Racunar - Dobar ili los?

Započeo SanelPandzic, Avgust 14, 2021, 13:31:59 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Citat: SanelPandzic poslato Avgust 15, 2021, 20:08:01 POSLE PODNE
@Ape
Imao sam plan danas da sacekam jos malo u vezi uzimanja. Kada predlazes da uzmem neki pc? Mislim kada je najbolje vrijeme da ga uzmem za ovaj novac :)

Kad padne cijena grafičke, a ne sad kad je šugavi 1050ti cca 300e
Sastaviš ili nađeš neku AMD konfiguraciju za nekih 400e jer ima Vega 8/11 u G procesorima

Evo ti među prvima što sam naletio
https://www.olx.ba/r/44187790/2686584
Znači dobar procesor zbog integrisane grafičke, 16gb ddr4, ssd i hdd jer ne možeš dns hdd koristit tj imat sistem na njemu bukvalno ne ide
I kad padnu cijene grafičkih za 200e moći ćeš RX 590 uzet lagano i nemaš brige

A ako ne želiš onda jebiga uzmi to gore ili neki intel šugavi pa će za par mjeseci to da vrijedi 200e u najboljem slučaju jer je te komponente isus koristio

Decko, samo cu ti reci da ko god u ovoj temi ti je rekao bilo sta osim procesora i3 10100F (tipa i3 3xx) treba da izvrsi suicid jer te laze za verujem tebi ne bas malu sumu novca, veruj mi vec dugo buildam PCove ljudima na pcpartpickeru + r/buildmeapc tkd ti kurac dajem da znam vise od svih iz ove teme.
Prvobitni procesor iz teme je ocajan i ne vredi ni pola toga koliko ces ga platiti.

Ryzen više nije bang for buck jer je iz nekog razloga skocila cena nenormalno to jest intel ošurio desetom generacijom i cenama iste.

A ovog mamlaza sto je pomenuo 550Ti treba za jajca obesiti
Ako ne znate, nemojte da pricate jer jebeno decku verujem nije malo tih 450E.

Sta mozes da uradis jeste da ides na 3400G varijantu, Ryzenov IGPU jebe kevu za te pare (znaci nece ti trebati grafa trenutno), evo ti FPSovi za integrisanom grafom:
https://www.youtube.com/watch?v=Ja_KqxywCLk

Znaci tera vecinu igara u pristojnim brojkama i sluzit ce te neko vreme (dok ne skupis za grafu a to moz bit i za godinu-dve-tri koliko verujem 3400G procesoru).

Inace, postoje i novije varijante od 3400G ali drajveri jos nisu finte-tuneovani kao oni na 3400G, ja bih iskreno njih uzeo ali i 3400G kao sto sam rekao je odlican izbor.

EDIT: Ako ti ne odgovara 3400G, kucaj Radeon RX Vega 11 Graphics CPUs i nadji najjeftiniji CPU ali 3400G je 190 evra tkd ti bar 230 ostaje za sve ostalo

EDIT 2: Uzmi 4350G, mnogo jaci procesor za iste pare
Poslednja Izmena: Avgust 16, 2021, 04:24:10 PRE PODNE od Sage

https://www.youtube.com/watch?v=ye5Xf41t4aA

evo pogledaj ovaj video, zbog drajvera i fine-tuninga 3400G radi bolje na primer u cyberpunku, 40FPS dok 4350G gura "samo" 30FPS (3200G 21..)
Znaci uzmi 3400G ili 4350G, sam se odluci, slicni su veoma, 4350G bolji za CPU intenstive stvari (po cpubenchmarku ima veci skor za skoro 2000 sto ti je otprilike ceo jedan dual core procesor haha)

Citat: DavidScript poslato Avgust 15, 2021, 20:16:33 POSLE PODNE
prvo, isplatljivije ti je da sam sastavljas komp ili da platis majstoru da ga sastavi, ja sam kompletan setup platio oko 400 eura

AMD A8 - 9600 - 4 Core
AMD Radeon R7 Graphic
4GB rama(planiram da kupim jos jednu plocicu od 4 da bih imao 8 )
Kuciste neko ne znam ni ja oko 50 eura me doslo itd, uglavnom na komponente sam dao oko 300 eura

Sve igrice pokrecem lagano samo me ram memorija jebe al to cu da sredim :)
Ti si zesci idiot ako si za ovo dao 400 eura.
AMD A8 - 9600 perfe ko dual core CPU lmao

Danas uopste nije isplativo kupiti bilo kakav procesor slabiji od ryzen 5 3600/3600x, ssd manji od 500 gb, ram ispod 16 gb i to od minimum 3200Mhz CL16, dobrog napajanja i maticne koja bi mogla da se nosi sa buducim nadogradnjama. Sto se grafike tice, i dalje je sve to malo poljuljano, tako da na tom polju ne bih imao neki dobar savet.
Ako ti je budzet ogranicavajuc, a imas veliku zelju nesto da kupis i igras igrice na low-medium podesavanjima u 60 FPSa, onda gruvaj, ali na uzivanje, sto je i zapravo poenta gaminga, zaboravi.
"SlavicBeast Steam Signature - SteamId for slavicbeast, real name Nikola"

@Sage
Ako imas fb ili insta, pa daj tamo cu neke stvari našisati, posto ovdje radim spam ?

@SlavicBeast
Aha, ma samo mi zelja da igram, meni je uzivanje bilo kako da igram, ali naravno ipak cuodabrat da sam sastavljam racunar, jer vidim svugdje jaka geaficka, ali slab procesot, ili obrnuto. Tako da sastavit cu sebi neni, ovog gore Sagea, s njim cu oko ovih stvari posat ako htjedne, ali hvala na savjetu. Jak racunar mogu priustit tek kada budem imao 20+ ?

To govoris sa trenutne tacke gledista, ali ces se kajati za godinu dana, veruj mi.
Strpi se jos godinu dana, sa ovim cenama i tvojim budzetom, tesko da mozes da uzmes bilo sta iole kvalitetno.

I da, sam sastavljaj racunar, jer kad kupis gotovu konfiguraciju, ti na sajtu dobijas samo povrsne informacije.
Daju ti neko napajanje %u0160 kategorije, a za maticnu dobijes informaciju samo koji je chipset i uvale ti koju trenutno imaju na lageru i koju ne mogu da prodaju.

Ne mozes da otvaras kuciste bilo sta da ti pravi problem, ili da se odlucis da dodas ram ili ssd, jer ces ostati bez garancije.
Ako sastavljas svoju konfiguraciju, nemas ogranicenje sto se toga tice i za svaki deo imas posebnu garanciju, plus znas sta kupujes.
Poslednja Izmena: Avgust 16, 2021, 16:05:14 POSLE PODNE od Hayamoto

Citat: SlavicBeast poslato Avgust 16, 2021, 15:37:35 POSLE PODNE
Danas uopste nije isplativo kupiti bilo kakav procesor slabiji od ryzen 5 3600/3600x, ssd manji od 500 gb, ram ispod 16 gb i to od minimum 3200Mhz CL16, dobrog napajanja i maticne koja bi mogla da se nosi sa buducim nadogradnjama. Sto se grafike tice, i dalje je sve to malo poljuljano, tako da na tom polju ne bih imao neki dobar savet.
Ako ti je budzet ogranicavajuc, a imas veliku zelju nesto da kupis i igras igrice na low-medium podesavanjima u 60 FPSa, onda gruvaj, ali na uzivanje, sto je i zapravo poenta gaminga, zaboravi.
AMD IGPU (vega 11) je trenutno najbolje rešenje ako uzme 2x8 kit što sam mu poslao.

https://www.youtube.com/watch?v=m7kuFGtnbDs
Poslednja Izmena: Avgust 16, 2021, 16:10:41 POSLE PODNE od Sage

Citat: Sage poslato Avgust 16, 2021, 04:17:45 PRE PODNE
Decko, samo cu ti reci da ko god u ovoj temi ti je rekao bilo sta osim procesora i3 10100F (tipa i3 3xx) treba da izvrsi suicid jer te laze za verujem tebi ne bas malu sumu novca, veruj mi vec dugo buildam PCove ljudima na pcpartpickeru + r/buildmeapc tkd ti kurac dajem da znam vise od svih iz ove teme.
Prvobitni procesor iz teme je ocajan i ne vredi ni pola toga koliko ces ga platiti.

Ryzen više nije bang for buck jer je iz nekog razloga skocila cena nenormalno to jest intel ošurio desetom generacijom i cenama iste.

A ovog mamlaza sto je pomenuo 550Ti treba za jajca obesiti
Ako ne znate, nemojte da pricate jer jebeno decku verujem nije malo tih 450E.

Sta mozes da uradis jeste da ides na 3400G varijantu, Ryzenov IGPU jebe kevu za te pare (znaci nece ti trebati grafa trenutno), evo ti FPSovi za integrisanom grafom:
https://www.youtube.com/watch?v=Ja_KqxywCLk

Znaci tera vecinu igara u pristojnim brojkama i sluzit ce te neko vreme (dok ne skupis za grafu a to moz bit i za godinu-dve-tri koliko verujem 3400G procesoru).

Inace, postoje i novije varijante od 3400G ali drajveri jos nisu finte-tuneovani kao oni na 3400G, ja bih iskreno njih uzeo ali i 3400G kao sto sam rekao je odlican izbor.

EDIT: Ako ti ne odgovara 3400G, kucaj Radeon RX Vega 11 Graphics CPUs i nadji najjeftiniji CPU ali 3400G je 190 evra tkd ti bar 230 ostaje za sve ostalo

EDIT 2: Uzmi 4350G, mnogo jaci procesor za iste pare
Nazalost on se nemoze uklopiti u budzet sa 3400G, cak je 3200G jako veliko pitanje, morao bi da stedi na PSU (napajanju) ili na ram memoriji da bi sklopio komp. A ako ustedi na PSU, uzme nesto od 400w morace kasnije opet da ga menja.
Da moze ja bih mu prvi rekao da uzme 3200G iako ne bi mogao da vuce bas sve zivo.

Iskreno, ne vidim poentu da se uzima ista trenutno ako nije polovno za "male" pare sa osnovom za upgrade kasnije. Sledeca generacija se poklopila tako da stize masu novih stvari. AMD izbacuje Zen3 i RDNA 3, polako se prelazi na DDR5, PCIe 5 generacija, AMD menja AM4 socket, nVidia prelazi sa samsungovog 8nm procesa na TSMC 5nm sto znaci znacajni skok u performansama. I nije bitno da li ces moci da uzmes te stvari, bitno je da ce trenutne sve znacajno da padnu (graficke su posebna prica tu ko zna sta ce biti, ali bojim se da cene i kad padnu nikad nece biti kao pre, nakon sto su proizvodjaci i prodavci videli koliko su neki bilmezi spremni da plate za nih).

Ja sam uzeo sebi polovan PC za 300eu, ali sam ga uzimao zato sto sam bio na prestarom "laptopu" i bio je na zadnjem izdisaju. Jos sam i ubo neku pristojnu cenu po danasnjim merama zato sto ima 1060 6GB i Corsair TX650 wati napajanje pa mi to dvoje daje makar neku osnovu za upgrade (plus HDD i kuciste gde da smestim komponente ali to je po meni nebitno posto se uvek mozes privremeno snaci). A CPU, Maticnu i RAM sam otpisao pre nego sto sam ga i uzeo zbog intela i5 3570k (iako mogu da kazem da mi skoro sve vuce na max, i GPU je u stvari botleneck trenutno).

Citat: Deleted User poslato Avgust 16, 2021, 18:31:25 POSLE PODNE
Nazalost on se nemoze uklopiti u budzet sa 3400G, cak je 3200G jako veliko pitanje, morao bi da stedi na PSU (napajanju) ili na ram memoriji da bi sklopio komp. A ako ustedi na PSU, uzme nesto od 400w morace kasnije opet da ga menja.
Da moze ja bih mu prvi rekao da uzme 3200G iako ne bi mogao da vuce bas sve zivo.

Iskreno, ne vidim poentu da se uzima ista trenutno ako nije polovno za "male" pare sa osnovom za upgrade kasnije. Sledeca generacija se poklopila tako da stize masu novih stvari. AMD izbacuje Zen3 i RDNA 3, polako se prelazi na DDR5, PCIe 5 generacija, AMD menja AM4 socket, nVidia prelazi sa samsungovog 8nm procesa na TSMC 5nm sto znaci znacajni skok u performansama. I nije bitno da li ces moci da uzmes te stvari, bitno je da ce trenutne sve znacajno da padnu (graficke su posebna prica tu ko zna sta ce biti, ali bojim se da cene i kad padnu nikad nece biti kao pre, nakon sto su proizvodjaci i prodavci videli koliko su neki bilmezi spremni da plate za nih).

Ja sam uzeo sebi polovan PC za 300eu, ali sam ga uzimao zato sto sam bio na prestarom "laptopu" i bio je na zadnjem izdisaju. Jos sam i ubo neku pristojnu cenu po danasnjim merama zato sto ima 1060 6GB i Corsair TX650 wati napajanje pa mi to dvoje daje makar neku osnovu za upgrade (plus HDD i kuciste gde da smestim komponente ali to je po meni nebitno posto se uvek mozes privremeno snaci). A CPU, Maticnu i RAM sam otpisao pre nego sto sam ga i uzeo zbog intela i5 3570k (iako mogu da kazem da mi skoro sve vuce na max, i GPU je u stvari botleneck trenutno).
Kako ne može?
Čovek ima 450 evra, 3400G nije ni 200? Isto tako 4350G nije ni 200 evra, ostaje mu 250 evra, matična (-50E), 200e ostaje, RAM (-80e), 120e za sve ostalo pa nek se snađe, lako se uštedi jebem ga..

Citat: Sage poslato Avgust 16, 2021, 19:02:57 POSLE PODNE
Kako ne može?
Čovek ima 450 evra, 3400G nije ni 200? Isto tako 4350G nije ni 200 evra, ostaje mu 250 evra, matična (-50E), 200e ostaje, RAM (-80e), 120e za sve ostalo pa nek se snađe, lako se uštedi jebem ga..

A koju cu napojnu, ili cu to ovima u radnji kada im budem dao da sastavljaaju, da oni stave napojnu koju odgovara, ili?

Kako ne može?
Kako ne može?
Pa ako mislis da se moze uklopiti, proguglaj 2 minuta, sklopi mu to. Samo ja licno ne vidim nacin da se ne stedi na PSU (ili ram) a da se uklopi. A PSU mora uzeti normalan i to od 500-600w da bi mogao mid range raficku da ubaci kasnije...

Citat: SanelPandzic poslato Avgust 16, 2021, 19:40:10 POSLE PODNE
A koju cu napojnu, ili cu to ovima u radnji kada im budem dao da sastavljaaju, da oni stave napojnu koju odgovara, ili?
Eo bas sam sad rekao moje misljenje za PSU, po meni je iskreno nebitno dok je neka krstena marka (ali mora da bude zato sto ono sto pise na obicne PSU 600w, tu nema ni 300)

Citat: Deleted User poslato Avgust 16, 2021, 19:47:39 POSLE PODNE
Pa ako mislis da se moze uklopiti, proguglaj 2 minuta, sklopi mu to. Samo ja licno ne vidim nacin da se ne stedi na PSU (ili ram) a da se uklopi. A PSU mora uzeti normalan i to od 500-600w da bi mogao mid range raficku da ubaci kasnije...
Eo bas sam sad rekao moje misljenje za PSU, po meni je iskreno nebitno dok je neka krstena marka (ali mora da bude zato sto ono sto pise na obicne PSU 600w, tu nema ni 300)
Kod mene vam u BIH je tacno 200€ taj AMD Rayzen 5 3400G i ta integrisana graficka, maticna je kao sto je on rekao oko 50€.  A nasao sam neku napojnu 50€, Zalman ZM600-LX-II - 600W PSU

Citat: SanelPandzic poslato Avgust 16, 2021, 19:53:18 POSLE PODNE
Kod mene vam u BIH je tacno 200€ taj AMD Rayzen 5 3400G i ta integrisana graficka, maticna je kao sto je on rekao oko 50€.  A nasao sam neku napojnu 50€, Zalman ZM600-LX-II - 600W PSU
Onda ti je Sage nasao resenje sta da uzmes.

Ja bih isao na BE QUIET! System Power 9 500 ili 600W
"SlavicBeast Steam Signature - SteamId for slavicbeast, real name Nikola"