Velez Mostar

Započeo [DN] Baja, Mart 15, 2010, 15:04:42 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Klub je osnovan na inicijativu revolucionara Gojka Vukovića, 26.06. 1922 godnie u Mostaru. U početcima igrao utakmice sa lokalnim klubovima. (HNK Zrinjski, JŠK, kasnije Vardar)

S uspjehom je igrao u Prvoj ligi SFRJ. Prvi put FK "Velež" se u Prvu saveznu ligu SFRJ plasirao u sezoni 1952/53 gdje je ostao samo jednu sezonu. Drugi put FK "Veležu" je to pošlo za rukom u sezoni 1955/56 te do 1991/92 nije ispadao u niži rang takmicenja. Iako nikad nije osvojio titulu prvaka. Dva je puta bio drugi, te četri puta bio finalist Kupa Maršala Tita, od čega je dva puta bio osvajač 1981. i 1986. godine.

Velež je tijekom svoje povijesti promijenio tri domaća stadiona: "Staro igraliÅ¡te" (Taj stadion je službeno do 1945. godine bio u vlasniÅ¡tvu Zrinjskog, a Velež je na njemu utakmice do 1945. igrao uz dopuÅ¡tenje Zrinjskog) u ulici Kralja Tomislava, zatim stadion pod Bijelim brijegom", a od 1992. Velež igra na stadionu u Vrapčićima, mostarskom predgraÄ'u.

Obnovom rada hrvatskih klubova, kojima je rad bio zabranjen za vrijeme Jugoslavije, „Velež” je izgubio veliku igračku osnovicu, što se odrazilo i na njegove rezultate u nogometnom prvenstvu BiH, te od tad ne predstavlja onako snažni klub, kao što je nekada bio.

Znate ono:

"Aneks 7 Dejtonskog sporazuma: SVAKO POD SVOJE OGNJISTE, VELEZ POD BIJELI BRIJEG!"...Svinjski Mostar je tokom rata preuzeo stadion Bijeli brijeg...Red Army je FIFI/UEFI poslao zahtjev da se pokrene nesto protiv toga i da se Velezu (prvom klubu u Mostaru) vrati ono sto je bilo njegovo....

Slobodno ako zelite malo pricati, diskutovati o Velezu ili pitati...Slobodno ;)


Citat: JoeBullet v2.1
Ljudi, u skripti najvaznije vam koliko vam mod ima redaka/linija nije o cemu se radi, nego samo linije, ako vam mod ima vise linija bit ce vam i bolji!