[TUT/Prijedlog] Programski jezici i njihov odabir - vecinom C-Like

Započeo Dude, Mart 02, 2012, 12:35:03 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Citat: Dude poslato Mart 02, 2012, 17:05:28 POSLE PODNE
Citat: [BG] Pavle poslato Mart 02, 2012, 16:53:17 POSLE PODNE
Citat: Dude poslato Mart 02, 2012, 16:48:12 POSLE PODNE
Citat: |W| Seagalâ,,¢ poslato Mart 02, 2012, 16:44:42 POSLE PODNE
Citat: Dude poslato Mart 02, 2012, 16:10:47 POSLE PODNE
Citat: |W| Seagalâ,,¢ poslato Mart 02, 2012, 15:28:13 POSLE PODNE
ja sam prije programirao u javi,ali s vremenom sam u skoli poceo ucit c++, a prije c++a smo radili u C-u

ocu rec da sad radim u c++u i mogu vam rec da je teze napisat kod,ali kad treba kakva izmjena, puno je lakse neg u Cu

java i c++ su skoro identicni,tak da bas i nije velika razlika :)
c++ i Java uopce nisu nimalo isti, Java je jos jednom ponavljam objektno orijentirani programski jezik sa C-Like sintaksom... nece ti puno pomoci znanje c++ programskog jezika kad pocinjes sa Javom, vise ti moze pomoci C objektni.
c++ je nastao od C-a, a sigurno je jednostavniji i u neku ruku bolji...
znam da je nastao, meni je ovaj profesor rekao da je slicno c++ i java :D
premda meni takoder po sintaksi izgledaju slicno

onda mi je zao sto imas profesora koji da blago kazem lupa [cenzura]osti... i php je c-like programski jezik pa nema apsolutno nikakve veze sa c++ niti ce imati...

c++ objektno programiranje sa javom koja je po sebi objektno veze nemaju... programirao sam u oba pa znam o cemu pricam...

Ovi profesori i programeri koji su to naucili, sada ce ovo malo djetinjasto izlgedati, ali kao da nece da podijele znanje sa nama, zato sto su ljubomorni  ;D

nije to nista novo, ali ja ti mogu reci da imam samo jednog prijatelja koji zna dobro programirati i zavrsio je na FER-u računarstvo, tako da imas jako malo ljudi koji nesta konkretno i znaju...

ucenje programiranja je jedan trajan proces u kojem stalno ucis, nikad ne znas sve...
To je zalosno, kod mene u CG, slabo se sta moze nauciti o programiranju. Kursevi nikakvi, skole jos gore ...

Sve propalo . 

@Pavle, nije se tesko nauciti programirati ako ides postepeno i ako nezelis sve nauciti za 1 dan, npr. krenes sa nekim Qbasicom, pa na jednostavni HTML, CSS, jQuery(i sl.), PHP, Java, C++. Uostalom, to je moj redosljed :) samo sto sam tek poceo uciti C++ dok sam Javu ucio u skoli (prosirene osnove), PHP sam ucio kad sam radio UCP i slicne stvari, HTML+CSS+Javascript u skoli. Ali trenutno sam ajmoreci pauzirao sa C++-om jer pokusavam developat aplikacije za wp7 (xda - igre, C# - apps).
Aequam memento rebus in arduis servare mentem.

Citat: LuKsA poslato Mart 02, 2012, 19:01:51 POSLE PODNE
@Pavle, nije se tesko nauciti programirati ako ides postepeno i ako nezelis sve nauciti za 1 dan, npr. krenes sa nekim Qbasicom, pa na jednostavni HTML, CSS, jQuery(i sl.), PHP, Java, C++. Uostalom, to je moj redosljed :) samo sto sam tek poceo uciti C++ dok sam Javu ucio u skoli (prosirene osnove), PHP sam ucio kad sam radio UCP i slicne stvari, HTML+CSS+Javascript u skoli. Ali trenutno sam ajmoreci pauzirao sa C++-om jer pokusavam developat aplikacije za wp7 (xda - igre, C# - apps).
Ja ne pokusavam nauciti za 1 dan, vec evo duze vrijeme se trudim. ALi ipak ljepse bi bilo da mi neko to malo pojasni, da malo ubrzam ucenje, da mi olaksa, nista drugo ...

Krenite od najlakseg a to je html a uz njega ide i css,pocnite da pravite neke jednostavne sajtove i tako to pa onda pocnite da radite sa jquery i ostalo.Takodje preporucujem da pocnete u Visual Basicu da radite jer je mnogo jednostavan i skoro sve imate na gotovo.

Ja sam krenuo sa QBasicom,(isao sam na opstinsko takmicenje iz ovog programskog jezika)
pa sam samostalno krenuo HTML i CSS (ucim ih i dan danas xD)
pa sam krenuo sa PHP,ali nazalost prekinuo sam ucenje ni sam ne znam zasto
Sada ucim C++ (trebao bi i iz toga ici na takmicenje za koju godinu :D xD)
Sada dali sam pogrijesio trebao sam prvo ucit C ili ipak nisma pogrijesio sto ucim C++ ? O.o

Citat: [DV] Rex poslato Oktobar 26, 2013, 11:14:23 PRE PODNE
Ja sam krenuo sa QBasicom,(isao sam na opstinsko takmicenje iz ovog programskog jezika)
pa sam samostalno krenuo HTML i CSS (ucim ih i dan danas xD)
pa sam krenuo sa PHP,ali nazalost prekinuo sam ucenje ni sam ne znam zasto
Sada ucim C++ (trebao bi i iz toga ici na takmicenje za koju godinu :D xD)
Sada dali sam pogrijesio trebao sam prvo ucit C ili ipak nisma pogrijesio sto ucim C++ ? O.o
I ja sam se to isto pitao, i poceo sam s C jezikom...
Detaljnije ovdje :)
http://balkan-samp.com/forum/index.php?topic=77658.msg536794#msg536794

Prije svega svaka cast za ovo, rijesene su mnoge dileme oko toga.

Mentalitet Balkanaca je takav da ako poprica sa osobom koja se bavim programiranjem ili nekim slicnim poslom i uzimaju pare za svoj posao, da odmah ovaj isto hoce da uradi. Sto je u neku ruku dobro, ali ta osoba ne moze da prihvati da joj treba 1-2-5 godina da dodje do toga da uzima pare za svoj rad.

Osoba koja mu je pricala mu pomogne u pocetku, kaze mu neka uputstva kako da krene, ali ovaj brzo odustane, svi bi volili da uzmemo 500 eura  prvog dana kako smo krenuli uciti.

Onda naidje druga osoba kaze mu daje neki drugi jezik laksi, pa ponavlja isti proces i na kraju dodje na pocetak da nista ne zna.

Ja iskreno ne znam programirati niti se bavim time, malo sam ucio visualbasic ali sam odustao jer me to ne zanima, ne sto sto sam otisao za nekim drugim jezikom, nego sto me to ne zanima.

Zacrtajte sebi hocu to i to, krenite i naucite osnove, SAMO OSNOVE. Onda kada to naucite ako imate imalo logike skoro sami mozete da radite komplikovanije stvari. Tako su i meni govorili i jeste tako.

[quote author=[X-3] Ralph link=topic=39552.msg554676#msg554676 date=1382817622]
Prije svega svaka cast za ovo, rijesene su mnoge dileme oko toga.

Mentalitet Balkanaca je takav da ako poprica sa osobom koja se bavim programiranjem ili nekim slicnim poslom i uzimaju pare za svoj posao, da odmah ovaj isto hoce da uradi. Sto je u neku ruku dobro, ali ta osoba ne moze da prihvati da joj treba 1-2-5 godina da dodje do toga da uzima pare za svoj rad.

Osoba koja mu je pricala mu pomogne u pocetku, kaze mu neka uputstva kako da krene, ali ovaj brzo odustane, svi bi volili da uzmemo 500 eura  prvog dana kako smo krenuli uciti.

Onda naidje druga osoba kaze mu daje neki drugi jezik laksi, pa ponavlja isti proces i na kraju dodje na pocetak da nista ne zna.

Ja iskreno ne znam programirati niti se bavim time, malo sam ucio visualbasic ali sam odustao jer me to ne zanima, ne sto sto sam otisao za nekim drugim jezikom, nego sto me to ne zanima.

Zacrtajte sebi hocu to i to, krenite i naucite osnove, SAMO OSNOVE. Onda kada to naucite ako imate imalo logike skoro sami mozete da radite komplikovanije stvari. Tako su i meni govorili i jeste tako.
[/quote]

moze se lijepo zaraditi, ali samo sa odlicnim znanjem... ja recimo imam toliko posla da moram podosta da ih i odbijam jer radim i neke druge projekte...

uglavnom moze se zaraditi ako se radi svaki dan na freelance siteovima tipa elance, odesk i vise od 1000$, jedan mjesec sam uspio i 1300 zaraditi....

Svi bi samo editirali kod, dok se ne nauci samostalno pisati kod od nule, nema tu zarade.

Recimo ja zaradjujem sada samo od web developmenta i tu koristim znanje:
-PHP kao programski jezik zaduzen za dinamicnost stranice
-HTML/CSS za kodiranje i stiliziranje izgleda stranice/web aplikacije
-Javascript za dinamicnu interakciju sa skripta putem ajaxa i za neke sitne dinamicne dijelove
-MySQL/PostgreSQL za spremanje podata
-Wordpress kao CMS za musterije koje trebaju kreiranje WP theme iz PSD-a + pravljenje i popravljanje WP pluginova gdje se mora znati veci dio Codexa WP-a