◄ Glavni razgovor #47 ►

Započeo SlavicBeast, Avgust 28, 2020, 23:03:46 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Citat: daddyDOT poslato Septembar 17, 2020, 20:39:55 POSLE PODNE
Ovako to kod nas ide, zuvči čudno ali, bosanac - osoba koja živi (ne mora biti rođena) na području Bosne i Hercegovine, s druge strane bošnjak - čovjek rođen u Bosni i Hercegovini.
Bosanski jezik, moguće da si čitao sa wikipedie ali je to u potpunosti besmisleno napisanoKo je pisao ne znam ali ovo barem po meni nema smisla, mislim da bi vinny bolju stranicu sastavio.
Još nisam shvatio koja je riječ o kulturi, da ne spominjem Crkvu Bosansku itd itd, ne znam zašto se to dovodi u pitanje.
Ма немој ми ти само о богумилима и стећцимаи некаквој црквој босанској са википедије сам читао како се кола возе посред њиве и како бити имбецил знам да је чудно нормално да ће бит кад су бошњаке правили комунисти они су били мало мутави и сам знаш да ћопави није имао ни осам разед имао је 4 разреда основне и металостругарски занат завршио и то некао мајстор нег помоћник мајстора .. Како то да краљ Твртко Јаблановић никад споменуо бошњаке није у писмам дубровнику он је изричито писао "владам срвљем . босном и поморијем " није никакава црква босанска постојала већ су се људи који су живели босни били звани крстјани од стране папе и маџара шта су то крстјани то су људи који не прихватају власт цариграда пошто је ут овреме васељенска патријаршија покушала да се надметне свим црквама као папа они нису имали разлике са праовслављем тачније били су православци само другачијом врстом хијеархије Дид је поп владика је гост ( надам се да знаш ко је неимар он је био гост тј владика на двоју Стјепана Вучкић Косаче владара војводства светог саве ) угари и маџари су се служили термином крстјани и богумили на рачун маџарске да би се она могла проширити на рачун босне поводом крсташких ратова ( могу ти до сутра писат о тој твојој цркви босанској ал ме мрзи ) културу сам споменуо јер је немате као ни историју пошто сте се одрекли свега србског јелте а босна је била србска краљевина најпознатијег владара Твртка Јаблановића ( нису се презивали котроманићи јер нигде у дуборвачким писмама се не помињу котроманићи већ јаблановићи ) све у свему ја бих желео нормалан одговор Најтана Возача како сам ја националиста

Citat: Сараб poslato Septembar 17, 2020, 20:51:12 POSLE PODNE
Ма немој ми ти само о богумилима и стећцимаи некаквој црквој босанској са википедије сам читао како се кола возе посред њиве и како бити имбецил знам да је чудно нормално да ће бит кад су бошњаке правили комунисти они су били мало мутави и сам знаш да ћопави није имао ни осам разед имао је 4 разреда основне и металостругарски занат завршио и то некао мајстор нег помоћник мајстора .. Како то да краљ Твртко Јаблановић никад споменуо бошњаке није у писмам дубровнику он је изричито писао "владам срвљем . босном и поморијем " није никакава црква босанска постојала већ су се људи који су живели босни били звани крстјани од стране папе и маџара шта су то крстјани то су људи који не прихватају власт цариграда пошто је ут овреме васељенска патријаршија покушала да се надметне свим црквама као папа они нису имали разлике са праовслављем тачније били су православци само другачијом врстом хијеархије Дид је поп владика је гост ( надам се да знаш ко је неимар он је био гост тј владика на двоју Стјепана Вучкић Косаче владара војводства светог саве ) угари и маџари су се служили термином крстјани и богумили на рачун маџарске да би се она могла проширити на рачун босне поводом крсташких ратова ( могу ти до сутра писат о тој твојој цркви босанској ал ме мрзи ) културу сам споменуо јер је немате као ни историју пошто сте се одрекли свега србског јелте а босна је била србска краљевина најпознатијег владара Твртка Јаблановића ( нису се презивали котроманићи јер нигде у дуборвачким писмама се не помињу котроманићи већ јаблановићи ) све у свему ја бих желео нормалан одговор Најтана Возача како сам ја националиста

Dobio si 3odgovora od mene , de procitaj nesto...

Nisam ja Nejtan Vozac , nego Naithan Driver...

Da , imas nesto protiv sto smo vozili dobro auto i derali ga po njivi ? Moze nam se  8)

Ustrvari sto uopste pisem sa Nacionalistom ? Ingored i Blocked , pisi do sutra  :D ;) 8)
Citat: Galardo poslato Januar 01, 1970, 01:00:00 PRE PODNE
Ako mislis da radis mod od 0 i da uzimas tudje radove i samo krhnuti u mod i ocekivati da radi?
Ako mislis da ne mrdnes kurcem i da pravis "mod" od "0" sa tudjim radovima,molim te,pomozi nama i sebi,radi nesto drugo.
Tebi ovaj forum dodje kao "Ispuni mi zelju" pa da ti za svaki jebeni error/warning neko pomaze i da se jebe oko tebe,a kada ti nesto zatrazi ti mu neces biti u stanju poslati jer ne znas o cemu taj isti prica iako je to nesto osnovno sto bi trebao da znas. Hvala i dovidjenja

Ako mislis da radis mod od 0 i da uzimas tudje radove i samo krhnuti u mod i ocekivati da radi?
Ako mislis da ne mrdnes kurcem i da pravis "mod" od "0" sa tudjim radovima,molim te,pomozi nama i sebi,radi nesto drugo.
Tebi ovaj forum dodje kao "Ispuni mi zelju" pa da ti za svaki jebeni error/warning neko pomaze i da se jebe oko tebe,a kada ti nesto zatrazi ti mu neces biti u stanju poslati jer ne znas o cemu taj isti prica iako je to nesto osnovno sto bi trebao da znas. Hvala i dovidjenja

Citat: SlavicBeast poslato Septembar 17, 2020, 19:59:31 POSLE PODNE
Sve okej, ali ovaj Lyzzi, da li je newton ili makenzi, ostaje dilema, ali je fakat da je nepismen do koske :D
Ovaj što piše ćiriličnim pismom... Kad sam vidio da je s/sa njim napiso "snjim", sve mi je bilo jasno. :D
I što je reko zašto se mi nazivamo bošnjacima, a pričamo bosanskim jezikom.. Evo, ti si iz Srbije, jesi li Srbin ili Srbijanac ?
Ja sam iz Bosne i bošnjak sam, pričam bosanskim jezikom, odnosno ijekavicom... Nemoj se praviti pametan majke ti.
Znam ćirilicu, i štampanu i pisanu, perfektno je pišem, a i čitam usput.
Nepotrebno je ovo sve do sad što je ispisano ovdje, nismo zbog ovoga ovdje. :)
Poslednja Izmena: Septembar 17, 2020, 21:04:14 POSLE PODNE od Crystal
CAPTAIN FOUX aka TDEGOD

Citat: Crystal poslato Septembar 17, 2020, 20:59:41 POSLE PODNE
Ovaj što piše ćiriličnim pismom... Kad sam vidio da je s/sa njim napiso "snjim", sve mi je bilo jasno. :D
Но как ћу списат оно што би хтео писат нег сњим

Citat: Сараб poslato Septembar 17, 2020, 21:02:03 POSLE PODNE
Но как ћу списат оно што би хтео писат нег сњим
S njim/sa njim
Odvojeno, alo odvojeno.
CAPTAIN FOUX aka TDEGOD

Citat: Сараб poslato Septembar 17, 2020, 20:51:12 POSLE PODNE

CitatGlede Tvrtka, on nije bio musliman, to je jasno, a nije bio ni Srbin. To što je on bio kralj nad dijelom Srbije ne čini ga Srbinom. Njegova baba je bila Srpkinja, dakle, imao je 1/4 srpske krvi ukoliko je ona bila čista Srpkinja.
Gdje se krunio još nije sa sigurnošću utvrđeno, ali više argumenata imaju oni koji smatraju da se krunio kod Visokoga.
Bosna dobija obilježja državnosti tek nakon pada Šubića nakon kojeg Kotromanić Stjepan dobija priliku za vlast nad Bosnom, a podržan od Anžuvinca. Od Drave do Jadrana, i od Sutle do Podrinja su sve Hrvati bili.
ultu
Šta se ima pričati o stećcima, ništa sem dokaza da je zapravo bilo Crkve Bosanske i te kulture

Pored toga, Izjava na Bilinom polju (Bolino Poili ili samo poili u slučaju da se u nekim dokumentima samo to spominje), ako kad navratiš lično te mogu provesti tuda
CitatBilinopoljska izjava je dokument u kojem su poglavari bosanske crkve, pred izaslanikom rimskog pape (Ivanom de Kazamarisom), izjavili da se odriču svoje hereze. Izjava je potpisana 8. aprila 1203. godine na Bilinom polju kod Zenice, a po Anđeliću[1] i drugim[2] u Visočkom polju, a izjavu su potpisali: bosanski ban Kulin, dubrovački arhiđakon Marin, kao i sedam poglavara, uključujući "djeda" Dragiča i "goste" Ljubina i Dražetu. Poslije potpisivanja izjave, Ljubin i Dražeta su otišli ugarskom kralju Emeriku i pred njim 30. aprila položili zakletvu da će se držati odluka iz izjave. Ova izjava bila je samo formalnog karaktera, jer su se poglavari, uprkos potpisanoj izjavi, i dalje držali svoje vjere. Bilinopoljska izjava predstavlja značajan historijski izvor za poznavanje vjerskih i političkih prilika u srednjovjekovnoj Bosni.[3]

Kompletan tekst izjave (da ne bude vay laz ye to dejdi laž)
CitatU ime vječnog Boga, stvoritelja svega i otkupitelja ljudskog roda, godine od njegovog utjelovljenja 1203, šeste godine (pontifikata) gospodina pape Inoćenta III.

Mi, priori onih ljudi, koji smo se do sada na poseban način nazivali povlasticom kršćanskog imena na području Bosne, izabrani kao predstavnici svih, u ime sviju koji pripadaju bratstvu naše zajednice, u prisutnosti gospodina Ivana Casamarisa, kapelana vrhovnog svećenika i od Rimske crkve u Bosnu zbog toga poslanog, u prisutnosti gospodina bana Kulina, gospodara Bosne, obećajemo pred Bogom i njegovim svetima da ćemo ostati vjerni naredbama i zapovijedima svete Rimske crkve u životu i vladanju našem kao i da ćemo slušati i živjeti prema njenim naredbama. Jamčimo u ime sviju koji pripadaju našoj zajednici i iz naših su mjesta, sa svim imanjima i stvarima, da nećemo nikada ubuduće slijediti opačinu krivovjerstva.

U prvom redu odričemo se raskola, zbog kojega smo ozloglašeni, i priznajemo Rimsku crkvu, našu majku, glavom svega crkvenog jedinstva; (obećajemo) da ćemo u svim našim mjestima, gdje se nalaze zajednice braće, imati bogomolje u kojima ćemo se kao braća zajednički sastajati da javno pjevamo noćne, jutarnje i dnevne časove. U svim ćemo crkvama imati oltare i križeve; knjige, kako Novog tako i Starog zavjeta, čitat ćemo kako to čini Rimska crkva. U svakom našem mjestu imat ćemo svećenike, koji moraju barem u nedjelje i na blagdane, prema crkvenim odredbama, čitati mise, slušati ispovijedi i davati pokore.

Pored bogomolja imat ćemo groblja, u kojima će se pokapati braća i došljaci ako ondje slučajno umru. Najmanje sedam puta na godinu primat ćemo iz ruku svećenika Tijelo Gospodnje, a to znači: na Božić, Uskrs, Duhove, Blagdan apostola Petra i Pavla, Uznesenje Djevice Marije, na njeno rođenje i na spomen Svih Svetih, koji se slavi prvog novembra.

Od Crkve određene postove obdržavat ćemo i čuvati ono što su naši stari mudro odredili. Žene, koje budu pripadale našoj družbi, bit će odijeljene od muškaraca kako u spavaonicama tako i u blagovaonicama, a niko od braće neće sam sa samom razgovarati, otkuda bi mogla proizaći zla sumnja. Niti ćemo unaprijed primati nekoga ili neku udatu, osim ako se uzajamnim sporazumom, obećavši uzdržljivost, oboje zajednički obrate.

Slavit ćemo svetačke blagdane određene od Svetih Otaca i nikoga, za kojega bismo sa sigurnošću znali da je manihejac ili neki drugi krivovjerac, nećemo primiti da s nama stanuje. I kako smo odijeljeni od ostalih svjetovnjaka životom i vladanjem, tako ćemo se također razlikovati odjećom, koja će biti zatvorena, neobojana (ne šarena), izmjerena do gležanja.

Od sada se nećemo nazivati kršćanima, kao do sada, nego braćo, da ne bismo, sebi pripisujući to ime, drugim kršćanima nanosili nepravdu. Kad umre učitelj, od sada za vazda, priori s vijećem braće, bojeći se Boga, izabrat će starješinu kojega treba potvrditi rimski prvosvećenik. I ako Rimska crkva bude htjela nešto dodati ili ublažiti, vjerno ćemo prihvatiti i obdržavati. Da ovo ima snagu za vazda, dokazujemo našim potpisom.

Dano kod rijeke Bosne, na mjestu koje se zove Bilino polje, 8. aprila (1203.).

Potpisujemo: Dragič, Ljubin, Dražeta, Pribiš, Ljuben, Radoš, Vladoš, ban Kulin, Marin arhiđakon dubrovački.

Zatim mi Ljubin i Dražeta po volji sve naše braće u Bosni i samoga bana Kulina, s istim gospodinom Ivanom kapelanom došavši k uzvišenom i najkršćanskijem kralju Ugarske, u prisutnosti samoga kralja i časnoga nadbiskupa kaličkog a i biskupa iz Pečuha i mnogih drugih zakleli smo se u ime svih da ćemo ono što smo ugovorili čuvati, i ako Rimska crkva bude htjela od nas nešto drugo, uvest ćemo po katoličkoj vjeri.

Učinjeno na Kraljevu ostrvu, 30. aprila 1203.

Citat: Crystal poslato Septembar 17, 2020, 21:05:02 POSLE PODNE
S njim/sa njim
Odvojeno, alo odvojeno.
Читамо српско српски речник радоава дамјановића
Poslednja Izmena: Septembar 17, 2020, 21:12:46 POSLE PODNE od Сараб

Nista se nece zabranjivati. Zabranjuje se vredjanje, ali pismo zabranjivati to u startu znaci nekoga ugnjetavati. Njegovo je kako ce da pise, vi imate opciju blok i to je to. Sve dok on ne vredja on ne krsi pravila ovog foruma.

Usput, nove generacije uce li u ce nove jezike, pisma, kulture, ali bas taj nivo odbojnosti prema cirilici ne mogu da razumem :P Veliki poz, ko hoce da uci i napreduje, idealna je prilika, bukvar u ruke :3
"SlavicBeast Steam Signature - SteamId for slavicbeast, real name Nikola"

Ne postoji problem pisanjem ćiriličnim pismom, isti k kao i latinica, ako kao dejdi znaš da čitaš :P
EDIT: Odgovarati ću i na naredne poruke što se bude ticalo Bošnjačke, POSTOJANE, kulture, idem koju kantera, ostanite uz naš radio BS Stećak
Poslednja Izmena: Septembar 17, 2020, 21:12:11 POSLE PODNE od daddyDOT

Citat: SlavicBeast poslato Septembar 17, 2020, 21:06:43 POSLE PODNE
Nista se nece zabranjivati. Zabranjuje se vredjanje, ali pismo zabranjivati to u startu znaci nekoga ugnjetavati. Njegovo je kako ce da pise, vi imate opciju blok i to je to. Sve dok on ne vredja on ne krsi pravila ovog foruma.

Usput, nove generacije uce li u ce nove jezike, pisma, kulture, ali bas taj nivo odbojnosti prema cirilici ne mogu da razumem :P Veliki poz, ko hoce da uci i napreduje, idealna je prilika, bukvar u ruke :3

Pa sam je rekao da ne pise na Cirilici , neg na "србска/српска азбука" treba...

Problem je jer je lik Nacionalista (Moje Misljenje) :

"Kao sto rekoh , ja to svrstavam u nacionalizam jer nijedna normlana osoba to ne radi... Niti naziva tako ljude , niti im je bitno ko je odakle...

Sama tvoja izjava , bitno je ko je odakle , govori o tvom nacionalizmu..."

Citat: daddyDOT poslato Septembar 17, 2020, 21:09:59 POSLE PODNE
Ne postoji problem pisanjem ćiriličnim pismom, isti k kao i latinica, ako kao dejdi znaš da čitaš :P
EDIT: Odgovarati ću i na naredne poruke što se bude ticalo Bošnjačke, POSTOJANE, kulture, idem koju kantera, ostanite uz naš radio BS Stećak

Et i mene  8)

Citat: naithanwav poslato Septembar 17, 2020, 20:59:03 POSLE PODNE
Ima li za mene VinnyPu ?
Ima , kad sam video da se situacija zahuktava kupio sam malo vise da se nadje :D

Citat: daddyDOT poslato Septembar 17, 2020, 21:09:59 POSLE PODNE
Стећак је стесак превод тога је камен без натписа и имена то име је дошло за време аустроугарске пре но што су постали стести звали су их гробнице како је Твртко Јаблановић тамо нешто десето или 1/4 он је директан потомак немањића био је цар србски владао србљем био православац користио србски језик писао ћирилицом како је он онда 1/4 србин КУДЕ крунисао се у хиландару што није отишао код папе да се крунише прочитај књигу Власо Глушац - Истина о Богумилина Лаж и Богумили - Перун Вид

Ajmo cas istorije , istorije , marka marka  ;) :D 8)

[pawn]Jel Nemanjic znao da skripta , to mene zanima ?[/pawn]