Sječanje na pad Vukovara | 18.11.1991

Započeo CH | Ujo_TomO, Novembar 18, 2010, 15:55:41 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

19. obljetnica

Dan sjećanja na sve vukovarske heroje ove se godine obilježava pod geslom "Vukovar-pobjednik jer je žrtva".

Prigodni program započinje u 8 sati, kada će učenici vukovarskih osnovnih škola zapaliti svijeće duž Križnog puta od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata. Nakon toga u 10 sati u dvorištu vukovarske bolnice održati će se prigodni program učenika Gimnazije Vukovar. U 10:30h započinje Križni put - kolona sjećanja, koja se kreće od bolnice, pa do groblja. Od 12:15h do 13h održati će se odavanje počasti i polaganje vijenaca, a odmah nakon toga misa zadušnica za sve poginule koju će predvoditi mons. Marin Barišić - nadbiskup splitsko-makarski. U 18h započinju programi pod nazivom "Svjetlosna rijeka sjećanja" na obali Dunava, od luke do Vučedola, te "I u mom gradu svijetli Vukovar", kojim se poziva građane svih mjesta u Hrvatskoj na paljenje svijeća u spomen na duše poginulih.

Kompletan program možete pogledati ovdje.

Bitka za Vukovar

Vukovarska tragedija najveći je simbol hrvatske borbe za samostalnost i slobodu. Herojskim otporom oko 2000 branitelja, pripadnika ZNG-a, HOS-a i MUP-a, slomljena je okosnica JNA, te se se time stvorili prostor i vrijeme za obranu ostatka Hrvatske. Grad je bio gotovo tri mjeseca pod opsadom,  svakodnevno zasipan tisućama granata i pretvoren u ruševine.

Iako su JNA i paravojne četničke formacije imale apsolutnu tehničku i ljudsku nadmoć, malobrojni su branitelji Vukovara uspjeli nevjerojatno dugo vezati te snage na sebe. Značajnu ulogu je odigrao neuništiv moral koji je vladao među hrvatskim vojnicima, kao i učinkovit sistem obrane, uspostavljen još početkom 1991. godine od Tomislava Merčepa, a kojim je ustrojena obrana po punktovima sačinjenim od ljudi koji su živjeli u okolici. Zbog takvog sistema gdje su branitelji odlično poznavali teren, te uz izvrsnu snalažljivost njihovih zapovjednika, obrana Vukovara postala je gotovo mitski pojam, što najbolje potvrđuje veliki broj srpskih gubitaka u oklopu, zrakoplovima i ljudstvu.

Procjenjuje se kako su srpski gubici iznosili oko 6-8 000 poginulih, desetak tisuća ranjenih, oko 400 uništenih transportera, tenkova te ostalih vozila i tehnike, i desetak srušenih letjelica.

Nažalost, najveću cijenu srpske borbene nesposobnosti platili su nevini civili. U stravičnom iživljavanju srpskih barbara koje je uslijedilo nakon pada, poubijano je 200 ranjenika iz vukovarske bolnice na poljoprivrednom imanju Ovčara, još uvijek neutvrđen broj u Veleprometu i ostalim dijelovima Vukovara, a sve skupa procjenjuje se da je nakon pada mučki ubijeno 600 građana Vukovara.

Preživjeli su odvedeni u srpske logore poput Stajićeva, Begejaca, Sremske Mitrovice, Niša i dr. gdje su također prolazili svakodnevno batinanje, maltretiranje i ponižavanje koje mnogi nisu preživjeli.

Ukupno se procjenjuje da je na području Vukovara stradalo za vrijeme opsade od tisuću do dvije tisuće ljudi, mahom civila.

VAŽNO: Tema nije nacionalistički tematizirana već otvorena da se sjetimo poginulih ljudi u Vukovaru....
Poslednja Izmena: Novembar 18, 2010, 15:56:49 POSLE PODNE od TomO_
Ex CroHerze DM HEAD Administrator

Correlli

Vukovar je dao svoj život da bi Hrvatska i hrvatski narod živio dalje, ali izgleda da to nije baš tako sa današnjim vodstvom RH. Zločinci do zločinca.. kradu na sve strane i varaju jadan narod.

Bio mi je stari u Vukovaru na današnji dan prije godinu dana, meni je žao što danas nisam u Vukovaru. Jedino što mogu učiniti danas jest da se pomolim Bogu kao i uvijek.
Hvala hrvatskim braniteljima i dobrovoljcima koji su dali svoje živote za obranu naše već ionako razkomadane zemlje i našeg naroda, neka im je laka crna zemlja. A onima koji su ostali živi neka im dragi Bog poplati sve najbolje u životu, i njima i njihovim obiteljima.

ÄŒast HOS-u i Hrvatskoj Vojsci, neka su proklete izdajice!

Mislim da će ove dvije pjesme reći više nego 100,000 riječi:
BIJELI KRIŽ.wmv
Marko Perkovic Thompson-Ratnici Svjetla

Malo je rijeci koje mogu opisati osjecaje,
malo je suza koje mogu opisati bol,
malo je svijeca koje se mogu zapaliti,
malo je molitvi koje se mogu izmoliti!
Svim braniteljima vjecna Hvala i Slava!
Svima onima koji su dali zivote za slobodu domovine,
za slobodu svih nas,
za moju slobodu,
neka je laka HRVATSKA gruda!

18.11.1991. - 18.11.2010. Hvala vam!
Poslednja Izmena: Novembar 18, 2010, 16:33:05 POSLE PODNE od Astra
GAME OVER!

Correlli respect za tvoj post !! TakoÄ'er sam zahvalan svim hrvatskim braniteljima

Jedna pjesma posvećena Vukovaru...

http://www.youtube.com/watch?v=EXm0wV_Bk4Y
Ex CroHerze DM HEAD Administrator

Iz majčina krika sloboda se raÄ'a
I uskoro bijela zaplovit će laÄ'a
Do sunca
Iz krvi i bola niknut će cvijeće
I nikada narod zaboravit neće
Vukovar

Stoji grad!!
Poslednja Izmena: Novembar 18, 2010, 16:42:26 POSLE PODNE od Astra
GAME OVER!

Poslednja Izmena: Novembar 18, 2010, 17:14:23 POSLE PODNE od Johnnie Walker
Extreme Generation - 178.63.80.210 :7871

Correlli

Citat: ivanVU poslato Novembar 18, 2010, 17:21:05 POSLE PODNE
neznam jeste li culi za to,ali mislim da je armada napravila veliki grafit nesto u vezi vukovara,nisam siguran,ako neko zna nek postavi link....
Da, vjerojatno misliš na ovo?

Armada za Vukovar (izrada graffita u Vukovarskoj) part1
Svaka im čast, izgleda krasno.

pozz svima iz Vukovara
Pozdrav Gradu Heroju iz Velenja.

Ujedno želim čestitati i roÄ'endan Herceg-Bosni koja je bila osnovana na danaÅ¡nji dan.

Citat: Don Correlli poslato Novembar 18, 2010, 17:32:37 POSLE PODNE
neznam jeste li culi za to,ali mislim da je armada napravila veliki grafit nesto u vezi vukovara,nisam siguran,ako neko zna nek postavi link....
Da, vjerojatno misliš na ovo?

Armada za Vukovar (izrada graffita u Vukovarskoj) part1
Svaka im čast, izgleda krasno.

pozz svima iz Vukovara
Pozdrav Gradu Heroju iz Velenja.

Ujedno želim čestitati i roÄ'endan Herceg-Bosni koja je bila osnovana na danaÅ¡nji dan.

Danas kad sam iÅ¡ao u grad vidio sam taj grafit i svaka im čast. Prije je na tom mjestu isto bio neki  grafit Vukowar al je ovaj ljepÅ¡i. JoÅ¡ mu svijeće iznad poboljÅ¡avaju dojam :D
MAP:

[MAP]Mall Caffe Bar
[MAP]Predsjednikova kuća
[MAP]Zatvor

Respect: Correlli, Momak, Zic, Nik, Blood, Neno, joxy, Hawks, Soprano ...

Ovo me pocelo zivcirat... zasto posjecat ljude na neke dogadaje koje nikad nece zaboraviti ? :/

======ஜ۩۞۩ஜ======
â—,,███â–"â–' FucK oFFâ–'â–"███►
======ஜ۩۞۩ஜ======

:D Fala kurcu imamo i nekih pametnih ljudi na forumu :D

Posjetite:
TUTORIALS 4 ALL NA HRVATSKOM

Bio sam na eskurziji u Vukovaru same suze su bile.

Extra je to u Solinu svaki dan to gledam. ;)

Citat: Don Correlli poslato Novembar 18, 2010, 16:25:52 POSLE PODNE
Vukovar je dao svoj život da bi Hrvatska i hrvatski narod živio dalje, ali izgleda da to nije baš tako sa današnjim vodstvom RH. Zločinci do zločinca.. kradu na sve strane i varaju jadan narod.

Bio mi je stari u Vukovaru na današnji dan prije godinu dana, meni je žao što danas nisam u Vukovaru. Jedino što mogu učiniti danas jest da se pomolim Bogu kao i uvijek.
Hvala hrvatskim braniteljima i dobrovoljcima koji su dali svoje živote za obranu naše već ionako razkomadane zemlje i našeg naroda, neka im je laka crna zemlja. A onima koji su ostali živi neka im dragi Bog poplati sve najbolje u životu, i njima i njihovim obiteljima.

ÄŒast HOS-u i Hrvatskoj Vojsci, neka su proklete izdajice!

Mislim da će ove dvije pjesme reći više nego 100,000 riječi:
BIJELI KRIŽ.wmv
Marko Perkovic Thompson-Ratnici Svjetla

super ste postali.. bas je zalosno to sto se dogadjalo al jbg sta je tu je sada smo bar samostalni!

United Rol3Play Back Online
www.united-roleplay.com

...pozdrav za kraj...

Correlli

Citat: galeb poslato Novembar 18, 2010, 19:56:17 POSLE PODNE
Ovo me pocelo zivcirat... zasto posjecat ljude na neke dogadaje koje nikad nece zaboraviti ? :/
Onda objasni zašto se toliki broj ljudi okuplja u Vukovaru svake godine na taj dan? Naravno da ne mogu i ne žele zaboraviti na to, i pravilno je da ne žele zaboraviti. Tko lako zaboravi, tome se može isto ponoviti prebrzo. I ne podsječa ih nitko na to, sami se podsječaju, i ne samo na taj dan, nego svaki dan i svaki tren svog života.

Ne znam više šta bi ti rekao, zadnje vrijeme lakše opisujem svoje mišljenje sa pjesmama:
Miroslav Skoro i Thompson - Reci Brate Moj

Cobra 11

danas sam gledo film o Vukovaru....mogu rec samo tuzno...jako tuzno.... :(

Kao sto rece moja baka
"Moj sinko ode sav ovaj narod u davliju propast"
Cesto se podjestim njezinih rijeci...Na kraju krajeva je ona u pravu.