Parkour/Freerunning

Započeo MT3 bolinx, Mart 31, 2012, 23:26:07 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Freerunning/Parkour

Ovom temom cu pokusat privuc sto vise ljudi na Parkour i FreeRunning, neki misle da se nikad nisu ni susreli s tim "sportom", no cijelo vase djetinjstvo provedeno je uz Parkour,  garantiram vam ;)

Primjer parkoura i freerunninga: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zUN8X3JBiQI

Sta je zapravo Parkour?

Parkour ili 'le parkour' je vrsta ekstremnog sporta koji je osmislio francuz David Bell. Pred kraj 80-ih, David (roÄ'en 1974.), sin profesionalnog vojnika formulisao je ovaj, sada već meÄ'unarodni fenomen.Dok je živio na selu, mladi Bell počeo je razvijati svoje vjeÅ¡tine u Å¡umi, ponukan strašću za apsolutnom slobodom. PreselivÅ¡i u Lisses, predgraÄ'e Pariza, David je bio primoran da svoje aktivnost prilagodi urbanom ambijentu. Tako je na pariÅ¡kom asfaltu PARKOUR dobio svoj početni oblik.
Bell opisuje ovaj sport kao "iskorišćavanje prepreka u svrhu izvoÄ'enja skokova i akrobacija, sjedinjavanjem brzine, kontinuiteta, estetske prefinjenosti i originalnosti". Parkour se takoÄ'e može objasniti i kao "savladavnje gradskih prepreka" ili čak "slobodno trčanje". Pored toga, Parkour je viÅ¡e od sporta: sloboda ostvarena kroz pokret postaje dio životne filozofije.
Ključ parkoura je "trčanje" koje se sastoji iz serije kreativnih, atletskih preskoka raznih uličnih prepreka. "Traker" u kontinuitetu niže skokove, preskoke, okrete u vazduhu, salta, trčanja uz zidove, pri čemu su jedina prava prepreka fizičke ili kreativne mogućnosti sportiste. Parkour su u UK proslavila dva promotivna filma: Rush Hour (BBC), u kojem ovaj sport predstavlja David Belle i Jump London (Channel 4), gdje Parkour pored dva francuska trakera izvodi i Dejvidov pomoćnik Sebastian Foucan.
Elementi parkoura nisu ograničeni brojem niti načinom izvedbe, jer je suÅ¡tina ovog sporta koji razvija fizičku i mentalnu slobodu upravo u individualnoj kreaciji. Ipak, postoji odreÄ'en broj standardnih elemenata, od kojih je većina posuÄ'ena iz standardne gimnastike.

Sto je zapravo FreeRunning?

Freerun kao sto i same rijeci govore "free"-slobodan i "run"-trk je nova vrsta sporta,ali ne samo i sporta vec i nacina zivota.Freerun je mnogima od nas promijenio nacin zivota i ne samo sto smo postali fizicki jaci,spremniji i sposobniji vec smo se suocili sa svojim strahovima i pomaknuli svoje granice psihicke spremnosti.

Freerun za razliku od Parkour-a(za sve dodatne inf. na web stranici www.parkour.hr)kojemu je smisao stici od jednog cilja do drugog,bolje receno od tocke A do tocke B u sto brzem,kracem roku i fluidnom teku bez zaustavljanja i zastajkivanja,sadrzi mnogo opasnije elemente kao sto su npr."flipovi".U freerun-u vasa sloboda nije ogranicena kao u parkour-u,ne morate odrediti gdje cete krenuti a gdje stati.
U parkour-u je cilj brzina i tecnost,a u freerun.u umjetnost,tj. ljepota kretanja.Prije nego se pocnete baviti freerun-om bilo bi najbolje upoznati osnovne elemente parkour-a.freerun kao sport sadrzi 2 elemente:
1.elemente parkour-a
2.tricking(flipovi+trikovi koji su izbacen iz parkour-a radi neefikasnosti t ecnosti
U pocetku freerun je najbolje trenirati u dvorani(ne moze doci do opasnijih ozljeda i imate sve potrebne stvari za naucit sve elemente freerun-a iako je vase tijelo ujedno i vase najace orude) a tek onda vani
Moram samo napomenuti da onaj tko izabere ovaj put(da postane freeruner) suocit ce sa svojim strahovima.Mnogo puta ce htjeti odustati.STRAH POTICE ADRENALIN A UZ ADRENALIN CINITE CUDA.NEMA TOGA STO COVJEK NE MOZE.
I jos samo jedna stvar,zbog nepaznje u freerun-u moze doci do velikih ozljeda pa cak i do smrti.i zapamtite:u freerun-u razvijate svoje tijelo,svoj um,svoju psih. i fiz. spremnost opcenito razvijate sebe i svoju SLOBODU KRETANJA

Dobar Opis ako nije bio Copy/Paste ;)
Follow me na Instagram @sixmatic

Citat: [Shelby]Davizz poslato Mart 31, 2012, 23:29:11 POSLE PODNE
Dobar Opis ako nije bio Copy/Paste ;)

bio je, no nije potrebno komentirat radi posta ili cega vec  :-\ komentirajte ako imate neko pitanje ili nesta vezano za parkour ili freerunning, ionako vi sta postate "dobar opis, zakon, bravo 10/10" niste ni procitali sta je gore u postu napisano -.-"

skuzio sam da nema u klipu 3:32 sekunde :D

btw, nije mi nes bilo zanimljivo, otiso sam na youtube i palio i gasio svijtlo

hihiih :D
Respect: $--L84S--$, ναηιâ,,"â,,"α , BloodMaster , LuxZillo, Don_Sergio, ExtremePower, Gotti747, Gagi_

[quote author=
panameR. link=topic=41260.msg310283#msg310283 date=1333229869]

[/quote]

boli me [cenzura], odjebi iz teme nastavi se kurcit po forumu i drkat piÅ¡u  :-\
Poslednja Izmena: Mart 31, 2012, 23:40:12 POSLE PODNE od Cook

Citat: Cook poslato Mart 31, 2012, 23:39:46 POSLE PODNE
[quote author=

boli me [cenzura], odjebi iz teme nastavi se kurcit po forumu i drkat piÅ¡u  :-\
[/quote]
oh veliki gospodine molio bih za vas oprost
Respect: $--L84S--$, ναηιâ,,"â,,"α , BloodMaster , LuxZillo, Don_Sergio, ExtremePower, Gotti747, Gagi_

[quote author=
panameR. link=topic=41260.msg310290#msg310290 date=1333230067]
Citat: Cook poslato Mart 31, 2012, 23:39:46 POSLE PODNE
[quote author=

[/quote]
oh veliki gospodine molio bih za vas oprost
[/quote]

Citat

objasnio si sa slikom ;)

"Religija je samo iluzorno sunce koje se kreće oko čovjeka dotle dok se on ne kreće oko sebe samoga." - Karl Marx

"Nije glu.p onaj koji nezna da cita, nego onaj koji povjeruje u sve sto procita." - Ivo Andrić