Uskrs

Započeo Vilko, April 23, 2011, 15:47:07 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

SVETO TRODNEVLJE

U svakodnevnom govoru navikli smo ubrajati u sveto trodnevlje Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu. Sveto trodnevlje započinje misom Večere Gospodnje, nastavlja se liturgijom Velikog petka, Uskrsnim bdjenjem, dnevnom misom na Uskrs, a završava službeno večernjom misom uskrsnog dana. Ovdje je potrebno napomenuti da je večernja misa Velikog četvrtka - u liturgiji - predvečerje sutrašnjeg dana, jer su kod Židova veliki blagdani počinjali večer uoči istog.

Stari su hrvatski pisci Uskrs nazvali Vazmom, što je izvedenica od grčke riječi "azima" koja doslovno znači "beskvasni kruh", a skraćeno se upotrebljavala za židovsku Pashu, kojoj je Krist dao novi sadržaj svojom smrću i svojim uskrsnućem. Uskrs je najstarija i konstitutivna svetkovina kršćanske zajednice. Često se može čuti u ovom vremenu liturgijske godine izraz 'vigilija'. Sv. Augustin je tako nazvao Uskrsno bdjenje, a doslovno znači "majkom svih bdjenja".

Naime, Kristova Pasha - njegov prijelaz s ovoga svijeta k Ocu po muci, smrti i uskrsnuću - predmet je slavljenja nedjelje, kao 'malog Uskrsa', ali i svih ostalih euharistijskih slavlja tijekom liturgijske godine koja su se postepeno razvila upravo od Uskrsa. U ovom kratkom prikazu pokušali bismo prikazati bogatstvo liturgijskih slavlja ovih, najznačajnijih dana za svakog kršćanina.

VELIKI ÄŒETVRTAK - VEÄŒERA GOSPODNJA


Na ovaj dan, nema dnevnih sv. misa, jedino se slavi misa Večere Gospodnje koja je godiÅ¡nji spomen-čin ustanovljenja svih naÅ¡ih euharistijskih slavlja. U katedralama, kao matičnim crkvama svake biskupije, biskup ujutro ovoga dana slavi liturgiju sa svim svećenicima svoje biskupije. Tada se blagoslivlja bolesničko i katekumensko ulje, a posvećuje se takoÄ'er i krizmano ulje, te ulje za reÄ'enje svećenika. Nakon biskupove propovijedi svećenici obnavljaju obećanja dana na reÄ'enju da će vjerno obavljati prihvaćenu službu. Uvečer se slavi euharistija u svim crkvama. Nakon Ivanova izvjeÅ¡taja o Isusu koji za vrijeme Večere pere učenicima noge, sam predvoditelj slavlja (u nekim zajednicama) pere dvanaestorici odabranih noge i tako podsjeća sve okupljene da je euharistija upućena na život - bratsku ljubav svih kršćana koju trebaju Å¡iriti u svijet.

VELIKI PETAK MUKE GOSPODNJE

Današnji obred Velikog petka razvio se od onoga koji su već u IV. st. uveli kršćani Jeruzalema nakon što je carica Helena 320. godine pronašla zagubljenu relikviju križa Kristova. Od tada su se kršćani počeli skupljati popodne na Golgoti i tamo imali službu Riječi. Današnji obred Velikog petka započinje prostracijom svećenika i poslužitelja ili pak klečanjem u šutnji. Nakon toga slijede čitanja, čiji vrhunac svake godine je Muka po Ivanu. Crkva nakon homilije izriče sveopću molitvu kao zaključak službe riječi.

Ove molitve su vrlo stare, te uključuju sve ljude, od pape, vjernika, katekumena, kršćana koji nisu u punom zajedništvu s katoličkom Crkvom, Židova, članova nekršćanskih religija, onih koji ne vjeruju u Boga, upravitelja država, bolesnih, gladnih, zatvorenih, putnika, iseljenika, umirućih. Slijedi klanjanje Križu. Ono počinje celebrantovim predstavljanjem križa okupljenoj zajednici: "Evo drvo Križa, na kom je visio Spas svijeta!" Vjernici se mogu slobodno pokloniti Križu, ili ga poljubiti.

Poželjno je da to učini svaki član zajednice. Dok traje poklon članova zajednice Križu, pjeva se stara tužaljka "Usta moja, opjevajte" koja stavlja u usta trpećem Isusu dobročinstva koja je Bog učinio svome narodu u povijesti spasenja, a narod svoga Mesiju daje razapeti na križ, ruga mu se, poji ga octom, probada mu bok kopljem. Posljednji dio obreda ovoga dana jest pričest koja je na Veliki četvrtak pohranjena na sporednom oltaru. Obred počinje Molitvom Gospodnjom, nema znaka mira, već se samo pristupa pričesti. Liturgija završava otpusnom molitvom te se vjernici razilaze u šutnji. Tišina je u crkvi i srcima vjernika, tišina kojom Bog progovara onima koji su ga spremni slušati - Spasitelj je mrtav da bi nas smrtne izveo u vječni život.

VELIKA SUBOTA - USKRSNO BDJENJE

Od obreda Velikoga petka kroz cijelu Veliku subotu Crkva 'Å¡uti'. Navečer se vjernici okupljaju na bdjenje. Prva je Crkva uskrsnu noć provodila u pjesmi i molitvi pridružujući katekumene Kristu raspetom i uskrslom. DanaÅ¡nji obred Vazmenoga bdjenja sastoji se od službe svjetla s blagoslovom ognja i Vazmenim hvalospjevom; službe riječi sa sedam starozavjetnih i dva novozavjetna čitanja koja iznose ključne dogaÄ'aje povijesti spasenja; krsne službe s litanijama svih svetih, blagoslovom vode, krÅ¡tenjem odraslih ili obnovom krsnih obećanja; euharistijske službe pod kojom novokrÅ¡teni donose misne darove te prvi put blaguju Tijelo Kristovo.

Služba svjetla - u samoj crkvi ugašena su svjetla, a predsjedatelj pred crkvom blagoslivlja oganj kojim će biti zapaljena uskrsna svijeća. Možda bi ovdje bilo zgodno spomenuti simbolizam svijeće; svijeća je djevičanski plod pčela, i zato je prikladna da bude simbol Krista, Sina djevičanske Majke. U uskrsnu svijeću predvoditelj slavlja ucrtava križ te prvo i posljednje slovo . Nakon toga se svijeća pali od blagoslovljenog ognja i? i ?grčkog alfabeta _ nosi kroz Crkvu s tri 'postaje'; pri dnu crkve, u sredini i pred oltarom. Đakon ili onaj koji nosi svijeću podiže je i pjeva: "Svjetlo Kristovo". To je epegzegetski genitiv i znači: "Svjetlo koje je sam Krist". Na taj poklik vjernici odgovaraju: "Bogu hvala!" Nakon toga slijedi Vazmeni hvalospjev, čiju je ljepotu potrebno doživjeti slušanjem.


"Ovo je noć koja svjetlošću stupa
rasprši tmine grijeha.
Ovo je noć koja danas po svem svijetu one,
Å¡to u Krista vjeruju,
od tmina grijeha i od opačina otima,
vraća milosti i pridružuje svetosti.
Ovo je noć, u kojoj je Krist
raskinuo okove smrti
i kao pobjednik od mrtvih ustao."

Vazmeni hvalospjev

Služba riječi je dugačka zato Å¡to su vjernici u starini željeli dočekati zoru uskrsnog jutra razmatrajući "divna djela Å¡to ih je Gospodin Bog svome narodu od početka činio, vjeran svojoj riječi i obećanju" (Rimski misal), a samo krÅ¡tenje dijelilo se u zoru i liturgija je zavrÅ¡avala euharistijskom službom. Iz Staroga zavjeta imamo sedam čitanja koja govore o značajnijim Božjim zahvatima u povijesti izraelskog naroda. Iza svakog čitanja celebrant moli molitvu koja je povezana s pročitanim. Nakon posljednjega Starozavjetnog čitanja slijedi Slava koja se nije pjevala u vremenu korizme. Slijedi čitanje Pavlove poslanice te evanÄ'elje o otkriću praznog groba koje nam donosi Luka.
Krsna služba _ započinje blagoslovom vode kojem prethode Litanije svih svetih. Nakon blagoslova vode slijedi odricanje od grijeha, to jest od Sotone, te ispovijest vjere. Vodom će zatim biti kršteni odrasli katekumeni ili djeca koja će se krstiti u ovoj noći. Ako nema kandidata za krštenje, tada predvoditelj škropi sve prisutne vjernike u znak obnove krsnih obećanja koja su dali Bogu osobno ili su ih dali njihovi roditelji i kumovi.
Euharistijska služba _ u Vazmenom bdjenju je vrhunac Kristove prisutnosti u ovoj noći nakon Å¡to smo ga doživjeli prisutnog u simbolu uskrsne svijeće, preko prisutnosti u riječi te u krÅ¡tenju. Euharistija ostvaruje prisutnost Krista pod prilikama kruha i vina, koji je meÄ'u nama prisutan u svakodnevnom životu kao Uskrsli, a posebno u svakom euharistijskom slavlju kada nam daje samog sebe za naÅ¡e suobličenje njemu Proslavljenom.
Posljednica

Svetoj Žrtvi uskrsnici
dajte slavu krštenici!
Janje ovce oslobodi,
Krist nas grešne preporodi.
Sa životom smrt se sasta
i čudesna borba nasta:
VoÄ'a živih pade tada
i živ živcat opet vlada.
Marijo, o reci Å¡to je?
Å to ti oko vidjelo je?
"Grob ja vidjeh Krista Boga,
svijetlu slavu uskrsloga,
AnÄ'ele i platno bijelo
u kom bješe sveto tijelo.
Ufanje mi uskrslo je,
Krist, moj Gospod i sve moje;
Pred vama će tamo gdje je
cvjetna strana Galileje."
Znamo da si doistine
uskrsnuo, Božji Sine;
Pobjedniče, Kralju divan,
budi nama milostivan!
Amen, aleluja!

USKRS

"Å to tražite Živoga meÄ'u mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!" (Lk 24, 5 - 6)
Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Na Uskrs slavimo srediÅ¡nji dogaÄ'aj kršćanstva _ Kristovo uskrsnuće. Zato biti kršćanin znači ponajprije vjerovati da je Bog Isusa, onog istog kojeg su ljudi raspeli, uskrisio i učinio Gospodarem svega stvorenoga. Kristovo uskrsnuće je bilo pripravljeno kroz cijeli Stari zavjet, a kad je jednom ostvareno, sva kršćanska pokoljenja riječju i životom svjedoče za tu temeljnu istinu povijesti _ Krist je uskrsnuo, s njime i mi neprestano uskrsavamo. Prvo svjedočanstvo za uskrsloga Krista dali su njegovi učenici. Prema Djelima apostolskim, kršćanska se zajednica zasniva, razvija i Å¡iri na toj činjenici i na vjernosti uskrslome Kristu. ÄŒinjenica Kristova uskrsnuća prenosi se tako svim budućim kršćanskim naraÅ¡tajima, sve do danas. Kristovo uskrsnuće početak je novoga svijeta i zalog je naÅ¡eg uskrsnuća koje se već sada ostvaruje dok se s mukom i naporom opiremo zlu i grijehu, a koje će se u punini očitovati kad se Krist jasno objavi svijetu na kraju vremena. DanaÅ¡nji blagdan poziva nas na uskrsnu radost i poručuje nam da zbilju uskrslog Krista Å¡irimo oko sebe pobjeÄ'ujući smrt i unoseći u svijet pouzdanje, vjeru i nadu.

"Uzdignimo se k njemu koji je prah naše niskoće uzeo u tijelo svoje slave, i ugledajmo se u svemu u njegovu poniznost i strpljivost, da mu se možemo pridružiti u njegovu uskrsnuću" (sv. Leon Veliki).


Sretan Uskrs svima koji ga slave, takoÄ'er sretan i Vaskrs koji ga slave.
Poslednja Izmena: April 23, 2011, 15:48:30 POSLE PODNE od [AG] Vilko

Veliki lajk na ovo ;)
Edit: Hvala,takoÄ'er ;)
Poslednja Izmena: April 23, 2011, 16:16:34 POSLE PODNE od Firefox.pwn
Citat: Correlli poslato Maj 03, 2011, 17:45:02 POSLE PODNE
Citat: Petar_Black poslato Maj 03, 2011, 17:19:10 POSLE PODNE
Ohh..Nisam se nadao da ce ovakve odlicne ocene biti..:D..Na prvoj stranici sve 0/10 a na drugoj 100000/10 :D...Hvala puno..:DD :-*

U moju si temu došao, a ne u svoju...
Hahahah koji isus izgubio se malo :D

Hvala takoder ....
Za sve ljubitelje Photoshopa,Dizajna,..Znate radit u Photoshopu,Potrebna vam je pomoc...Posjeti te nas....

Hvala, takodje.
Citat: ...Neno... poslato Januar 26, 2013, 23:31:02 POSLE PODNE
Poceo sam mapati i tu je doslo do problema.Nakon par mapa,vidio sam post Gottia i kaze da nista nevalja da je katastrofa,i pocnemo se svadjati,psovati.Popusimo bananu obojica,i nakon toga nesto sam napravio (mapu) i Gotti kaze dobra,uh reko opet me zajebava,i saljem ja njemu na pm reko ti mene zajebavas,kaze on ne,i pomirimo se.Nakon toga postali smo dosta dobri


Johnny

Hvala takodje


@ Neno svidja mi se tvoj potpis BS <3

Mikic95


Correlli

Hvala takoÄ'er. :)

Ajmo se tucat jajima. :D :D

Citat: Correlli poslato April 23, 2011, 16:09:50 POSLE PODNE
Hvala takoÄ'er. :)

Ajmo se tucat jajima. :D :D

nisam gay haha :)
Za sve ljubitelje Photoshopa,Dizajna,..Znate radit u Photoshopu,Potrebna vam je pomoc...Posjeti te nas....


Correlli

Citat: Klijesta poslato April 23, 2011, 16:10:24 POSLE PODNE
nisam gay haha :)

Možda i jesi, jer vidim da si pomislio na ona jaja koja se nalaze dolje :D. Ja sam mislio na uskrsna jaja. ;)



Citat: Correlli poslato April 23, 2011, 16:13:56 POSLE PODNE
Citat: Klijesta poslato April 23, 2011, 16:10:24 POSLE PODNE
nisam gay haha :)

Možda i jesi, jer vidim da si pomislio na ona jaja koja se nalaze dolje :D. Ja sam mislio na uskrsna jaja. ;)

haha znam na koja si mislio xD
Za sve ljubitelje Photoshopa,Dizajna,..Znate radit u Photoshopu,Potrebna vam je pomoc...Posjeti te nas....