[Photoshop] Teslin transformator

Započeo LoOdaK, Decembar 31, 2021, 15:19:37 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Evo jedan rad od strane mene. Radi se o teslinom transformatoru. Rad sam radio za jednu aplikaciju trenutno u izradi, cilj je da bude više kao ilustracija. Predložite neke popravke i izmjene.

CitatElectric Power is everywhere present in unlimited quantities and can drive the world's machinery without the need of coal, oil, gas, or any other of the common fuels!

Nova Godina aaaahh
Sunce greje lagano šetam se po Voždovcu
Moja kučka i ja, furam je na povodcu
Zove se Lola i nije nešto lepa
Ali meni daće lapo kada dokopa se repa
Rođena na ulici, dolazi iz geta
I zato je gangsta kučka, a ne starleta
Zahvaljujući njoj meni dignuta je đoka
Krov je spušten, vožnjica od bloka do bloka
I ako glumiš mangupa jebaće ti mamicu
U tašni nema lak za nokte, ali ima palicu
Odrasla na Medaku, iz huda je sestra
Nijedna Snoopova kučka nije tol'ko gangsta
Za nju sam 'Pac, ona moja je Madonna
Ako znaš još neku takvu javi mi preko fona
I kada njesra izbije ona ne vata pištolja
Već nabada na prvu jer je gangsta drolja

Jel trafo ili namotaj? Mislim u sustini je jedno te isto ako gledas malo dublje, ali posto si napisao da radis za aplikaciju neku, proveri. Posto ovo sto si ilustrovao je namotaj, dok trafo ima primar i sekundar to jest ulaz i izlaz. I ako je u pitanju trafo koji treba da ilustrujes, predlazem ti da oznacis primar i sekundar (ulaz i izlaz) tako da ljudi mogu da shvate.

Citat: Deleted User poslato Decembar 31, 2021, 18:04:01 POSLE PODNE
Jel trafo ili namotaj? Mislim u sustini je jedno te isto ako gledas malo dublje, ali posto si napisao da radis za aplikaciju neku, proveri. Posto ovo sto si ilustrovao je namotaj, dok trafo ima primar i sekundar to jest ulaz i izlaz. I ako je u pitanju trafo koji treba da ilustrujes, predlazem ti da oznacis primar i sekundar (ulaz i izlaz) tako da ljudi mogu da shvate.
Na engleskom se naziva tesla coil, gdje je bukvalan prevod teslin namotaj. Namotaj (navojak, navojnica, zavojnica) i transformator nisu jedno te isto. Postoji jasna definicija transformatora IEC-a.

Citata static piece of apparatus with two or more windings which, by electromagnetic induction,
transforms a system of alternating voltage and current into another system of voltage and
current usually of different values and at the same frequency for the purpose of transmitting
electrical power

Ova definicija važi i za ovaj sistem tako da se može nazvati transformator.

Definicija namotaja za transformator od strane IEC-a je:

Citatthe assembly of turns forming an electrical circuit associated with one of the voltages
assigned to the transformer

Rekao sam da je ilustracija, ali uopšte nije bitno da li je označeno ili ne jer ova ilustracija neće služiti kao smijernica pri proračunima već je tu jednostavno radi ljepšeg UI-a aplikacije.
Nije bitno iz razloga što će aplikaciju koristiti ljudi širom svijeta koji su se susretali i pravili tesline transformatore.

Vjerovatno se nisi susreo sa ovakvom izvedbom teslinog transformatora, ali na crtežu se nalazi transformator, a ne namotaj.

Na slici iznad je zelenom bojom označen primar transformatora sa ground strike railom (provodnik iznad).
Plavom bojom je označen sekundarni namotaj zajedno sa kondenzatorom.

Nadam se da je sada malo jasnije
:)
CitatElectric Power is everywhere present in unlimited quantities and can drive the world's machinery without the need of coal, oil, gas, or any other of the common fuels!