Racunar - Dobar ili los?

Započeo SanelPandzic, Avgust 14, 2021, 13:31:59 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Pozdrav, hocu sebi uzet gaming računar jedan, i našao sam ga, ali ne znam kakav je, pa ako možete da kažete kakav je za gaming. Cijena je 450€. Općenito me zanima GTA V

Procesor: Intel Core i7 3770
Ram: 16 GB DDR3
Hard disk: 500 GB
SSD: 120 GB
Matična ploča: ZX-H61C V2.3/H61
Grafička: AMD RX 560 4 GB

i5 3570k
16GB DD3 (2x4GB Hyper X, + 2x4GB No name na 1666)
HDD 500GB
SSD nije imao ja sam ubacio
Maticna ASRock z77 pro 3 (isto sranje svejedno mora da se menja i CPU i RAM i Maticna na upgrade)
GPU Gigabyte GTX 1060 6GB
PSU dobri stari Corsair TX650

Sve to osim SSD-a koji sam imao doma, 2000kn + 180kn dostava to jest ~300eu
Ti sad uporedi sam, s tim da su cene relativne, uzmi u obzir cene na GPU, i to kakve su performanse na trenutnim igrama (i da li ih mozes povuci uopste).

Posto si naveo GTA V, ja sam na 40-50FPS sa podesavanjima skoro na max (ako se dobro secam), 1080p (ali ja imam ultra wide pa je rezolucija malo veca od standardnog 1080p)
Ostalo isto vucem na high/max, u igrama tipa Days Gone, Horizon Zero Dawn, cak sam i Control igrao na High cini mi se, na ~40FPS.

I kad sam vec napisao esej iako sam hteo samo config da ti dam pa sam da gledas, imaj u vidu meni je CPU lepa kombinacija sa GPU. GPU mi je uvek na 100% dok CPU u zavisnosti od igre ali retko kad je 100%, najvise sto sam pratio bilo je 80% i to na spajkovima.
Tako da tehnicki gledano meni je GPU trenutni bottleneck u vecini igara (zanemarimo CPU heavy titlove tipa Space Engineers i Minecraft sa kilo modova). A tebi je CPU jaci, a GPU slabiji. I razlika izmedju i5 i i7 je navise u tome sto i7 ima vise jezgara (dok je za gaming bitniji clock)

Citat: Deleted User poslato Avgust 14, 2021, 14:18:30 POSLE PODNE
i5 3570k
16GB DD3 (2x4GB Hyper X, + 2x4GB No name na 1666)
HDD 500GB
SSD nije imao ja sam ubacio
Maticna ASRock z77 pro 3 (isto sranje svejedno mora da se menja i CPU i RAM i Maticna na upgrade)
GPU Gigabyte GTX 1060 6GB
PSU dobri stari Corsair TX650

Sve to osim SSD-a koji sam imao doma, 2000kn + 180kn dostava to jest ~300eu
Ti sad uporedi sam, s tim da su cene relativne, uzmi u obzir cene na GPU, i to kakve su performanse na trenutnim igrama (i da li ih mozes povuci uopste).

Posto si naveo GTA V, ja sam na 40-50FPS sa podesavanjima skoro na max (ako se dobro secam), 1080p (ali ja imam ultra wide pa je rezolucija malo veca od standardnog 1080p)
Ostalo isto vucem na high/max, u igrama tipa Days Gone, Horizon Zero Dawn, cak sam i Control igrao na High cini mi se, na ~40FPS.

I kad sam vec napisao esej iako sam hteo samo config da ti dam pa sam da gledas, imaj u vidu meni je CPU lepa kombinacija sa GPU. GPU mi je uvek na 100% dok CPU u zavisnosti od igre ali retko kad je 100%, najvise sto sam pratio bilo je 80% i to na spajkovima.
Tako da tehnicki gledano meni je GPU trenutni bottleneck u vecini igara (zanemarimo CPU heavy titlove tipa Space Engineers i Minecraft sa kilo modova). A tebi je CPU jaci, a GPU slabiji. I razlika izmedju i5 i i7 je navise u tome sto i7 ima vise jezgara (dok je za gaming bitniji clock)

Aha, sto se tice ovog kompa sto sam gore postavio, taj komp je nov pa zato je 450€ da je koripten, bilo bi manje sigurno. Inace ne razumijem se bas u te  stvari, sta koji cpu ili gpu posjeduje i to... A na game debate sam ovaj komp testirao, i bukvalno mnoge igre mogu, GTA V pise na medium ili high ce moci, days gone na low itd... Pa sta predlazes, da li da uzmem ga? Ovi sa sajta kazu odlican komp.

Edit:
Evo ovako pokazuje na game debate, kakav je racunar za GTA V: https://imgur.com/a/DCE8sLT

A zbog cega je slab gpu u kompa?
Poslednja Izmena: Avgust 15, 2021, 05:01:42 PRE PODNE od SanelPandzic

Ne kupuj nista trenutno, cene komponenti su nenormalno visoke, pogotovo grafickih karata. Kad sam video da RX 580 kosta 300+ evra, pozlilo mi je.

Citat: Hayamoto poslato Avgust 15, 2021, 10:07:38 PRE PODNE
Ne kupuj nista trenutno, cene komponenti su nenormalno visoke, pogotovo grafickih karata. Kad sam video da RX 580 kosta 300+ evra, pozlilo mi je.
Sad sam i ja pogledao, došo do 300 eur kontam ni PSU nisam dodao a grafe duplo više nego što jesu inače.

Samo, veoma bitna stvar, nipošto ne ubacuj taj procesor nego ubaci i3 101000F

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/203473/intel-core-i3-10100f-processor-6m-cache-up-to-4-30-ghz.html
https://www.amazon.com/Patriot-Extreme-Performance-PC4-25600-PV416G320C6K/dp/B016A29PWA
https://shop.westerndigital.com/en-ap/products/internal-drives/wd-blue-sata-m-2-ssd
Matična B460M-A
А sto se ostaloga tice, srecno :)
Poslednja Izmena: Avgust 15, 2021, 10:14:46 PRE PODNE od Sage

Citat: Sage poslato Avgust 15, 2021, 10:13:18 PRE PODNE
Sad sam i ja pogledao, došo do 300 eur kontam ni PSU nisam dodao a grafe duplo više nego što jesu inače.

Samo, veoma bitna stvar, nipošto ne ubacuj taj procesor nego ubaci i3 101000F

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/203473/intel-core-i3-10100f-processor-6m-cache-up-to-4-30-ghz.html
https://www.amazon.com/Patriot-Extreme-Performance-PC4-25600-PV416G320C6K/dp/B016A29PWA
https://shop.westerndigital.com/en-ap/products/internal-drives/wd-blue-sata-m-2-ssd
Matična B460M-A
А sto se ostaloga tice, srecno :)

@Sage

Dobro, ipak mislim da cu za sada sacekat, osim ako u ovih sedmicu ili dvije ne nađem racunar koji je dobar. Inace ne sastavljam ja racunar, nego zelim da kupim odma gotov, kupujem ga na sajtu procomp.ba. I bas je ovaj procesor los zbog nekog razloga? :)
Ili da li mozda mozes ti nac neki racunar, ali samo vam na ovim Bosanskim sajtovima za prodaju racunara, ako znas koji. Uglavnom 450€ mogu potrosit na racunar maksimalno, mislim da je dovoljno za neki gaming racunar, GTA V pogtovo m ije bitan, a i da imam druge igre igrat :) Hvala na savjetu

Citat: SanelPandzic poslato Avgust 15, 2021, 12:54:09 POSLE PODNE
@Sage

Dobro, ipak mislim da cu za sada sacekat, osim ako u ovih sedmicu ili dvije ne nađem racunar koji je dobar. Inace ne sastavljam ja racunar, nego zelim da kupim odma gotov, kupujem ga na sajtu procomp.ba. I bas je ovaj procesor los zbog nekog razloga? :)
Ili da li mozda mozes ti nac neki racunar, ali samo vam na ovim Bosanskim sajtovima za prodaju racunara, ako znas koji. Uglavnom 450€ mogu potrosit na racunar maksimalno, mislim da je dovoljno za neki gaming racunar, GTA V pogtovo m ije bitan, a i da imam druge igre igrat :) Hvala na savjetu
Procesor nije los, samo sto se ne isplati danas uzimati. To je intel "trece generacije", 2012 godina...
Ako mislis da cekas, onda odmah znaj da cekas sredinu 2022, tek onda izlaze nove generacije i tek onda se isplati uzimati nesto novo/obnavljati.

I, inace GPU je slab zato sto vec danas igre stare 2-3 godine jedva da vuce na low.

Citat: Deleted User poslato Avgust 15, 2021, 13:24:27 POSLE PODNE
Procesor nije los, samo sto se ne isplati danas uzimati. To je intel "trece generacije", 2012 godina...
Ako mislis da cekas, onda odmah znaj da cekas sredinu 2022, tek onda izlaze nove generacije i tek onda se isplati uzimati nesto novo/obnavljati.

I, inace GPU je slab zato sto vec danas igre stare 2-3 godine jedva da vuce na low.

Aha,  pa dobro imal sad koji komp koji se moze uzeti, evo ovdje link, pa ako bi mogao da pogledas: https://procomp.ba/721-akcija-gaming-ra%C4%8Dunara

Posto mnogo mi se igraju ove  popularne igrice kao npr GTA V i to... Pa ako bi ti ili neko drugi mogao da pogleda, da li ima dobar komp do 450€, jer haman ipak taj necu uzimat sto sam gore postavio na postu specifijkacije, pa treba mi neko naci racunar ko se razumije u to :)

Citat: SanelPandzic poslato Avgust 15, 2021, 13:49:49 POSLE PODNE
Aha,  pa dobro imal sad koji komp koji se moze uzeti, evo ovdje link, pa ako bi mogao da pogledas: https://procomp.ba/721-akcija-gaming-ra%C4%8Dunara

Posto mnogo mi se igraju ove  popularne igrice kao npr GTA V i to... Pa ako bi ti ili neko drugi mogao da pogleda, da li ima dobar komp do 450€, jer haman ipak taj necu uzimat sto sam gore postavio na postu specifijkacije, pa treba mi neko naci racunar ko se razumije u to :)
Gledaj mogu ja da ti napisem svasta ali ako se ti ne razumes u komponente i ne potrazis sam sta je sta i koja je razlika, neces shvatiti.
Ukratko i prosto, neces naci kompjuter da valja za 450eu, neces naci komp da vredi te pare zato sto ako je graficka GTX 1060, kada je izasla pre 5 godina, nova kostala 300eu, a danas nakon 5 godina toliko je cene kao polovnu, onda sam mozes da vidis koliko smo otisli u qurac.

Citat: Deleted User poslato Avgust 15, 2021, 16:11:24 POSLE PODNE
Gledaj mogu ja da ti napisem svasta ali ako se ti ne razumes u komponente i ne potrazis sam sta je sta i koja je razlika, neces shvatiti.
Ukratko i prosto, neces naci kompjuter da valja za 450eu, neces naci komp da vredi te pare zato sto ako je graficka GTX 1060, kada je izasla pre 5 godina, nova kostala 300eu, a danas nakon 5 godina toliko je cene kao polovnu, onda sam mozes da vidis koliko smo otisli u qurac.

Aham, ma ne moras pisat oko tih stvari, a vidi ja imam jedan problem, ja imam samo tih 450€ vise nemam, a navjerovatnije necu moc nikako ni skupit :) Tako da brt ne znam sta da radim, vidim mnogi govorite da ne uzimam ovaj gore racunar sto sam postavio na postu, tako da ne znam sad sta da uzmem niti sta da radim  :( :(

A da li bi se sjebao kada bi uzeo taj racunar sto sam gore na postu postavio, posto meni je na game debate pokazalo da bi GTA V mogao na medium ili na high ici s tim racunarom?

q3z

*

Citat: SanelPandzic poslato Avgust 14, 2021, 13:31:59 POSLE PODNE
Pozdrav, hocu sebi uzet gaming računar jedan, i našao sam ga, ali ne znam kakav je, pa ako možete da kažete kakav je za gaming. Cijena je 450€. Općenito me zanima GTA V

Procesor: Intel Core i7 3770
Ram: 16 GB DDR3
Hard disk: 500 GB
SSD: 120 GB
Matična ploča: ZX-H61C V2.3/H61
Grafička: AMD RX 560 4 GB
Perfektan kompjuter za te pare bukvalno
Ja imam
i7 2600
graficka gtx 550ti
maticna nmp
8 gb rama
100 fps ko iz picke

Citat: q3z poslato Avgust 15, 2021, 17:50:21 POSLE PODNE

Perfektan kompjuter za te pare bukvalno
Ja imam
i7 2600
graficka gtx 550ti
maticna nmp
8 gb rama
100 fps ko iz picke

Ni blizu perfektnog, ne vrijedi sada uzimati pc

Usput, jebo vas intel

Citat: Ape poslato Avgust 15, 2021, 19:46:42 POSLE PODNE
Ni blizu perfektnog, ne vrijedi sada uzimati pc

Usput, jebo vas intel
@Ape
Imao sam plan danas da sacekam jos malo u vezi uzimanja. Kada predlazes da uzmem neki pc? Mislim kada je najbolje vrijeme da ga uzmem za ovaj novac :)

Citat: SanelPandzic poslato Avgust 15, 2021, 20:08:01 POSLE PODNE
@Ape
Imao sam plan danas da sacekam jos malo u vezi uzimanja. Kada predlazes da uzmem neki pc? Mislim kada je najbolje vrijeme da ga uzmem za ovaj novac :)

prvo, isplatljivije ti je da sam sastavljas komp ili da platis majstoru da ga sastavi, ja sam kompletan setup platio oko 400 eura

AMD A8 - 9600 - 4 Core
AMD Radeon R7 Graphic
4GB rama(planiram da kupim jos jednu plocicu od 4 da bih imao 8 )
Kuciste neko ne znam ni ja oko 50 eura me doslo itd, uglavnom na komponente sam dao oko 300 eura

Sve igrice pokrecem lagano samo me ram memorija jebe al to cu da sredim :)
Graphic Designer - Contact info
davidmarkovic628@gmail.com
https://markovicdesigns.carrd.co/