y_colours (575 boja)

Započeo Crownshot, Jun 22, 2020, 23:14:35 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

y_colours

Uvod
Dosta vas se muči da definiše bespotrebne ''red'' ''blue'' ''pink'' itd. i traži boje po internetu umesto da otvori YSI biblioteku i malo se informiše i tu potraži, te sam s' toga odlučio da napravim ovaj jednostavan, ali koristan tutorijal koji će da vam vrati svo potrošeno vreme na kucanje na netu ''samp color picker'' i skidanje bespotrebnih programa. y_colours je član YSI biblioteke u kom se nalazi 575 definisanih različitih boja. Možete koristiti svugde gde se jel'te boje mogu koristiti, pa naprimer:
[pawn]SendClientMessage(playerid, X11_SNOW);
SendClientMessage(playerid, X11_SEAGREEN, "Tvoja boja je promenjena na SNOW");
[/pawn]
Isto tako imamo definisane boje koje se mogu koristiti u stringovima (obratite pažnju na ''SNOW''):
[pawn]SetPlayerColor(playerid, X11_SNOW);
SendClientMessage(playerid, X11_SEAGREEN, "Tvoja boja je promenjena na "SNOW" SNOW");
[/pawn]

Nazivi
Postoji nekoliko grupa definisanih boja u ovom include-u, a svaka od njih ima različit prefiks/ime.

Embeddable Colours:
Ovo su najjednostavnije boje za korišćene, nemaju svoj prefiks i mogu da se koriste u stringovima, primer:
[pawn]SendClientMessage(playerid, -1, "Mozemo da koristimo "MEDIUM_PURPLE" MEDIUM_PURPLE boju, a isto tako mozemo i "WHITE" WHITE");
[/pawn]

X11 Colours:
Ove boje su nazvane ''X11'' boje jer su uzete sa standardne liste boja definisanih za ''X11'' sistem u Linuxu - wikipedia.org/wiki/X11_colors
Slične su embeddable bojama, ali imaju alphu ''0xAA'' i koriste se izvan stringova kada je boja potrebna, primer:
[pawn]TextDrawColor(textDraw, X11_DARK_MAGENTA);
[/pawn]

Y Colours:
Ove boje se koriste na sličan način kao ''X11_'' boje, ali nemaju svoju alphu, što ih čini nevidljivim, ali takođe i daje mogućnost da imaju custom zadatu alphu:
[pawn]new
    z0 = GangZoneCreate(-100.0, -100.0,    0.0,    0.0),
    z1 = GangZoneCreate(   0.0, -100.0,  100.0,    0.0),
    z2 = GangZoneCreate(-100.0,    0.0,    0.0,  100.0),
    z3 = GangZoneCreate(   0.0,    0.0,  100.0,  100.0);
GangZoneShowForPlayer(playerid, z0, Y_MEDIUM_SPRING_GREEN | 0x00); // Nevidljiva.
GangZoneShowForPlayer(playerid, z1, Y_DEEP_SKY_BLUE       | 0x55); // Vrlo prozirna.
GangZoneShowForPlayer(playerid, z2, Y_WHEAT_4             | 0xAA); // Malo prozirna.
GangZoneShowForPlayer(playerid, z3, Y_THISTLE_3           | 0xFF); // Skroz neprozirna.
[/pawn]
Kada bi napisali ''Y_GREEN | 0xAA'' isto je kao kada bi napisali ''X11_GREEN'', samo što druga ima kodiranu alphu, prva nema.

GameText Colours:
GameTextForPlayer takođe ima svoj deo boja, koje mi znamo kao:
[pawn]GameTextForPlayer(playerid, "Pozdrav~r~ svima", 5000, 3);
[/pawn]
Imenovanje je slično, samo što koristimo ''SAMP'' umesto ''X11'':
[pawn]SendClientMessage(playerid, SAMP_GAMETEXT_X, "Pozdrav" GAMETEXT_R " svima");
// ILI
SendClientMessage(playerid, Y_GAMETEXT_X | 0xAA, "Pozdrav" GAMETEXT_R " svima");
[/pawn]

Kraj
Došli smo do kraja tutorijala. Ovo je neki ''simple'' deo svega toga, koliko-toliko da shvatite o čemu se radi, a sve boje imate u samom inkludu. Kao što sam već rekao na prošlom tutorijalu, ukoliko vam nešto nije jasno ili vas interesuje možete mi poslati PM, a možete otvoriti inklud i pročitati ga.
Poslednja Izmena: Jun 22, 2020, 23:16:40 POSLE PODNE od Crownshot
My tutorials: PawnPlus MySQL, y_colours

neka hvala.. ja vecinom koristim 6-7 boja i nema potrebe da includam toliku kolicinu

TIIIIIRRRRRRUUUUUU RIIIIIIIIIIIIIIIII RUUUUUUUUUUUUU

Citat: Fqris poslato Jun 22, 2020, 23:49:04 POSLE PODNE
neka hvala.. ja vecinom koristim 6-7 boja i nema potrebe da includam toliku kolicinu

A dobro za par boja
Poslednja Izmena: Jun 22, 2020, 23:54:33 POSLE PODNE od Crownshot
My tutorials: PawnPlus MySQL, y_colours

Prakticniji mi je pawncolor, svakako ne koristim puno boja, nema nista gore od sarenila :)
Pohvale za tutorial

bespotrebno, 5-10 boja dovoljno, ovo je sviranje kurcu druze.

Neka hvala , radije cu izvlaciti boje iz painta :D