Srpska Nova Godina

Započeo [AG]DarioKrsic, Januar 13, 2011, 23:47:26 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Docek srpske nove godine 2011
Julijanska Nova godina (najčešće kod Srba: Srpska Nova godina, a kod ostalih Stara Nova godina ili Pravoslavna Nova godina) je praznik koji se slavi 13. januara po gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru.

Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske...

TakoÄ'e se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji...

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški 'Am Bothan').

Za Srpsku Novu godinu se u nekim delovima bivše Jugoslavije sprema kolač u koji se stavlja novčić. Kolač se pri obredu vrti i svako uzima svoj deo, a kome padne novčić tome će navodno nova godina biti naročito srećna.

SRECNA SVIMA SRPSKA NOVA GODINA DA STE MI ZIVI 100 GOD JOS

Srećna svima, i da smo živi i zdravi!

Hvala ti brate moj lepi sad se baci na alkohol ;) Ziv mi bio jos 10000000 godina i lep i srecan ziveli

Srecna Pravoslavna nova godina svima koji slave!

Srecna Nova godina svima!!!! :)

No matter how hard it is, how tough life gets, never ever give up. If you do, you never will know how close you were to making it.

Correlli

Da vas ispravim - nije ni srpska, nego Nova godina po julijanskom kalendaru. Neka je svima sretna.

Dux- to samo slave Srbi i Rusi, a svi je ovde zovu srpska pa je tako i ostalo xD

Correlli

Citat: gonss.pwn poslato Januar 14, 2011, 09:58:43 PRE PODNE
Dux- to samo slave Srbi i Rusi, a svi je ovde zovu srpska pa je tako i ostalo xD
To uopče nema nikakvog smisla.

"Julijanski kalendar danas upotrebljavaju Ruska pravoslavna crkva, Antiohijska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Makedonska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Jeruzalemski patrijarhat i neki samostani na Svetoj gori u Grčkoj.". Slave je i Bjelorusi, Bugari, Ukrajinci, Crnogorci, Hrvati-pravoslavci i ostali pravoslavni narodi.

Isto je kao da bih ja rekao Novoj godini po gregorijanskom kalendaru hrvatska Nova godina, jer je u ovim krajevima većim dijelom slave Hrvati.
Poslednja Izmena: Januar 14, 2011, 10:57:09 PRE PODNE od Dux Correlli

Srecna vam Nova Godina po 2. put...

franjoxx

hmmm nevjerujem bas da u hrvatskoj ima neko ko slavi srpsku novu godinu cisto sumnjam ako i je srbin to dobro zataskava samo neznam zasto valjda se osjeca kao manjina no meni to nije jasno kake to veze ima sto je bio i rat i sto si drukcije nacionalnosti treba i dalje raditi svoje tradicionalne blagdane makar nezivis u svojo republici!