Savjet za nove balkanske samp kriptere

Započeo rane, Decembar 27, 2021, 20:11:20 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Kanite se coravog posla i zezajte se dok mozete, ovo govorim iz iskustva, sjebao sam mnogo vremena na samo upoznavanje pawn jezika od kojeg trenutno nemam nista, to vrijeme sam vecinom proveo u istom polozaju pa ce me vjerovatno za 5-10 godina leđa pitati sta si radio sa 15-16-17-18 itd godina, oci kao sto znamo dok se skripta su duplo vise fokusirane na ekran nego dok igramo nesto pa samim tim i vid trpi, vrijeme cete izgubiti i na kraju uvidjeti da od toga nema nista, na kraju cete probati nesto, potrositi mozda i nesto novca na neki unapred predodređen propali vikend server, zato vam je najbolje da obrisete sa racunara sve sto ima veze sa pawnom. Igrajte samp i druzite se dok jos traje, sve sto zamisljate u svojoj glavi i dumate danima kako uraditi to ce vam neko na drugom serveru (ako na normalan nacin predlozite) usvojiti i taj cete sistem koristiti sa jos 10-20-50 drugara i zezati se. Nisam obracao paznju na gramaticke greske i ne zanimaju me, pisem ono sto mi je na umu, nadam se da ce ovaj post bar jednu osobu odvratiti od nepotrebnog gubljenja vremena i spasiti makar jednog sampera koji nece da provodi vrijeme sam nervirajuci se zbog pawna i necega sto mu nece donijeti nista dobro nego ce da se druzi sa svojim drugarima na sampu na nekom normalnom serveru ili cak jos bolje, druzite se sa drugarima, izadjite iz kuce znate kako dobre sisteme i enb ima real life. :) 

[Filterscript] Simple Treasure Hunt
[Filterscript] Sistem pecanja
[Filterscript] Meditacija
[Filterscript] Molitva
[Include] Alarm
[Include] Posao Taxi

Dodjem, odradim sto treba, uzmem pare i mene samp apsolutno ne zanima  :D

Citat: Galardo poslato Decembar 27, 2021, 20:14:24 POSLE PODNE
Dodjem, odradim sto treba, uzmem pare i mene samp apsolutno ne zanima  :D
a koliko djece dođe, izgubi vremena, ode i njega vise nista apsolutno ne zanima, i nadam se da poneses kofer kad preuzimas pare, ne moze se toliko novca ponijeti u rukama ili dzepovima

[Filterscript] Simple Treasure Hunt
[Filterscript] Sistem pecanja
[Filterscript] Meditacija
[Filterscript] Molitva
[Include] Alarm
[Include] Posao Taxi

Citat: rane poslato Decembar 27, 2021, 20:18:37 POSLE PODNE
a koliko djece dođe, izgubi vremena, ode i njega vise nista apsolutno ne zanima, i nadam se da poneses kofer kad preuzimas pare, ne moze se toliko novca ponijeti u rukama ili dzepovima
Meni sasvim dovoljno da ne moram traziti od roditelja narednih mjeseci  :)

Nemam taj problem. Imam udoban stolac koji me tjera da sjedim uspravno a oko ekrana imam ugodno svjetlo za oci tako da nije samo fokus na monitoru (koji je ustvari isto eye protective). Ne sjedim u komadu non-stop recimo 3-4 sata, dosta puta odem na WC ili po piće i tako rastegnem misice!
You'll be always in my heart, the end and thanks for amazing times. #WeAreLords

Da se kanimo toga kao sto navodis kako bi onda ti igrao sa tim tvojim drugarima na nekom serveru ako niko se nece tim bavit?

Npr. ti si pokusao sa programiranjem i ne ide ti jebiga mozda si dobar u necemu drugome kao npr evo sad meni ne ide fudbal i sada da navodim da se svi kane fudbala jer ce me pitat starost za noge, padove povrede itd itd itd.

Ukoliko i programiras umjereno nece biti stetno i ko je vec dobar i ko hoce da bude dobar u tome bice ko nece nece i to je to.

Takodje zar nije bolje nauciti nesto korisno npr ( programiranje u ovom slucaju ) nego samo igrati igricu koje dodje samo gubljenje vremena za starije osobe.

Citat: Galardo poslato Decembar 27, 2021, 20:22:25 POSLE PODNE
Meni sasvim dovoljno da ne moram traziti od roditelja narednih mjeseci  :)
Onih 2.500e sto si uzeo sa San Marina da vratis inace saljem policiju na kucu OK?

Iskreno ne slazem se sa tobom... Zasto?
Mislim da ako neko voli da radi to neka radi, mnoge stvari stete vid, kicmu i slicno, ali ako volim da radim to, radicu. Zeleo bih da uvedem neki novi standard na nasim prostorima svojim projektom, da uspem nesto od toga napraviti, da ljudi mogu uzivati na tom mestu. Iskreno mozda ne bih ni radio ovo sto radim da postoji neki normalan balkanski ne-toksicni SA:MP server, na kome mogu da igram ozbiljan role play sa svojim drustvom, ali nazalost toga nema. To je jos jedan razlog zasto to radim, a i verujem jos dosta ljudi..
https://discord.io/westmont
Westmont Roleplay — A continuation of the San Andreas singleplayer storymode.
SA-MP 0.3.DL gamemode with custom models.

Citat: realplaya poslato Decembar 27, 2021, 23:41:50 POSLE PODNE
Iskreno ne slazem se sa tobom... Zasto?
Mislim da ako neko voli da radi to neka radi, mnoge stvari stete vid, kicmu i slicno, ali ako volim da radim to, radicu. Zeleo bih da uvedem neki novi standard na nasim prostorima svojim projektom, da uspem nesto od toga napraviti, da ljudi mogu uzivati na tom mestu. Iskreno mozda ne bih ni radio ovo sto radim da postoji neki normalan balkanski ne-toksicni SA:MP server, na kome mogu da igram ozbiljan role play sa svojim drustvom, ali nazalost toga nema. To je jos jedan razlog zasto to radim, a i verujem jos dosta ljudi..
coa to radi mnogo godina unazad

Citat: Double Seven' poslato Decembar 28, 2021, 01:00:01 PRE PODNE
coa to radi mnogo godina unazad
ne primecujem da se ista menja kroz sve te godine.. A i oni imaju previse toksicnih igraca ako ces iskreno. Igrao sam bukvalno 2 dana i prestao sam.
https://discord.io/westmont
Westmont Roleplay — A continuation of the San Andreas singleplayer storymode.
SA-MP 0.3.DL gamemode with custom models.

Ljudi bolje uce kroz zabavu. Kome je zabavno da umjesto crno bijelog terminala gleda u sisteme u SAMPu taj neka radi SAMP sisteme.
Ako tebe toliko stresira error u pawnu ili sta vec, programiranje nije za tebe.

Znas kako s jedne strane se sasvim slazem, pawn je vise korak unazad nego unapred. Ali meni je bio uvod u programiranje, i naucio sam makar funkcije i promenive i to kako tece kod. Doduse da sam odmah poceo sa C++ ili C# verovatno bi mi bilo mnogo lakse.
Da budemo iskreni, ima mnogo boljih resenja ako cemo interaktivno ucenje od samp-a, pocev od minecrafta sa OpenComputers koji koriste raspali lua za programiranje (a opet bolji nego pawn u mnogo aspekata).

Ako vec zelite da idete ovim putem radi motivacije, da pravite neki svoj server i slicno, nesto najblize samp-u sto moze imati i koristi, preporucio bih FiveM/RageMP. Podrzavaju C#, dozvoljavaju JS i HTML/CSS, imaju SQL za baze podataka. Interaktivno je kao i samp, sa 1000x vise mogucnosti, mozes da naucis jedan od najboljih jezika C# posle kojeg ces razumeti sve ostale. Usput pokupis neke osnove HTML i CSS, kao i JS, a SQL je danas obavezno svugde. 

Ko voli da programira i u notepadu ce mu biti zabavno pisati ideje, projekte, i kodove.
Za programiranje je potrebno odvojiti vreme , nije moguce zavrsiti nesto kompleksno za 5 minuta bez truda i ucenja.
Pronadjite ono u cemu ste dobri i u tome se usavrsite i zaradite na tome.
Onda ste uspesan COVEK.

#PEACE

One And Only
Old Member
Since AVGUST 2013. :)
GAME OVER - SCRIPTING
SINCE 2009 - 2020