SSTC 1

Započeo LoOdaK, Mart 08, 2022, 21:33:29 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Hvala :)
CitatElectric Power is everywhere present in unlimited quantities and can drive the world's machinery without the need of coal, oil, gas, or any other of the common fuels!

Sad vidim ovo kao i onaj program poprilicno zapetljano s toga cu iskoristit ovaj baziran komentar "Svaka cast, podrska brt"   :) 8)

Citat: KRISTIJΛ N poslato Maj 01, 2022, 17:35:53 POSLE PODNE
Sad vidim ovo kao i onaj program poprilicno zapetljano s toga cu iskoristit ovaj baziran komentar "Svaka cast, podrska brt"   :) 8)
CitatElectric Power is everywhere present in unlimited quantities and can drive the world's machinery without the need of coal, oil, gas, or any other of the common fuels!

UPDATE: GDT je konstruisan

Nakon duže potrage za jezgrom, pronašao sam jezgro koje bi trebalo imati dobre performanse. Radi se o jezgru epcos proizvođača, materijala N30. Jezgro bi trebalo biti odgovarajuće i za mnogo veće frekvencije od frekvencije trafoa. Naravno frekvenciju ću dodatno spustiti sa kondenzatorom na vrhu trafoa.

Na slici ispod se nalazi jezgro sa namotanim provodnicima. Jezgro je namotano cat5e kablom punog presjeka. Primar jezgra ima oko 8 namotaja, dok su sekundari oko 12 namotaja. To bi trebalo da na izlazu stvori napon od oko 18V, što je malo više od dozvoljenog napona na gejtovima mosfeta ali viši napon ima svoje prednosti.

"Uspješni ljudi nemaju manje problema. Oni su samo odlučili da ih ništa neće zaustaviti da idu naprijed."

Tako i ti svaka cast odlicno !!
CitatNe idite uokolo tumačeći kako vam svijet duguje život. Svijet vam ne duguje ništa. On je bio prvi ovdje.

Citat: Galardo poslato Jun 13, 2022, 13:12:55 POSLE PODNE
Svaka cast drug.
Hvala puno :)

Citat: yeet poslato Jun 13, 2022, 16:34:04 POSLE PODNE
"Uspješni ljudi nemaju manje problema. Oni su samo odlučili da ih ništa neće zaustaviti da idu naprijed."

Tako i ti svaka cast odlicno !!
Hvala ;D, zanimljiv citat :D

Ovo postaje zanjimlivo. Inace neznam kako ce ti se ponasati taj induktor (ili je ipak trafo :D ) sa tom izolacijom. Znam da svi trafoi i induktori imaju izolaciju provodnika, ali skoro svi koriste lak. Tako da ukoliko budes imao problema sa naponom, a smatras da treba da radi, probaj lakiranu zicu ili eventualno skini izolaciju pa ofarbaj namotaje nekim sprejem (pazi da ti ne puca farba kad budes motao zice).

Srecno dalje sa projektom.

svaka cast  8)
BIGDOG ENTERTAINMENT

Citat: almiirr1 poslato Jun 13, 2022, 20:34:57 POSLE PODNE
svaka cast  8)

Citat: Deleted User poslato Jun 13, 2022, 20:33:10 POSLE PODNE
Ovo postaje zanjimlivo. Inace neznam kako ce ti se ponasati taj induktor (ili je ipak trafo :D ) sa tom izolacijom. Znam da svi trafoi i induktori imaju izolaciju provodnika, ali skoro svi koriste lak. Tako da ukoliko budes imao problema sa naponom, a smatras da treba da radi, probaj lakiranu zicu ili eventualno skini izolaciju pa ofarbaj namotaje nekim sprejem (pazi da ti ne puca farba kad budes motao zice).

Srecno dalje sa projektom.
Ovaj trafo (a ujedno je i induktor ako govorimo o transformatorima, ako pričamo o motorima onda ovaj pojam ima drugačije značenje) se može namotati sa lakiranom žicom ali mislim da nije ni praktično a čak postoji i veća šansa da dođe do mehaničkog oštećenja i na kraju proboja izolacije. Ovaj trafo radi na niskim naponima, u ovom slučaju 12V na primaru, oko 18V na sekundarima. Takođe omotavanje žica jedne oko druge sa bakarnom lak žicom nije praktično. Vjerovatno se pitate i zašto su žice umotane jedna oko druge. Razlog leži u induktivnosti, na taj način smanjujem induktivnost koja ustvari "usporava" signal trafoa, a brzina je bitna kod ovakve primjene trafoa.

Takođe da napomenem, nije ovo perfektno namotan trafo, vjerovatno će raditi ali postoji tu još prostora za poboljšanjem i smanjenjem induktivnosti.
Poslednja Izmena: Jun 13, 2022, 21:20:55 POSLE PODNE od LoOdaK

UPDATE: Dio elektronike za kontrolnu ploču je stigao :)

Oko 70% elektronike za kompletnu ploču je tu, nedostaju:

• Optički prijemnik (u početku ću ga zamijeniti 555 tajmerom sa jumperima na ploči)
  • GATE DRIVER 27425
  • Svijetleće diodice

Ploča je napravljena i u procesu dostave je, nadam se da ću je dobiti do kraja mjeseca.

Nakon testirane elektronike, na red bi trebao doći sam sekundar transformatora, plan je da bude oko 1000 namotaja 0.3mm bakarne lakirane žice.

samo bakaarrr
CitatNe idite uokolo tumačeći kako vam svijet duguje život. Svijet vam ne duguje ništa. On je bio prvi ovdje.

Citat: yeet poslato Jun 16, 2022, 09:56:31 PRE PODNE
samo bakaarrr
Pa ima malo i plastike  :D

Citat: LoOdaK poslato Jun 17, 2022, 08:58:28 PRE PODNE
Pa ima malo i plastike  :D

ma bakar je bakar 70kn/kg uf uf rokaj

PLOČA JE NAPOKON TU  8)

Pločice su stigle, na slikama ispod se mogu vidjeti koraci dok sam lemio komponente.
Pošto mi je ovo prva ploča bilo je odlično iskustvo, naučio sam par stvarčica što se tiče ploča, uvidio sam svoje greške pri projektovanju i nadam se da će već sledeća ploča biti bolja.
Glavna stvar na koju ubuduće moram obratiti pažnju je bolje pozicioniranje komponenti. Da ne tupim više, pogledajte slike :)

Note: još uvijek nemam sve komponente tako da ploča nije završena upotpunosti.

Album slika: https://imgur.com/a/mFFPjq2