u Predsjedničke dvore. Iako mu je u tom trenutku već formalno predao vlast, Mesić će Josipoviću ondje prepustiti i ured, te nakon toga Mesić napušta Pantovčak.

U vrijeme održavanja inauguracije nad Markovim trgom oblijetali su helikopteri, a jake policijske snage osiguravale su okolne ulice.
Izvor: Javno.COM

"Tako mi Bog pomogao" kaže ateist.. Vidjet ćemo šta će ovaj čovjek donijeti Hrvatskoj i njenom narodu.

Radije necu komentirati, moje misljenje vjerovatno svi znate buduci da sam Hercegovac :D

Ma meni je prof. iz Hrvatskog pričala da taj Josipovič ima neku bolest neznam točno ime, ali znam simptome (bjela kosa, debele naučale, zaboravljiv, GLUP). Rekla je da takvi ljudi ne mogu pamtiti dobro, a da je srednju Å¡kolu proÅ¡ao pomoču roditelja. Ne vjerujem da je slagala jer sam u par navrata vidio sam da je sam zbunjen, a i prof. ima 50 god proÅ¡la je sve i svaÅ¡ta, bila prijateljica i TuÄ'manu i Titi, legenda Å¡kole :D

Correlli

Citat: Soprano poslato Februar 18, 2010, 18:03:43 POSLE PODNE
Radije necu komentirati, moje misljenje vjerovatno svi znate buduci da sam Hercegovac :D

Hehe, znam. Bolji bi bio Bandić naravno.

Sry na riječniku ali Bandić je za kurac samo bi osramotio Hrvatsku.

Correlli

Citat: Nik Delgad poslato Februar 18, 2010, 18:14:24 POSLE PODNE

A šta misliš da je Josipović bolji? Bandiću barem nije svejedno za Hrvate koji žive u Hercegovini, a ove boli ku*ac za njih, vidiš valjda šta rade.

iYoko

Ovako.. Znam da cu dobit ban zbog ovoga. :D

Neznam zasto svi zelite Bandica za prijedsijednika? Pogledajte sto je covjek napravio od Zagreba, a pogledajte sto prica da je napravio. Osim toga, mislim da je Josipovic puno pametniji. Prije svega je obrazovoniji, jer je zavrsio 2 fakulteta, dobio status profesora i doktora, sto ga u zivotu cini iskusnijim i pametnijim. Bandic po toj mjeri nije ravan Josipovicu jer je u osnovnoj prolazio sa 3. I po samom nacinu govora vidite kako Josipovic puno brze srice recenice, puno je bolji od Bandica koji na svakoj drugoj rijeci zastane.

Ma ja vam sa sigurnošču mogu reči, da su svi oni lopovi, a sada tko je otkriven tko nije to neznam...

Citat: Don Correlli poslato Februar 18, 2010, 18:15:58 POSLE PODNE

A šta misliš da je Josipović bolji? Bandiću barem nije svejedno za Hrvate koji žive u Hercegovini, a ove boli ku*ac za njih, vidiš valjda šta rade.
Ne mislim ni da je Josipović išta bolji ni jedan kandinat nije bio dobar. Ali rađe ću onda Josipovića nego Bandića.
Poslednja Izmena: Februar 18, 2010, 18:19:34 POSLE PODNE od Nik Delgad

A ja se pitam zasto hercegovci gotovo 95% grijese u izborima...Evo i sada?

Citat: JoeBullet v2.1
Ljudi, u skripti najvaznije vam koliko vam mod ima redaka/linija nije o cemu se radi, nego samo linije, ako vam mod ima vise linija bit ce vam i bolji!

Zato mislim da ce nas Josipovic izvuci iz konzerve... Ali samo u jos manju konzervu ce nas prebaciti... Ionako je rekao da ce pocrveniti Hrvatsku... A Bandic za razliku od njega mozda nije obrazovan kao on, tj Bandic je dijete siromasne obitelji iz Hercegovine, medutim covjek je bio uporan i snalazljiv i dogurao je tamo gdje je sad, mozda mu svaka odluka nije bila ispravna ali tko je danas savrsen, ali sam siguran da bi taj covjek vodio drzavu u pravom smjeru... Neki ce reci da je lopov i sl. a da ja onda pitam, koji je to danas na vlasti a ne krade? Ne postoji, razlika je samo sto netko vise, netko manje, a na kraju se svodi na isto jer si ukrao, samo ima u HR puno vecih riba sto se tice krade... Ali razlika je i kad krades i radis nesto korisno, i razlika je kad dodu na vlast i SAMO kradu a ne rade nista korisno. Uostalom, da od vas netko dode na vlast, znate svi da vam mandat traje odredeno vrijeme i da ste kad zavrsi mandat opet kurac, pa da vas ja sad pitam, bi li vi dok ste na vlasti radili i nesto u korist za sebe pa koliko toliko... Ja prvi BI, a vjerujem da bi i ostali... Zato...

Correlli

Citat: SampArena :: iYoko poslato Februar 18, 2010, 18:17:29 POSLE PODNE
Neznam zasto svi zelite Bandica za prijedsijednika? Pogledajte sto je covjek napravio od Zagreba, a pogledajte sto prica da je napravio. Osim toga, mislim da je Josipovic puno pametniji. Prije svega je obrazovoniji, jer je zavrsio 2 fakulteta, dobio status profesora i doktora, sto ga u zivotu cini iskusnijim i pametnijim. Bandic po toj mjeri nije ravan Josipovicu jer je u osnovnoj prolazio sa 3. I po samom nacinu govora vidite kako Josipovic puno brze srice recenice, puno je bolji od Bandica koji na svakoj drugoj rijeci zastane.
Ja ne vjerujem čovjeku koji je ateist i kaže "Tako mi Bog pomogao". Škola nije najvažnija, važno je srce i koliko ti voliš svoj narod i šta sve si spreman napraviti za njega.

Citat: Zan Mandic poslato Februar 18, 2010, 18:17:35 POSLE PODNE
Ma ja vam sa sigurnošču mogu reči, da su svi oni lopovi, a sada tko je otkriven tko nije to neznam...
Jesu da, neki više a neki manje. Nitko nije danas pošten više.
Poslednja Izmena: Februar 18, 2010, 18:23:29 POSLE PODNE od Don Correlli

Citat: SampArena :: iYoko poslato Februar 18, 2010, 18:17:29 POSLE PODNE
Ovako.. Znam da cu dobit ban zbog ovoga. :D

slazem se sa iyokom....bandic je neobrazovani *i wont flame any more* i budala, nezna jezike, vadi se na crkvu i narod ma koji narod i mamu bi zajeba.....bandic je cili zivot bija u komunistickoj partiji i u SDP-u i sad kaze da nije i sere po komunistima i socijaldemokratima.....ma kakva je to osoba koja izdaje nekad svoje prijatelje a kako bi onda ovaj jadan i napacen narod

i jos nesto Correlli za tvoju informaciju Josipovic nije ateist nego agnostik a to je velika razlika ateizam negira postojanje boga, agnosticizam priznaje visu silu tj. boga u bilo kojem obliku a ne priznaje nikoju vjeru........
Poslednja Izmena: Februar 18, 2010, 18:26:36 POSLE PODNE od [SB]Gunjac

Citat: °|Chris|° poslato Februar 18, 2010, 18:21:26 POSLE PODNE
Jbg, ja sam bio za primorca... :(

Primorac je bio OK. Ali se svelo na Bandica i Josipovica.

I jos nesto, netko je naveo gore da Hercegovci uvijek krivo glasaju.
Zasto bas mislis da su Hercegovci u krivu? Tko to kaze? Mozda u krivo naspram tvojih misljenja,a moze biti da si ti u krivu. To necemo nikad doznati, tj ocemo, ako Bandic postane ikad predsjednik.
I kazes da su uvijek u krivu? Kako su uvijek u krivu kad nisu birali uopce Mesica... A uostalom izabrali su Tudmana, oces reci da su i tada bili u krivu?

EDIT: ma agnostik ne vjeruje u nista, to je jos gore nego ateist.

NAPOMENA: Svi se mozete slobodno izjasniti i iznijeti svoje misljenje i nitko nece dobiti BAN, dok se ne podete vrijedati, znaci svi imaju pravo na svoje misljenje, to je DEMOKRACIJA.
Samo nemojte govoriti "budala" i razne ostale stvari kao sto je Gunjac iznad rekao ali cu zazmiriti na jedno oko ovaj put posto nisam bio upozorio...
Poslednja Izmena: Februar 18, 2010, 18:28:38 POSLE PODNE od Soprano