[C] Pitanje

Započeo Coldplay, Jul 20, 2013, 08:11:00 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Znaci, procitao sam ovu temu: http://balkan-samp.com/forum/index.php?topic=39552.msg296462#msg296462 .
Odlucio sam poceti uciti C-Like programske jezike. Je da sam procitao sve, ali opet, da vas priupitam :)
Koji bi jezik bio najveca osnova ostalih jezika, C ili C++ ili pak C Objektivni? Ako bi mogao savijet, mnogo bi mi pomogli.
Hvala.

DHV

*

Pa osnova svih C like jezika i mnogih drugih je jezik C naravno.Ako do sad nisi cuo, i pawn je za osnovu imao C tako da ti sintaksa C-a nece biti neppznata ako poznajes pawn.

Citat: Coldplay poslato Jul 20, 2013, 08:11:00 PRE PODNE
Znaci, procitao sam ovu temu: http://balkan-samp.com/forum/index.php?topic=39552.msg296462#msg296462 .
Odlucio sam poceti uciti C-Like programske jezike. Je da sam procitao sve, ali opet, da vas priupitam :)
Koji bi jezik bio najveca osnova ostalih jezika, C ili C++ ili pak C Objektivni? Ako bi mogao savijet, mnogo bi mi pomogli.
Hvala.

svi imaju recimo tako osnovnu sintaksu slicnu, osim C-objective, taj je jezik totalno drugaciji od c-lije programskih jezika...

C nema objektno orijentirani dio i tu dolazi c++, koji od zadnje verzije podrzava i kompletnu sintaksu C programskog jezika... ako se zelis dobro nauciti onda uci c++, no moram te razocarati, s tim programskim jezikom na ovim prostorima sigurno neces pronaci posao, za posao ces se morati uze specijalizirati na programske jezike kao sto su Java, C-objective, C#,  PHP, ovisno sta zelis raditi...

Citat: Dude poslato Jul 20, 2013, 13:03:26 POSLE PODNE
Citat: Coldplay poslato Jul 20, 2013, 08:11:00 PRE PODNE
Hvala.

svi imaju recimo tako osnovnu sintaksu slicnu, osim C-objective, taj je jezik totalno drugaciji od c-lije programskih jezika...

C nema objektno orijentirani dio i tu dolazi c++, koji od zadnje verzije podrzava i kompletnu sintaksu C programskog jezika... ako se zelis dobro nauciti onda uci c++, no moram te razocarati, s tim programskim jezikom na ovim prostorima sigurno neces pronaci posao, za posao ces se morati uze specijalizirati na programske jezike kao sto su Java, C-objective, C#,  PHP, ovisno sta zelis raditi...
PoÅ¡to sam relativno "mlad", imam tek 16 godina, mislio sam polako uciti, nema zurbe.  Mislim da cu se baciti na "C++", a i PHP mi se cini zanimljiv.
Hvala vam na odgovorima :)

Po meni je najvaznije savladati osnove c jezika jer je ajmo reci najlaksi za nauciti a logiku primjenjujes u svim ostalim jezicima istu,a c mozes savladati za odprilike 15 dana ako si totalni pocetnik.Btw ako ti trebaju prezentacije sa objasnjenjima imam ja sa kursa na kom sam bio pa bih ti mogao poslati ako vec hoces da ucis c...

Citat: MG [Streetboy] poslato Jul 22, 2013, 20:40:14 POSLE PODNE
Po meni je najvaznije savladati osnove c jezika jer je ajmo reci najlaksi za nauciti a logiku primjenjujes u svim ostalim jezicima istu,a c mozes savladati za odprilike 15 dana ako si totalni pocetnik.Btw ako ti trebaju prezentacije sa objasnjenjima imam ja sa kursa na kom sam bio pa bih ti mogao poslati ako vec hoces da ucis c...

PričaÅ¡ gluposti, kakvih 15 dana? MožeÅ¡ možda savladati konzolno programiranje Å¡to zapravo nema ni neke veze sa pravim programiranjem, a za konzolno 'programiranje' ne moraÅ¡ čak niti znati programirati, dovoljno je znanje PAWN jezika (lol), osim toga, ono Å¡to si napisao za logiku koju si rekao da možeÅ¡ primjeniti na ostalim jezicima, ako ikada misliÅ¡ baviti se programiranjem i zaraÄ'ivati od toga i da tvoje znanje bude dostojno toga da se nazoveÅ¡ programer, radit ćeÅ¡ na objektno orijentalnom programiranju koje je SASVIM DRUKÄŒIJE od normalnog programiranja i znanje običnog C neće ti uopće pomoći jer traži od programera sasvim drukčiji način razmiÅ¡ljanja.
Kristijan Stipić

Citat: Slay_ poslato Jul 22, 2013, 23:30:16 POSLE PODNE
Citat: MG [Streetboy] poslato Jul 22, 2013, 20:40:14 POSLE PODNE

PričaÅ¡ [cenzura]osti, kakvih 15 dana? MožeÅ¡ možda savladati konzolno programiranje Å¡to zapravo nema ni neke veze sa pravim programiranjem, a za konzolno 'programiranje' ne moraÅ¡ čak niti znati programirati, dovoljno je znanje PAWN jezika (lol), osim toga, ono Å¡to si napisao za logiku koju si rekao da možeÅ¡ primjeniti na ostalim jezicima, ako ikada misliÅ¡ baviti se programiranjem i zaraÄ'ivati od toga i da tvoje znanje bude dostojno toga da se nazoveÅ¡ programer, radit ćeÅ¡ na objektno orijentalnom programiranju koje je SASVIM DRUKÄŒIJE od normalnog programiranja i znanje običnog C neće ti uopće pomoći jer traži od programera sasvim drukčiji način razmiÅ¡ljanja.
Za 15 dana se lagano mogu nauciti osnove C-a ako imas nekog da ti objasnjava.Svakako osnove C-a mozemo svugdje naci jer su svi ostali maltene nastali od njega..Nisam ni mislio za programiranje koje moze dovesti do novca jer su to vec dublji putevi,ali neke "osnove" bi svakako naucio preko c-a...

Citat: MG [Streetboy] poslato Jul 23, 2013, 11:03:30 PRE PODNE
Za 15 dana se lagano mogu nauciti osnove C-a ako imas nekog da ti objasnjava.Svakako osnove C-a mozemo svugdje naci jer su svi ostali maltene nastali od njega..Nisam ni mislio za programiranje koje moze dovesti do novca jer su to vec dublji putevi,ali neke "osnove" bi svakako naucio preko c-a...

Ne možeš.
Ono na šta ti misliš, to nije programiranje... C konzolno, onda je isto i sa C++ osnovama, gl*posti pričaš
Kristijan Stipić

@MG [Streetboy], Slay je u pravu. Ti za 15 dana možeš naučiti osnove osnova KONZOLNOG programiranja, a kad se hoćeš negdje zaposlit kao programer, to te i neće baš tražit. Konzolno programiranje je jedino dobro ako želiš naučiti neke algoritme (tipa binarno pretraživanje, DFS algoritam i ostali).

Last nick: Paradox

Nema potrebe za raspravom previse... Neces za 15 dana nista nauciti, niti za 500... potrebne su godine programiranja da steknes dovoljno iskustva i znanja da bi zaradjivao od programiranja... Tecaj od 15 dana te apsolutno nece nicemo nauciti, vec tisuce i tisuce linija napisanog koda...

Nisam ja mislio zaradjivati ili zivjeti od toga, samo zelim "prosiriti" znanje o programskim jezicima. To meni nje niposto kao posao, vec samo zanimacija, jer me uistinu zanima, a kao sto je Dude rekao, a i pitao sam starije ljude koji se time bave, da nigdje sto se tice C jezika, se u Hrv. i opcenito na balkanu nemoze naci posao tako lako, a kamoli zivjeti.
Poceo sam pomalo C uciti, hvala svima na misljenju.

DHV

*

Citat: Coldplay poslato Jul 23, 2013, 22:49:56 POSLE PODNE
Nisam ja mislio zaradjivati ili zivjeti od toga, samo zelim "prosiriti" znanje o programskim jezicima. To meni nje niposto kao posao, vec samo zanimacija, jer me uistinu zanima, a kao sto je Dude rekao, a i pitao sam starije ljude koji se time bave, da nigdje sto se tice C jezika, se u Hrv. i opcenito na balkanu nemoze naci posao tako lako, a kamoli zivjeti.
Poceo sam pomalo C uciti, hvala svima na misljenju.

A negde sam bas procitao pre kraceg vremena da je posao softverskog programera jedan od najtrazenijih u poslednjih par godina, bar u Srbiji. Nisam ispitao dalje tu informaciju ali verujem da je iz pouzdanih izvora :)

pozz

Evo da se i ja umjeÅ¡am ... Iskreno meni se programiranje C, C++ uopÅ¡te ne sviÄ'a iz razloga Å¡to je mnogo dosadno i monotono, meni, ne znam za ostale. Ja sam se sada upisao u srednju i bio treći na listi od 130. jer sam priložio diplomu sa Balkanske informatičke olimpijade gdje sam osvojio treće mjesto. Radilo se konzolno C++ programiranje i po meni tu trebaÅ¡ i da kreneÅ¡ da programiraÅ¡ bilo koji jezik, jer to je po meni osnova. Nakon toga možeÅ¡ da kreneÅ¡ da radiÅ¡ programiranje pravo gdje ćeÅ¡ da radiÅ¡ Windows forme i slično, ali da bi te forme naučio da radiÅ¡ onda malo se pozabavi Visual Basicom. Tek kad uklopiÅ¡ C++ i forme preÄ'eÅ¡ na C# i tu se usavrÅ¡avaÅ¡ do kraja jer sa C++ na naÅ¡im prostorima nećeÅ¡ uspjeti, ako već hoćeÅ¡ to programiranje iako po meni je mnogo mnogo viÅ¡e zanimljivo web programiranje u PHPu i Javi koje je najtraženije sada. Ovo zanimanje programera je jako dobro plaćeno, a mnogo traženo na naÅ¡im prostorima i uopÅ¡te u čitavom svijetu.

To što kažeš za 15 dana Streetboy da se može naučiti stvarno nije istina. Ako želiš bti dobar programer potrebno je da sve radiš postepeno i nije bitno koliko si dana proveo sjedući za kompom i pisajući kod ako taj kod k*** ne valja. Potrebno je da napišeš 10000 linija koda koji je tačan kad napraviš programe i budu sa tobom zadovoljni onda možeš reći da si programer i kao takav se možeš zaposliti.
Last nick: Vectro64

Citat: Coldplay poslato Jul 23, 2013, 22:49:56 POSLE PODNE
u Hrv. i opcenito na balkanu nemoze naci posao tako lako, a kamoli zivjeti.

Možeš pronaći jako dobar posao bez problema, ali samo ako znaš raditi, a pod to mislim da npr. rasturaš neki C-like OOP, to onda ćeš pronaći posao sigurno.
Ono što je na ovim prostorima najpoželjnije je PHP, MySQL (opčenito baze podataka, Oracle, SQLlite...).

Ali sa pravim znanjem ćeš pronaći sigurno posao, a razlog zašto ovdje ima 'malo' ljudi koji znaju raditi je zato jer u RH ili općenito na 'balkanu' takvi isti ljudi imaju plaću 60% manju nego što bi za isti posao imali vani negdje, tako da većinom odu vani takvi mozgovi....
Poslednja Izmena: Jul 24, 2013, 14:16:40 POSLE PODNE od Slay_
Kristijan Stipić

Ne vidim zasto me niko nije razumio ovdje,naglasio sam da smatram da se osnove c-a mogu nauciti za 15 dana,naravno za 15 dana ako imate nekoga da vam objasnjava cijeli dan,ako ne za 3 mjeseca mozete sami nauciti(iskustvo)..

Inace niko nije ni pominjao da nauci za programera da radi u nekoj firmi,jer prije svega niko te nebi primio u firmu ako ne znas makar 2-3 programska jezika(najmanje),a cak mi je prijatelj pricao da je zamalo dobio otkaz jer nije znao PHP cini mi se,a sa ostalim jezicima je baratao savrseno (C-like) i morao je da nauci PHP da nebi dobio otkaz..Danas je jedan od jacih programera na balkanu,a inace sto se tice zaposlenja u Crnoj Gori je vise nego dobro trazen i dobro placen posao programera,s' obzirom na to da nema puno programera,a i ovi bolji bjeze po inostranstvu zbog vece zarade(sto je normalno)..