[Pomoc] Program sa vise izbora

Započeo TheCountMapping, Novembar 01, 2017, 15:47:51 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Pozdrav ljudi krenuo san nedavno na fax i sad imam predmet C programiranje i iskreno ne stvara mi neki problem jer imam vec neke osnove ali me jedan primjer bas zbunio il ga ne gledam na dobar nacin il propustam nesto. Dole cu ostavit tekst zadatka od vas ne trazim da ga uradite vec samo ideje da date ja cu se sam kasnje snalazit pa cu bar nesto naucit.

Tri druga - Tarik, Bojan i Mirza - svaki dan na pauzi zajedno idu na ručak. U okolini njihovog radnog mjesta nalaze se tri mjesta gdje je moguće ručati. Drugovi najprije odlučuju šta će jesti taj dan, a zatim na osnovu toga biraju mjesto gdje će svi zajedno najmanje platiti.

Cijene jela su :

Pizza

Restoran "Kod konja i konjušara" 6,80 KM
Fast-food "Trovač" 8,00 KM
Bistro "Lorelei" 5,30 KM

Hamburger

Restoran "Kod konja i konjušara" 3,30 KM
Fast-food "Trovač" 3,00 KM
Bistro "Lorelei" 5,00 KM

Ćevapi

Restoran "Kod konja i konjušara" 5,00 KM
Fast-food "Trovač" 3,90 KM
Bistro "Lorelei" 6,00 KM

Dodatno, vlasnik Restorana "Kod konja i konjušara" je obećao drugovima da, ako kod njega ponuda nije najpovoljnija, on može taj dan dati popust od 10% na jedno jelo (bilo koje, ali samo jedno).

Potrebno je napraviti program koji najprije omogućuje da se unese jelo koji je odabrao svaki drug, i to slovo P za pizzu, H za hamburger, a C za ćevape. Zatim se ispisuje mjesto koje je najjeftinije za taj dan i ukupan iznos koji drugovi trebaju platiti tamo.

Konačno, ako Restoran nije najjeftinije mjesto, treba provjeriti da li bi bio najjeftiniji sa popustom te ispisati iznos sa tim popustom. Ako je Restoran najjeftiniji i bez popusta, ili ako sa popustom i dalje ne bi bio najjeftiniji, ne treba ispisati ništa. Pri tome program treba sam (bez unosa korisnika) odabrati na koje jelo da stavi popust kako bi cijena bila najmanja za taj dan.

Primjer ulaza i izlaza:
    Unesite jelo za Tarika: H
    Unesite jelo za Bojana: H
    Unesite jelo za Mirzu: H
    Najjeftiniji je Fast-food "Trovac" (9.00 KM).
    Sa popustom bi Restoran bio jeftiniji (8.91 KM).

Savjet: Ako samo koristite scanf sa formatom %c pojedini unosi bi vam bili preskočeni. Potrebno je da unesete i karakter novi red, na sljedeći način:
    printf("Unesite jelo za Tarika: ");
    scanf("%c", &tarik);
    scanf("%c", &novi_red);
    Printf("Unesite jelo za Bojana: ");
    ...

Napomena: U zadatku nije dozvoljeno koristiti nizove! Samo if for do while i while petlje i osnovne stvari.

//
Poslednja Izmena: Novembar 01, 2017, 15:54:16 POSLE PODNE od TheCountMapping
Ozzy_Makaveli         x LIFE ZONE x  Comming Soon !

VOLI SVOJE POŠTUJ TUĐE !!!

Zemljo tisucljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save, od Drine do Une
Jedna si Jedina moja Domovina
Jedna si Jedina Bosna i Hercegovina

Bog Nek Te sacuva za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova mojih pradjedova
Jedna si Jedina moja domovina
Jedna si Jedina Bosna i Hercegovina !!!

Nista ja samo da komentarisem,otkud moje ime ovde hahah
CitatElectric Power is everywhere present in unlimited quantities and can drive the world's machinery without the need of coal, oil, gas, or any other of the common fuels!

Pojasnim ti vcrs, imam sad nesto za odradit..

TIIIIIRRRRRRUUUUUU RIIIIIIIIIIIIIIIII RUUUUUUUUUUUUU

Evo ideja otprilike, algoritam neki:

1) Prvo korisnik unosi sta ce ova trojica jesti (pizza, hamb, cevapi)
2) Onda ako je unio pizza (ako je ispunjen uslov da je odgovor gdje ce jesti == pizza onda ide dalje)
  • onda se provjerava uslov gdje je najjeftinije od ove 3 pizza lokacije, kada provjeriÅ¡ cijene svake od ove pizzerije onda ćeÅ¡ izabrati pizzeriju koja je najjeftinija. Npr. if(pizzeria1 < pizzeria2 && pizzeria1 < pizzeria3) ----> pizzeria 1 je najjeftinija (pizzeria1 - cijena pizze u pizeriji 1, pizzeria2 - cijena pizze u piceriji 3 i tako dalje).
    3) Isto tako provjeravaš i za druga 2 slučaja, ako je korisnik odabrao recimo "ćevapi" provjeravaš najjeftiniju cijenu ćevapa u ova 3 "restorana".

Ako ti nije jasno pokušat ću ti još jednom pojednostaviti.

Znači prvo ide uslov šta je korisnik unio,
    onda ide uslov gdje su najjeftiniji ćevapi

Napomena:

Mozes uvesti recimo privremenu varijablu "min", kao minimum cijena ćevapa (ili pizze ili hamburgera)

I postaviš da je cijena jednog restorana najmanja
    recimo

min = restoran_1_cijena

if(restoran_2_cijena < min) onda... min = restoran_2_cijena

i tako analogno za ostale slučajeve

Citat: Contixo poslato Novembar 01, 2017, 16:13:16 POSLE PODNE

2) Onda ako je unio pizza (ako je ispunjen uslov da je odgovor gdje ce jesti == pizza onda ide dalje)
  • onda se provjerava uslov gdje je najjeftinije od ove 3 pizza lokacije, kada provjeriÅ¡ cijene svake od ove pizzerije onda ćeÅ¡ izabrati pizzeriju koja je najjeftinija. Npr. if(pizzeria1 < pizzeria2 && pizzeria1 < pizzeria3) ----> pizzeria 1 je najjeftinija (pizzeria1 - cijena pizze u pizeriji 1, pizzeria2 - cijena pizze u piceriji 3 i tako dalje).
    3) Isto tako provjeravaš i za druga 2 slučaja, ako je korisnik odabrao recimo "ćevapi" provjeravaš najjeftiniju cijenu ćevapa u ova 3 "restorana".

Napomena:

Mozes uvesti recimo privremenu varijablu "min", kao minimum cijena ćevapa (ili pizze ili hamburgera)

recimo

min = restoran_1_cijena

zar ne postoji funkcija za minimalni da mu ne treba varijabla, da pomocu funkcije odma uzima iz varijable koju je napravio za cijenu vec, ako me kontas @Contixo
heroin rap - Moskri u kuci, od sledece lajne glava ce mi puci

Citat: Łukmember=1996][/member] link=topic=115884.msg778634#msg778634 date=1510492163]
Citat: Contixo poslato Novembar 01, 2017, 16:13:16 POSLE PODNE

Napomena:

recimo

min = restoran_1_cijena

zar ne postoji funkcija za minimalni da mu ne treba varijabla, da pomocu funkcije odma uzima iz varijable koju je napravio za cijenu vec, ako me kontas @Contixo
Ne postoji.
Mora se ici tipa prvo stavis da je prva varijabla koju uporedjujes najmanja nakon toga ide vise ifova gde se pita da li je to i to manje od minimuma i ako jeste ide minimum = ... ako nije ostaje ona stara sto si stavio da je minimum

Citat: Łukmember=1996][/member] link=topic=115884.msg778634#msg778634 date=1510492163]

Npr. u pythonu postoji funkcija fmin(varijabla1, varijabla2) gdje uzima najmanju varijablu od ove 2. Ali pošto kod mene na fakultetu nekad ne daju da se koriste importovane funkcije mi najčešće moramo sami smisliti kako naći najmanju vrijednost, tako da ovo je samo primjer, vjerovatno ima neka funkcija koja se importuje da se skrati posao i vrijeme.