Pomoc

Započeo krizmanikdev, Jul 11, 2021, 01:16:18 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Problem(error/warning): sejvam ja ig kordinate on foot i ubacim ih kao setplayerpos u skriptu, i na kraju me spawna u nekoj nedodjiji
Deo skripte:
SetPlayerPos(0,2446.5000,-1655.9696,13.3047,258.4900,0,0,0,0,0,0);
Znači ovo je samo copy paste
Debug iz server_log(ukoliko je u pitanju crashanje servera - crashdetect log): //
Poslednja Izmena: Jul 11, 2021, 20:57:29 POSLE PODNE od M Ө M Σ N Z I

Citat: Lukq poslato Jul 11, 2021, 13:10:48 POSLE PODNE
i šta imam s tim?

U SAMPU, i svakom programskom jeziku, postoji nesto sto se zovu funkcije. Funkcije mogu biti napravljene od strane nas ili od strane nekoga. Ove sto su napravljene od nekoga se obicno stavljaju u include koji mi kasnije koristimo, da ne bi opet te iste funkcije pisali.

Svaka funkcija ima odredjeni broj argumenata, tacnije vrednosti koje prima i koje se koriste unutar te iste funkcije.

Na primer :

SendClientMessage je funkcija koja je iz a_samp biblioteke i sluzi za slanje odredjene poruke nekom igracu

Ta funkcija u sebi sadrzi argumente :

playerid -> ID igraca koji ce da primi poruku
boja -> boja poruke
poruka[] -> Poruka koja ce se poslati igracu

To izgleda ovako :

SendClientMessage(playerid, boja, poruka[]);

Prosledjujemo odredjene argumente, id, boju, poruku i funkcija radi kod unutar nje na osnovu argumenata koje smo dali.

Jos jedan banalan primer je funkcija za sabiranje :

Negde u skripti pozovemo funkciju :

saberi(broj1, broj2);

I na primer negde napravimo istu koja sabira dva broja i vraca zbir :

saberi(broj1, broj2) {

rez = broj1 + broj2;

return rez;
}

Svaka funkcija prima odredjene argumente.

Sada na primer, SetPlayerPos je takodje funkcija koja sluzi za postavljanje pozicije igraca na neke koordinate

SetPlayerPos prima 4 argumenta unutar nje ( ono sto je Galardo poslao ) :

playerid -> ID igraca koji se porta
X -> Koordinata X
Y -> Koordinata Y
Z -> Koordinata Z

Na osnovu argumenata u ovoj funkciji, skripta ce da porta igraca na odredjeno mesto na mapi

Sada uzmimo za primer tvoj "pokusaj" iste :

SetPlayerPos(0,2446.5000,-1655.9696,13.3047,258.4900,0,0,0,0,0,0);

Boga pitaj sta si ovde dodao i sta si uradio..

Sta je potrebno da uradis? Izvuces 3 koordinate iz ovoga tvog...

Tako da ispadne :

SetPlayerPos(playerid, 2446.5000,-1655.9696,13.3047);

Oni su gore sve rekli iako nisam ni pročitao sve od VOIDa

Svakako moraš parametre znat tako da ostavite se prahistorijskog pawna i koristite recimo Sublime, instalirate pawn sintaxu i šta još ima, kreneš pisat funkciju izbaci ti je da dovrši lupiš enter i ono ti postavi i parametre i sve...

Citat: 'xza poslato Jul 11, 2021, 13:53:51 POSLE PODNE
Oni su gore sve rekli iako nisam ni pročitao sve od VOIDa

Svakako moraš parametre znat tako da ostavite se prahistorijskog pawna i koristite recimo Sublime, instalirate pawn sintaxu i šta još ima, kreneš pisat funkciju izbaci ti je da dovrši lupiš enter i ono ti postavi i parametre i sve...

Galardo mu je apsolutno sve rekao, pici mi po kurcu sto nece da nauce osnovne stvari... Ima tutoriala pun kurac

Ma bježi pretjerivanje, ajde i ja sam prije 5 godina otvarao temu nisam znao kako strcmp radi ali ovo sad....