[TuT] Mala Skola Skriptanja |Novine|

Započeo Coldplay, Avgust 26, 2012, 10:38:27 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

UVOD
Evo, ovo je moj drugi tutorial, ovaj nije sa sa-mp foruma, ovaj sam ja napravio ;) .... Pojasnio sam sve funkcije sto sam vise mogao, i nadam se da sam u tome uspio... Ako imam koju gresku, molim vas ostavite u komentaru, da mogu ispraviti... A ako nesto nerazumijete slobodno u komentare, pa cu vam ja pomoci, ili netko drugi tko je zeljan pomoci :) Sada pocnimo!

Sto cemo napraviti?
U ovom tutorialu cemo napraviti jednostavni ''Novine'' system, kucamo /novine
Prikazati ce nam se dialog, u kojem imamo pet izbora vijesti... Svijet, Crna kronika, Sport, Sto je IN?, Oglasi...
Izabrati cemo vijesti iz Svijeta... Tu mozete ubaciti vijesti koliko god ocete, ja sam ubacio 3 vijesti!
Izaberemo neku vijesti, koju zelimo citati
I kliknemo ''Citaj'', i prikazati ce nam se vijest!ž

TUTORIAL
1 Korak:Prvo moramo staviti sve potrebne include-ve...
Mala Skola Skriptanja
#include <a_samp> je potreban include za sve FilterScripte i GameModove
Kod vezan za tutorial
#include <a_samp> // Potrebni include za svaku FilterScriptu ili GameMod!

2 Korak:Sada moramo napraviti cmd!
Mala Skola Skriptanja

Å to znaci ''if(IsPlayerConnected(playerid))'' S time provjeravamo jeli igrac povezan na server, ako je, onda moze citati novine!

Å to znaci ''if(IsPlayerConnected(playerid))'' S time provjeravamo jeli igrac povezan na server, ako je, onda moze citati novine!

Zašto nam dialog uopce sluzi? Dialog nam sluzi, kada upisemo neku komandu, da nam izbaci listu, te da nam ponudi odabir necega... Naravno imamo najosnovnije dialoge kao sto su ''DIALOG_STYLE_LIST'', ''DIALOG_STYLE_MSGBOX'', ''DIALOG_STYLE_INPUT'' i jos mnogo njih.

Mozes li nam reci, sto je LIST, a sto MSGBOX, a sto INPUT?

DIALOG_STYLE_MSGBOX vam pruza mogucnost, kada upisete neku komandu, da vam izbaci text, bez odabira, samo radi citanja, naprimjer, nekih pravila, ili nesto drugo... Takodjer, DIALOG_STYLE_LIST moze preusmjeravati na MSGBOX

DIALOG_STYLE_LIST vam pruza mogucnost odabira nekih stvari, u nasem slucaju ovaj cemo dialog koristiti, za biranje radio stranica!

DIALOG_STYLE_INPUT vam pruza mogucnost, da nesto napisete u dialog! Ovaj dialog se najcesce upotrebljava, prilikom registracije&logina!

Koji da uzmemo ID dialoga? Preporucavam, da provjerite jel imate dialog, koji ocete ID... Ja sam stavio 15000, jer sam gotovo siguran da ga nitko nema u svom GameModu

Kod vezan za tutorial
if(!strcmp(cmdtext, "/novine", true)) // By ColdPlay :D
{
    if(IsPlayerConnected(playerid))
    {
        {
{
            ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_LIST ,"|° Tjedne novine °|","Svijet\nCrna kronika\nSport\nSto je IN?\nOglasi","Odaberi","Odustani");
    return 1;
}
}
}
return 1;
}

3 Korak:Sada idemo na stvaranje Liste
Mala Skola Skriptanja
Gdje da stavimo kod? Kod stavite ''public OnDialogResponse''
Kako se preusmjerava s List, na ''LIST'' ili ''MSGBOX''? Samo stavio na dialog, koji ocemo da nas presumjeri! Bilo to lista ili MSGBOX!
Kod vezan za tutorial
if(dialogid == 15000) // lISTA!!!
    {
if(response)
{
        switch(listitem)
        {   //Svijet
            case 0: {ShowPlayerDialog(playerid,15001,DIALOG_STYLE_LIST,"|° Svijet °|","Predizborna kampanja!\nSnijeg u San Fierru\nPoskupljanje goriva!","Citaj","Zav. citanje");}
                // Crna Kronika
case 1:{ShowPlayerDialog(playerid,15002,DIALOG_STYLE_LIST,"|° Crna Kronika °|","Umro od zmije ''Poskok''\nZatekla muža dok je silovao njihovu 13-godišnju kćer\nNesreca u Temple","Citaj","Zav. citanje");}
                // Sport
case 2:{ShowPlayerDialog(playerid,15003,DIALOG_STYLE_LIST,"|° Sport °|","LS 9 na svijetu!\nGrove trazi luku\n3.000$","Citaj","Zav. citanje");}
// Å to je in?
case 3:{ShowPlayerDialog(playerid,15004,DIALOG_STYLE_LIST,"|° Sto je IN °|","Novi Bazen u LS!\nNightClub na plazi\nTjedne novine","Citaj","Zav. citanje");}
//Oglasi
case 4:{ShowPlayerDialog(playerid,15005,DIALOG_STYLE_LIST,"|° Oglasi °|","Prodajem\nMjenjam\nKupujem","Citaj","Zav. citanje");}
{
            }
        }
        }
    }

4 Korak:Zadnji korak! Moramo samo napraviti sto se dogadja nakon toga! Nemam vremena objasnjavti, jer moram ici!

Kod vezan za tutorial
if(dialogid == 15002)// Crna Kronika
    {
if(response)
{
        switch(listitem)
        {   // Kampanja
            case 0: {ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Umro od zmije °|","Mijo Martinović (57) iz sela BlueBerry umro je od ugriza poskoka.\nNesretni je Mijo pokuÅ¡ao uzeti jaje ispod trna niže kuće, gdje je nesla jedna njegova kokoÅ¡,\npa ga je otrovnica ugrizla za ruku.","Nazad","Zatvori");}
                //Snijeg
case 1:{ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Zatekla muža dok je silovao njihovu 13-godišnju kćer °|","LS policija privela je G.M. (39) iz San Fierra, zbog sumnje da je silovao svoju kćerku.\nŽena je u podrumu kuće zatekla supruga G.M. kako siluje 13-godišnju kćer.\nMonstruozni zločin odmah je prijavila policija, koja ga je potom odvela.","Nazad","Zatvori");}
                //Gorivo
case 2:{ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Nesreca °|","Datum21.07.2012 dogodila se teska prometna nesreca\nu kojoj su smrtno stradale tri osobe. Prometna \nnesreca dogodila se u Templu, blizu banke","Nazad","Zatvori");}
        }
        }
    }

if(dialogid == 15003)// Sport
    {
if(response)
{
        switch(listitem)
        {   // FIFA
            case 0: {ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° LS 9 na svijetu °|","LS nogometna vrsta zadržala je devetu poziciju na najnovijoj Fifinoj ljestvici, dok je\nnogometna reprezentacija San Fierra pala za jedno mjesto te se nalazi  na 31.mjestu\nrang ljstvice MeÄ'unarodne nogomente federacije (FIFA) sa 729 bodova.","Nazad","Zatvori");}
                //Luka oce u grove xD
case 1:{ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Grove oce Luku °|","Yakuza traži 150.000 $ milijuna eura za Luku Sembera, nakon što je odbio ponudu Grove-a\nda pusti igrača na posudbu u taj klub.\nChris je u nedjelju izjavio da ne očekuje da Luka napusti Yakuzu ovog ljeta.","Nazad","Zatvori");}
                //Nije vise trener
case 2:{ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Antonio: Sada sam legenda °|","Fenomenalni Antonio Walker, je pobjedio u maratonu na 100 m u San Fierru\nte tako postao jedan od onih koji su obranili zlato, vec 6 godina.\nSvi iz LS-a su sretni, te se nadaju iducim pobjedama!","Nazad","Zatvori");}
        }
        }
    }

if(dialogid == 15004)// In
    {
if(response)
{
        switch(listitem)
        {   // FIFA
            case 0: {ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Novi bazen u LS °|","Napokon je i to doslo! Dugoocekivani LS bazen se otvorio! Ulaz je besplatan te\nbazen vam pruza, mnostvo zabave! Imaju saunu, lijepu recepciju, te\nrestoran! Tu ce se odrzavati liga PDLS.","Nazad","Zatvori");}
                //Luka oce u grove xD
case 1:{ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° NightClub °|","Takodjer se i otvorio novi nocni klub, na plazi!\nSjajno mjesto za zabaviti se, i.\nzaboraviti na sve probleme, i uzivati! Posjetite ga!","Nazad","Zatvori");}
                //Nije vise trener
case 2:{ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Tjedne novine °|","Ovo su nase prve novine, s kojim\npocinjemo novu eru, te cemo se truditi da uspijemo!\nNadam se da ste uzivali u novinama!","Nazad","Zatvori");}
        }
        }
    }

if(dialogid == 15001)// SVIJET
    {
if(response)
{
        switch(listitem)
        {   // Kampanja
            case 0: {ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Predizborna kampanja °|","Danas, datum, je pocela predizborna kampanja za gradonacelnika LS-a!\nZa Gradonacelnika, se trenutno bori 6 ljudi, i svi imaju svoj stav\nNema sumlje da ce ovo biti jedna od boljih izbornih kampanja!","Nazad","Zatvori");}
                //Snijeg
case 1:{ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Snijeg u San Fierru °|","U utorak je u San Fierru, najmnogoljudnijem gradu San Andreas-a, pao snijeg!\nSnježne pahulje su izmamile mnoštvo ljudi na ulice, budući da je snijeg rijetka\npojava u tom dijelu San Andreas-a.\nSnijeg je počeo padati ujutro i postao je gušći poslijepodne, pokrivši krovove\ni ceste. Snježne padavine su \nrijetke u San Fierru!","Nazad","Zatvori");}
                //Gorivo
case 2:{ShowPlayerDialog(playerid,15000,DIALOG_STYLE_MSGBOX,"|° Poskupljanje goriva °|","Cijene goriva u Los Santosu ponovno bi u idućem tjednu mogle skočiti za 0.05 $ jer od danas u \nsusjednom San Fierru poskupljuju sve naftne preraÄ'evine za 0.30 $ li 0.32 $, dok se u LV-u u zadnjih\npet dana cijena goriva tri puta povećavala..","Nazad","Zatvori");}
        }
        }
    }

KRAJ

Hvala vam na čitanju, nadam se da ste neke nove stvari naucili, ili samo ponovili! Znam da ima gresaka, moram jos provjeriti, ali to veceras ili sutra! Malo bolji skripteri, pregledajte vi jos jedanput :D!
Pozdrav!

ColdPlay

Jesi stavio random novine ili moram svaki dan mjenjat? xD

Ja sam na Xepticu tjedno mjenjao... Nazvao sam ih tjedne novine, pa ih mjenjaj :P
[quote author=[OG:RP]SpawneR link=topic=51944.msg376740#msg376740 date=1345971663]
Auuuu brate , ovo je savrseno !
[/quote]
Hvala brate s OG-a :D

Jako dobro :D 10/10
Možda ovo ubacim i u svoju skriptu ;)
Poslednja Izmena: Avgust 26, 2012, 11:31:58 PRE PODNE od AroN

[quote author=[OG] ColdPlay link=topic=51944.msg376751#msg376751 date=1345972467]
Ja sam na Xepticu tjedno mjenjao... Nazvao sam ih tjedne novine, pa ih mjenjaj :P
Citat

Haha lud si xD

...Neno...

Moglo je ovo puno lakse uradit.
Zasto ici u pawno stalno mijenjat kad mozes to stavit recimo da ingame CNN clanovi edituju?Nije tesko za uradit,inace pohvala za trud.

Citat: ...Neno... poslato Avgust 26, 2012, 12:19:02 POSLE PODNE
Moglo je ovo puno lakse uradit.
Zasto ici u pawno stalno mijenjat kad mozes to stavit recimo da ingame CNN clanovi edituju?Nije tesko za uradit,inace pohvala za trud.
Mozda napravim kao neki update tut-a, ali jos nezz :)

Savrseno moram da ubacim ovo u svoju skriptu.Pohvala za trud

Capetroon.

Napravi to za CNN. Predobar tut, pohvale stvarno.

Citat: Daniel Zero poslato Septembar 01, 2012, 00:52:05 PRE PODNE
Dobar tut.
Hvala :)
Citat: Brother. poslato Septembar 01, 2012, 00:39:24 PRE PODNE
Napravi to za CNN. Predobar tut, pohvale stvarno.
Ima u mom GM, to rade novinaru, ali to ovdje nisam objasnio, jer nije svagdje skripta ista ;)

Takodjer u mom GMu i mozes kupiti na kiosku, te ih citati... Ali, hej, dao sam vam osnove, nije tako ni tesko napraviti, ali svagdje raziliciti GMovi, mozete se i vi malo zabaviti ;)

Probaj ovako staviti listu

if(dialogid == 3500) // lISTA!!!
    {
if(response)
{
        switch(listitem)
        {   //Svijet
            case 0: {ShowPlayerDialog(playerid,3501,DIALOG_STYLE_LIST,"|° Svijet °|","Predizborna kampanja!\nSnijeg u San Fierru\nPoskupljanje goriva!","Citaj","Zav. citanje");}
                // Crna Kronika
case 1:{ShowPlayerDialog(playerid,3502,DIALOG_STYLE_LIST,"|° Crna Kronika °|","Umro od zmije ''Poskok''\nZatekla muža dok je silovao njihovu 13-godišnju kćer\nNesreca u Temple","Citaj","Zav. citanje");}
                // Sport
case 2:{ShowPlayerDialog(playerid,3503,DIALOG_STYLE_LIST,"|° Sport °|","LS 9 na svijetu!\nGrove trazi luku\n3.000$","Citaj","Zav. citanje");}

case 3:{ShowPlayerDialog(playerid,3504,DIALOG_STYLE_LIST,"|° Sto je IN °|","Novi Bazen u LS!\nNightClub na plazi\nTjedne novine","Citaj","Zav. citanje");}

case 4:
{
            }
        }
        }
    }

Javi jel uspijelo ;)

Doklen ti radi sve u redu? Kad ti bude error, kad ubacis sto?