[TUT/Prijedlog] Programski jezici i njihov odabir - vecinom C-Like

Započeo Dude, Mart 02, 2012, 12:35:03 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Pošto vidim da se ljudi teško mogu odlučiti na učenje programskih jezika, pa brzo odustaju kad vide da im ipak taj programski jezik nije od neke koristi, želio bih u kratko da vam objasnim, naravno u skladu sa svojim znanjem, koji programski jezik da odaberete. Nemojte bezveze učiti od svega po malo, jer to vam nece nista donijeti i kada uzmete neki programski jezik dok ga ne svladate onoliko koliko mislite da ce vam trebati ne odustajte. Nemojte misliti da je učenje programskog jezika jednostavno i brzo, to nikako nije i apsolutno nikad necete nauciti do kraja neki programski jezik jer se stalno nesto dodaje i mijenja.

I koji programski jezik odabrati?
-Za početak morate riješiti sa sobom kakve aplikacije želite raditi, ako se mislite baviti web aplikacijama/web dizajnom onda je rijesenje za vas PHP, ASP.NET, Javascript, Ajax, JQuery i naravno HTML i CSS, naravno za njih ne mozemo reci da su programski jezici, no bez njih cete tesko razvijate web aplikacije.
-Ukoliko želite pak praviti samostalne aplikacije za Windowse/Linux/Mac OS onda se trebate okrenuti drugoj vrsti programskih jezika, koji su puno mocniji, toliko mocniji da su neki od gore navedenih programskih jezika napravljeni bas iz ove grupe programskih jezika. Najpopularnija grupa programskih jezika za ovakve aplikacije su C-Like programski jezici(C, C++, C objektni, C#, Java)

WEB razvojno okruženje
PHP(skracenica od PHP: Hypertext Preprocessor):
-ovaj programski jezik je C-Like jezik za razvoj web aplikacija i zasigurno najpopularniji web razvojni programski jezik
-zanimljivost kod ovog programskog jezika je u tome Å¡to nema kompajliranja koda, a php server(apache, nginx...) pretvara php kod u html i to tako da prvo kreira kod i onda ga kao html prikaze korisniku
-php je postao danas mocan programski jezik s kojim se koriste milijuni programera i web developera diljem svijeta
-php su razvili programeri iz Izraela, pa i kada imate neke greške kod npr objektnog programiranja s scope res. operatorom dobit cete greške na hebrejskom

ASP.NET
-je bolje receno web framework za developere web aplikacija
-ono što je važno, asp.net je napravljen isključivo za Windows operativni sustav, no ipak se može preko nekih framework-eova izvoditi i na unix sustavima, no njih ne razvija Microsoft
-ASP.NET je jako moćan, a osobito u radu s bazama podataka ima najvecu primjenu
-kod ovoga programskog jezika se kompajlira u dll fileove
-razvio ga je Microsoft

Javascript
-Eh da, sigurno ste tonu puta čuli za Javascript i mislili da ima nekakve veze s Java programskim jezikom, no tu vas moram razočarati, Java i Javascript nemaju veze jedno s drugim niti malo, osim sličnosti u imenu
-Javascript je programski jezik čiji se kod izvršava na web pregledniku korisnika i omogućava web developerima velike mogućnosti da poboljša korisnički doživljaj i da nove funkcije web stranici/apliakciji
-Java script jeste C-Like, pa se sigurno onda pitate pa kako nema veze s Javom, osim Å¡to im je to poveznica Javascript nije objektno orijentiran, dok Java jeste
-razvila ga je firma Netscape

HTML i CSS(nisu programski jezici ali zasluzuju objasnjenje)
-HyperText Markup Language: nam služi za kodiranje naÅ¡e web stranice za prikaz web stranice/aplikacije korisniku. Nekad je HTML bio fiksno odreÄ'en jer smo morali sve raditi s tablicama, a svaka promjena u dizajnu bi bila patnja, a ovo spominjem jer se baÅ¡ tu sada nadopunjuje CSS
-CSS(Cascading Style Sheets): je istina osmisljen jos 1994 godine no tek u zadnjih par godina ima veliku primjenu kod dizajna stranica. CSS nam je donio mogucnosti laganog i brzog dizajna stranica s mnoštvom novih mogućnosti. Više ne moramo s tablicama izradjivati stranice, a pozicije elemenata nisu blokovski odredjene. Ono što je ograničavalo brzi razvoj i primjenu CSS-a je razlog što su kreatori web preglednika jako sporo ubacivali css i njegove mogucnosti, a najzasluzniji za sporu primjenu je baš Microsoft, koji je tek prvi CSS ubacio u svojoj verziji 7 IE, koja je izasla TEK 2006. CSS se izvrsava na pregledniku koji preuzima css kod od web servera, a ako se css ne mijenja onda se on casha i tako se brze izvodi.

C-Like programski jezici
-tu je uvijek velika rasprava koji programski jezik odabrati, koji je brzi, koji je laksi, pravog odgovora nema, svako je dobar na svoj način
-C ili C++ - e tu su vam uvijek velike rasprave, a ako pricate sa starijim programerima oni ce vam reci da je C++ za one koji zele sve na gotovo, a da su pravi programeri na C programskom jeziku, koji je recimo old scool. Ono Å¡to je sigurno da C++ iz dana u dan ima sve viÅ¡e programera, a ono Å¡to ga krasi je brzina izvoÄ'enja aplikacija napisanih u C++, a tu je najbolji. Sintakse su slicne kod oba jezika, a sigurno necete pogrijesiti s niti jednim, svaki ce imati svoju primjenu.
-C# - ovaj programski jezik sam mogao navesti gore kod web programiranja, no moram reci da je ovaj programski jezik svojevrsni odgovor Microsofra na Javu koju razvija Sun Microsystems, ne mogu vam puno govoriti o ovom programskom jeziku jer se nisam koristio s njim, no ono Å¡to znam da je dio .NET-a i da je objektno orijentiran
-C objektni - ako ste mislili da ce vam tu pomoci znanje Jave, C ili C++ tu se gadno varate. Kada krecete uciti objektni C morate znati da ne pokusavate primjeniti metode drugih C-Like programskih jezika. Učio sam ovaj programski jezik i mogu se složiti s tom konstatacijom, a puno puta sam radio greške upravo zbog mog objektnog programiranja u PHP-u. Objektni C je kroz godine razvio svoje specifične metode programiranja pa zato postoji tolika razlika od drugih C-Like programskih jezika
-Java - i šlag na kraju, danas možda najbolji programski jezik, osobito ako želite razvijati aplikacije koje sa samo jednom kompajliranjem rade jednako na svim platformama. To je upravo i najveća prednost Jave, koju je razvila Sun Microsystems kompanija. Java je objektna, tj u njoj se programira objektno, a znanje C i C++ vam može biti dobro kad počinjete s Javom. Sigurno se pitate pa ako je java tako dobra, zašto bi onda recimo itko koristio C++, razlog je u brzini, C++ je puno brži i zato java nije pokupila programere C++. Uvijek u programskom svijetu(svijetu programera) će postojati prepucavanje oko Jave i C++

Zaključak:
Koji god programski jezik odabirete za učenje, zapamtite da prvo riješite sa sobom što želite programirati i koliko komplicirane programske jezike želite učiti. Možete primjetiti da sam se manje/više držao C-Like programskih jezika kao da su oni jedini, no nije tako, imate i drugih, no ja jednostavno preferiram ove programske jezike, a i imaju naveću primjenu u programskom svijetu. Ako se pak nikad prije niste sreli s programiranjem, onda vam mogu preporuciti programske jezike kao sto su Python/Turbo Pascal(možda Visual Basic, ista je sintaksa)/QBasic. A jos bolje bi bilo dok niste pokupili lose navike da procitate clanke opcenito o programiranju, nevezano za programske jezike. Ovo bi bilo ukratko o odabiranju programskih jezika i nadam se da sam vam barem malo pomogao i zapamtite da je sve ovo samo moje mišljenje nakon nekoliko godina programiranja u kojima sam ipak nešto valjda i naučio.

Napomena: tutorijal je napisan izvorno za Balkan-smf, a mogao bi ovdje nekome i posluziti.

Zoran Å alamun
Poslednja Izmena: Mart 02, 2012, 12:36:11 POSLE PODNE od Dude

Ja sam imao dilemu, proslog ljeta koji da izaberem (dosadno mi bilo igrati igrice) i odlucio sam C#, jos ga nisam naucio, ima dosta o njemu da se uci ...

Citat: [BG] Pavle poslato Mart 02, 2012, 14:01:42 POSLE PODNE
Ja sam imao dilemu, proslog ljeta koji da izaberem (dosadno mi bilo igrati igrice) i odlucio sam C#, jos ga nisam naucio, ima dosta o njemu da se uci ...

heh, ja recimo mislim da nikad necu ucit C#, ne vidim gdje bi mi to trebalo zatrebati...  c++ mi je sasvim dovoljan, no moram priznati da sam tu jos recimo pocetnik, bolje znam javu...

ja sam prije programirao u javi,ali s vremenom sam u skoli poceo ucit c++, a prije c++a smo radili u C-u

ocu rec da sad radim u c++u i mogu vam rec da je teze napisat kod,ali kad treba kakva izmjena, puno je lakse neg u Cu

java i c++ su skoro identicni,tak da bas i nije velika razlika :)

Sergio_Don

Python je isto dobar.
Poslednja Izmena: Mart 02, 2012, 15:47:42 POSLE PODNE od [BURPG] Don_Sergio

Citat: |W| Seagalâ,,¢ poslato Mart 02, 2012, 15:28:13 POSLE PODNE
ja sam prije programirao u javi,ali s vremenom sam u skoli poceo ucit c++, a prije c++a smo radili u C-u

ocu rec da sad radim u c++u i mogu vam rec da je teze napisat kod,ali kad treba kakva izmjena, puno je lakse neg u Cu

c++ i Java uopce nisu nimalo isti, Java je jos jednom ponavljam objektno orijentirani programski jezik sa C-Like sintaksom... nece ti puno pomoci znanje c++ programskog jezika kad pocinjes sa Javom, vise ti moze pomoci C objektni.
c++ je nastao od C-a, a sigurno je jednostavniji i u neku ruku bolji...

Citat: [BURPG] Don_Sergio poslato Mart 02, 2012, 15:46:06 POSLE PODNE
Python je isto dobar.

da za početnike, ali za ozbiljan rad vise nije, nekad je bio...

Citat: Dude poslato Mart 02, 2012, 14:10:32 POSLE PODNE

heh, ja recimo mislim da nikad necu ucit C#, ne vidim gdje bi mi to trebalo zatrebati...  c++ mi je sasvim dovoljan, no moram priznati da sam tu jos recimo pocetnik, bolje znam javu...
E za to su krivi programski forumi. Trazio sam konsultacije programera, i oni su mi rekli prvo da pocnem C#, kada njega savladam svi ostali ce biti samo male dopune. Ja sam tvrdoglava osoba, kada imam cilj ne odustajem, tako da jos nisam prestao uciti niti cu :)

Pa kada naucim ovaj jezik, prelazim na C ili slicno, ima jos dosta do onda :D

Citat: [BG] Pavle poslato Mart 02, 2012, 16:24:04 POSLE PODNE

E za to su krivi programski forumi. Trazio sam konsultacije programera, i oni su mi rekli prvo da pocnem C#, kada njega savladam svi ostali ce biti samo male dopune. Ja sam tvrdoglava osoba, kada imam cilj ne odustajem, tako da jos nisam prestao uciti niti cu :)

steta, jer niti jedan pravi programer ti sigurno ne bi preporucio c#... bolje stoji konstatacija ako naucis C, onda ce ti ostali C-like programi biti puno laksi za ucenje... i da, c# nije niti blizu brz kao c++...

[quote author=
Maki187 link=topic=39552.msg296566#msg296566 date=1330701899]
Hvala Dude, ja sam oduvek mislio da je Javascript isto sto i Java  :D
[/quote]
yep, zato sam i napomenuo, vecina to misli, ali cinjenica je da veze nemaju jedno s drugim....

Citat: Dude poslato Mart 02, 2012, 16:30:58 POSLE PODNE
Citat: [BG] Pavle poslato Mart 02, 2012, 16:24:04 POSLE PODNE

steta, jer niti jedan pravi programer ti sigurno ne bi preporucio c#... bolje stoji konstatacija ako naucis C, onda ce ti ostali C-like programi biti puno laksi za ucenje... i da, c# nije niti blizu brz kao c++...

Neznam, pri kraju sam, pa krecem na neki drugi programski jezik. Nece mi nista skoditi da  znam jedan vise programski jezik  8) :P

Citat: Dude poslato Mart 02, 2012, 16:10:47 POSLE PODNE

c++ i Java uopce nisu nimalo isti, Java je jos jednom ponavljam objektno orijentirani programski jezik sa C-Like sintaksom... nece ti puno pomoci znanje c++ programskog jezika kad pocinjes sa Javom, vise ti moze pomoci C objektni.
znam da je nastao, meni je ovaj profesor rekao da je slicno c++ i java :D
premda meni takoder po sintaksi izgledaju slicno

Citat: |W| Seagalâ,,¢ poslato Mart 02, 2012, 16:44:42 POSLE PODNE

onda mi je zao sto imas profesora koji da blago kazem lupa gluposti... i php je c-like programski jezik pa nema apsolutno nikakve veze sa c++ niti ce imati...

c++ objektno programiranje sa javom koja je po sebi objektno veze nemaju... programirao sam u oba pa znam o cemu pricam...

Citat: Dude poslato Mart 02, 2012, 16:48:12 POSLE PODNE

onda mi je zao sto imas profesora koji da blago kazem lupa [cenzura]osti... i php je c-like programski jezik pa nema apsolutno nikakve veze sa c++ niti ce imati...

c++ objektno programiranje sa javom koja je po sebi objektno veze nemaju... programirao sam u oba pa znam o cemu pricam...

Ovi profesori i programeri koji su to naucili, sada ce ovo malo djetinjasto izlgedati, ali kao da nece da podijele znanje sa nama, zato sto su ljubomorni  ;D

Citat: [BG] Pavle poslato Mart 02, 2012, 16:53:17 POSLE PODNE
Citat: Dude poslato Mart 02, 2012, 16:48:12 POSLE PODNE

onda mi je zao sto imas profesora koji da blago kazem lupa [cenzura]osti... i php je c-like programski jezik pa nema apsolutno nikakve veze sa c++ niti ce imati...

Ovi profesori i programeri koji su to naucili, sada ce ovo malo djetinjasto izlgedati, ali kao da nece da podijele znanje sa nama, zato sto su ljubomorni  ;D

nije to nista novo, ali ja ti mogu reci da imam samo jednog prijatelja koji zna dobro programirati i zavrsio je na FER-u računarstvo, tako da imas jako malo ljudi koji nesta konkretno i znaju...

ucenje programiranja je jedan trajan proces u kojem stalno ucis, nikad ne znas sve...