VPS

Započeo da s1ck ;x, Februar 19, 2015, 13:32:46 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Može neko da mi objasni sta je ustvari VPS server? Da li preko toga mogu dizati TS servere,samo,CS... ??i kako se radi sa time?

CitatSamo ti ime kaže, virtual private server.

Dakle, virtualna mašina koja ima sve funkcije kao i fizička (disk, ram, cpu, mrežu) te koja ima vlastitu izolaciju od ostalih vps-ova koji su smješteni na fizičkoj mašini.

Šta možeš sa VPS-om? Ukratko, sve kao i sa fizičkom. Instalirati svoj software, servise, game servere po želji i podešavati je kako ti volja.

Prednosti/mane:

- VPS je nekoliko puta jeftiniji od fizičke mašine zato što u biti iznajmljuješ dio fizičke mašine.

- Kada imaš VPS ne moraš se brinuti o održavanju hardware-a, već tvoj provider obavlja tu dužnost.

- Lahka nadogradnja. Provider ti može nadograditi sve serverske resurse kao što su disk, ram, cpu, bandwidth, in/out link bez izazivanja downtime-a.

- Kao manu bih naveo dijeljenje resursa. Iako je VPS virtualno izolovan od ostalih VPS-ova na maÅ¡ini, ako jedan VPS pojede resurse, svi ostali VPS-ovi će patiti od nedostatka resursa. MeÄ'utim, neki provideri kao Å¡to je ION imaju pravu virtualizaciju gdje jedan korisnik ne može zloupotrijebiti resurse i gdje resursi nisu dijeljeni - ti dobijaÅ¡ tebi alocirane vlastite resurse koje samo tvoj VPS može koristiti. Njihova virtualizacija koju koriste ne dopuÅ¡ta prekoračenje resursa preko limita koji su ti postavljeni - dakle nećeÅ¡ ni primjetiti da imaÅ¡ VPS umjesto fizičke maÅ¡ine.

Hvala,inače pročitao sam ovo još pre..

To sam citirao.
Pa šta ti nije jasno? Ako imaš neka pitanja postavi tu.Tu ti je dosta toga objašnjeno.