Ekonomija

Započeo cofilinko, Avgust 13, 2023, 16:24:52 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Pitanje/savjet: Dosao sam do dela gde mi je ekonomija servera nejasna. Zanima me neko vase misljenje koliko bi trebao da se "placa" minut rada (npr. ako posao traje 7 minuta on dobije 7000$) nakon zavrsenog nekog posla. Cilj mi je da ekonomija ne bude ni previse laka(da se brzo zaradi novac) niti previse teska(da se teze zaradjuje novac), vec mi je cilj neka sredina.
Opširnije: //
Dodatno: Ako vam nesto pada na pamet, uzmite u obzir koja bi vrednost kuca,biznisa i slicno trebala da bude.
Poslednja Izmena: Avgust 13, 2023, 16:27:33 POSLE PODNE od cofilinko
Aj napuni pun i vozi odavde,
na autoput u najveci krug,
da najbolje razmislim ko mi je drug.

Nece ti ovde niko to odgovoriti, samo pogledaj gamemodove, nigde nema balansa, i u svakom je inflacija u korijenu, da ne spominjemo postojece servere.

Ako ces realan odgovor, predpostavicu odmah da je roleplay server u pitanju, tako da u zavisnosti od posla bi trebalo i da zavisi zarada. Naravno ako neko misli da zaradi vise para, onda treba u kriminal. Po nekoj logici od obicnog posla dostavljaca ti ne bi trebalo da mozes kupiti auto ili kucu.
Vidi sam, odluci koliko vredi osnovna i srednja kuca, i neko vozilo srednje klase (tipa Premier). E kad to odlucis, onda vidi neki posao srednje tezine, i odluci koliko bi igrac trebao da radi taj posao da bi mogao da kupi vozilo/kucu srednje klase. Recimo ako mislis da Premier kosta 40000$, i da igracu treba recimo 10h da radi odredjeni posao, onda to ispadne 40000$ / 10h = 4000$ za 1h. Ako je prosecno vreme da se zavrsi posao nekih 15 minuta, onda tih 60 minuta (1h), dijelis sa 15 minuta, i dobijes 4. 4000$ koje zaradis za 1h, djelis sa 4 (sto si dobio), i izadje ti 1000$ da se placa taj posao. I onda na osnovu toga mozes da balansiras ostale poslove, ili na isti nacin da racunas.

Ovo je jako uprosteno sto sam ti naveo, posto da budemo realni, kada je u pitanju ekonomija trebalo bi da mozes prilagodjavati cene i da imas neki uvid o ekonomiji servera. Recimo idealno bi bilo da ti uvek znas koliko $$$ ima na serveru, ali to je naravno nemoguce posto imas igrace koji ce napustiti server, i ako bi racunao i nihov $$$ dolazio bi do astronomskih cifara koje nisu tacne pa bi sve islo dodjavola. Ja sam iskreno pokusavao da pokrenem pricu oko ovakvih stvari, ali naravno ovo je previse za balkansku samp zajednicu (doduse ni rusi nisu bolji).

Neki moj nacin koji sam razmisljao je da svakih dan proveravam u SQL aktivne korisnike, pa ako neko nije bio aktivan recimo 7 dana, onda bih ga prebacio u neke kao zamrznute, pa nakon 14 dana u neaktivne. I onda kada znam broj aktivnih korisnika/igraca onda bih mogao sabrati sve nihove finansije i vlasnistvo, tako da bih u svakom trenutku znao koliko $$$ ima na serveru. I na osnovu toga bih mogao naci formulu i prilagodjavati inflaciju, to jest automatski prilagodjavati cene. Recimo ako je na serveru 100 000$, a cigare kostaju 5$, onda kada na serveru ima 150 000$, cene cigara bi trebale biti 7.5$ . Opet, ovo je uprosteno i cijene bi trebalo dizati u odredjenim intervalima (recimo svakih 3-5 dana. U sustini, kada bi se server otvarao, to bi trebalo i da se ugasi, posto bi stopa inflacije jako pocela da raste, ili da se ostavi upaljeno ali da se da neki luft, recimo dok se ne stigne do 1 000 000$ na serveru, tako da ne bude da ljudi non stop rade, a cene non stop rastu i da uvek se vrte u mestu (iako bi to i trebalo tako, da bi se malo pomucili da zarade)

Opet, to je neka moja ideja, ali nije provereno i ne znam ni da li bi funkcionisalo iskreno. A kako sam i reko, ja sam pokusavao da pokrenem pricu, medjutim nikoga nije bilo brita naravno.

Citat: Sniffie White poslato Avgust 13, 2023, 19:27:26 POSLE PODNE
Nece ti ovde niko to odgovoriti, samo pogledaj gamemodove, nigde nema balansa, i u svakom je inflacija u korijenu, da ne spominjemo postojece servere.

Ako ces realan odgovor, predpostavicu odmah da je roleplay server u pitanju, tako da u zavisnosti od posla bi trebalo i da zavisi zarada. Naravno ako neko misli da zaradi vise para, onda treba u kriminal. Po nekoj logici od obicnog posla dostavljaca ti ne bi trebalo da mozes kupiti auto ili kucu.
Vidi sam, odluci koliko vredi osnovna i srednja kuca, i neko vozilo srednje klase (tipa Premier). E kad to odlucis, onda vidi neki posao srednje tezine, i odluci koliko bi igrac trebao da radi taj posao da bi mogao da kupi vozilo/kucu srednje klase. Recimo ako mislis da Premier kosta 40000$, i da igracu treba recimo 10h da radi odredjeni posao, onda to ispadne 40000$ / 10h = 4000$ za 1h. Ako je prosecno vreme da se zavrsi posao nekih 15 minuta, onda tih 60 minuta (1h), dijelis sa 15 minuta, i dobijes 4. 4000$ koje zaradis za 1h, djelis sa 4 (sto si dobio), i izadje ti 1000$ da se placa taj posao. I onda na osnovu toga mozes da balansiras ostale poslove, ili na isti nacin da racunas.

Ovo je jako uprosteno sto sam ti naveo, posto da budemo realni, kada je u pitanju ekonomija trebalo bi da mozes prilagodjavati cene i da imas neki uvid o ekonomiji servera. Recimo idealno bi bilo da ti uvek znas koliko $$$ ima na serveru, ali to je naravno nemoguce posto imas igrace koji ce napustiti server, i ako bi racunao i nihov $$$ dolazio bi do astronomskih cifara koje nisu tacne pa bi sve islo dodjavola. Ja sam iskreno pokusavao da pokrenem pricu oko ovakvih stvari, ali naravno ovo je previse za balkansku samp zajednicu (doduse ni rusi nisu bolji).

Neki moj nacin koji sam razmisljao je da svakih dan proveravam u SQL aktivne korisnike, pa ako neko nije bio aktivan recimo 7 dana, onda bih ga prebacio u neke kao zamrznute, pa nakon 14 dana u neaktivne. I onda kada znam broj aktivnih korisnika/igraca onda bih mogao sabrati sve nihove finansije i vlasnistvo, tako da bih u svakom trenutku znao koliko $$$ ima na serveru. I na osnovu toga bih mogao naci formulu i prilagodjavati inflaciju, to jest automatski prilagodjavati cene. Recimo ako je na serveru 100 000$, a cigare kostaju 5$, onda kada na serveru ima 150 000$, cene cigara bi trebale biti 7.5$ . Opet, ovo je uprosteno i cijene bi trebalo dizati u odredjenim intervalima (recimo svakih 3-5 dana. U sustini, kada bi se server otvarao, to bi trebalo i da se ugasi, posto bi stopa inflacije jako pocela da raste, ili da se ostavi upaljeno ali da se da neki luft, recimo dok se ne stigne do 1 000 000$ na serveru, tako da ne bude da ljudi non stop rade, a cene non stop rastu i da uvek se vrte u mestu (iako bi to i trebalo tako, da bi se malo pomucili da zarade)

Opet, to je neka moja ideja, ali nije provereno i ne znam ni da li bi funkcionisalo iskreno. A kako sam i reko, ja sam pokusavao da pokrenem pricu, medjutim nikoga nije bilo brita naravno.
Ekonomija servera nikoga ne zanima. Ili se dobijaju prevelike pare na poslovima a cene kuca, vozila, biznisa i ostalog su takodje prevelike, ili je ekonomija previse slaba gde covek ako hoce da ima nesto na toj zajednici mora da donira kes... Bas iz tog razloga gledam da nadjem neku zlatnu sredinu i najteze mi je da odredim zaradu na posloivma. Ne znam da li sada da se maltretiram oko te ekonomije ili kad u putponosti zavrsim sve poslove koje planiram da napravim i ostale vidove zarade novca.

Pa napravi sam kako tebi pase...

Citat: realnaith poslato Avgust 13, 2023, 20:10:42 POSLE PODNE
Pa napravi sam kako tebi pase...
To stoji naravno, nego ta racunica me zeza. Ne znam otprilike nesto u sredini da odredim. Stavio sam npr da se jedan minut placa 500$ a da je infernus otp 4-5 miliona i trebace coveku oko 190-200h da skupi za 1 infernusa. Sad ne znam da li je to okej?

Ekonomija ti uvek mora biti sa server uzima vise nego sto daje. Prosto je veoma...

Citat: realnaith poslato Avgust 13, 2023, 20:23:28 POSLE PODNE
Ekonomija ti uvek mora biti sa server uzima vise nego sto daje. Prosto je veoma...

Ne seri
You can find me here
Instagram | Hosting | Github

Citat: Silent poslato Avgust 13, 2023, 20:50:29 POSLE PODNE
Ne seri
Ne vidim šta je netačno rek'o? Daj mi jedan server kome je ekonomija 10/10. Da znaš da možeš da imas za imovinu + rokanje od tog posla. Ne da radiš pos'o 10-15 minuta (prevoznik goriva) i dobiješ 2-3k

Citat: cofilinko poslato Avgust 13, 2023, 20:12:43 POSLE PODNE
To stoji naravno, nego ta racunica me zeza. Ne znam otprilike nesto u sredini da odredim. Stavio sam npr da se jedan minut placa 500$ a da je infernus otp 4-5 miliona i trebace coveku oko 190-200h da skupi za 1 infernusa. Sad ne znam da li je to okej?
Ako te to koci idi prema reallife gledaj koje su plate u americi, porez drzavi, porez na imovinu i tako te stvari a za cene vozila isto uzmi one vec postojece, npr. infernus bugatti chiron.

Citat: cofilinko poslato Avgust 13, 2023, 20:12:43 POSLE PODNE
Mogu da ti kazem odmah da se meni to licno ne svidja. Recimo infernus je NSX iz 90tih, to auto je plafon 100k (igrica je, mozemo dici/spustiti malo cisto da izbalasiramo stvari i da sve ima nekog smisla). Turizmo isto tako, posto treba biti ferrari neka bude 150k (ti ga nazovi premium vozilom).
Ako ces po logici, ti kao dostavljac pice, cistac ulica i slicno, ne bi trebao da mozes zaraditi za takvo auto (osim ako ne igras dan i noc neko vreme), a posto ne mozes legalno, treba da ides u kriminal (to i je sustina roleplay servera, ako ces boost income, idi u kriminal da i policija ima sta da radi :D)

E sad, ti ako stavis da recimo igracu treba 200h da zaradi za infernusa kao dostavljac pice, onda 100k / 200h = 500$ na 1h (60min). 500$/60min = 8.3$ po minutu. Sto bi po ideji i bilo nekako malo realnije posto bi onda mogao da stavis bocu piva 2-3$, pakovanje cigara 5-8$, i to bi bilo nekako realno. Isto tako igraci moraju da imaju troskova, nije poenta da samo zaradjuju a nemaju nikakvog troska, onda ce svi voziti infernuse i imati vile (valjda vidis problem odmah). Tako da treba uvesti te troskove, prvo i najlakse je upkeep koji ces ti naravno nazvati porez. Recimo ako neko vozi clovera ili tampu, njemu upkeep ne sme biti velik, ali ako neko vozi infernusa, onda za njega mora biti veci upkeep, tako da sto vise zaradjujes, to vise i trosis regularno da ne bi hoardovao $$$. Isto tako upkeep bi trebao da raste za igrace koji imaju vise od jednog vozila, to jest sto vise vozila to vise upkeep da ih ubija. Nekretnine i ostala cuda, po istom principu. Sto se tice poslova, pogotovo kriminalnih tipa kradje vozila i slicno, treba i tu da se igraci namuce malo. Prvo im daj da kradu smece od vozila, izgrade neku reputaciju, i tek kad izgrade reputaciju da dobijaju malo bolja vozila koja mogu da kradu. Ali posto im je prihod tu veci, dodaj veci rizik u vidu policije, i obavezi ih da investiraju da bi poceli taj posao. U sustini oni ako odrade posao dobro, dobice i investiciju nazad i zaradice malo vise $$$, a ako failuju onda naravno gube to sto su ulozili i jos izgube nesto reputacije...To je motivacija da se dobro odradi, a ako se rizik povecava stalno onda ce i krenuti da rade u grupama a ne solo, tako da dobijas RP i opet zarada se dijeli (to jest troskovi).

Jbg, moras biti malo kreativan i znati sta zelis, necu da mi igrac kupuje vozilo nakon 3h igranja, ali necu ni da mu treba nedelju dana. 20h radjenje legalnog posla za prvo vozilo koje je 10k sasvim dovoljno. Neka odradi 10h legalno, i jos 3-4h nekog sitnog kriminala, i moze da priusti vozilo.
Sad jbg, to vreme, cene i to sam moras da odredjujes. Ja sam ti dao predlog kako mozes da odredis, sad na tebi je da li ces tako, ili ces sam naci neku formulu.