Trazim sistem zadataka

Započeo Piricc, Januar 09, 2025, 22:20:33 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Citat: V01D poslato Januar 12, 2025, 21:59:43 POSLE PODNEAko niko od vas nece da pomogne na bilo koji nacin, onda nema potrebe da se spama, to vazi za sve. Sto puta sam rekao, svi ste bili u istoj poziciji, i ja sam. Zato i volim da pomognem nekome, ali na nacin da razume i da pokusa da napise na svoj nacin. Zato sam i napisao ovaj primer gore, da bi video nesto iz njega, zakljucio kao bi bilo da odradi i onda izmeni na svoj nacin i napise kako bogu spada.

Vec duze vreme smatram da je ovaj forum postao omalovazavanje i vredjanje jednih drugih. Nek se svako od vas koji je odgovorio na ovu temu zapita sta ste postavljali pre par godina. Niko od vas se nije rodio naucen da skripta, ako neko vec hoce da pokusa da nauci, dajte mu neke smernice. U zadnjih bog zna koliko tema na pomoc u vezi skriptanja nijednom nisam video nijedan konkretan odgovor da se pomogne nekome ko je tek poceo, vec se ponavaljuji isti odgovori. Ako neces da pomognes nekome ko je tek poceo, nemoj, niko te ne tera, ali nemas potrebe da "spustas" i vredjas nekoga ko je tek poceo. To sto pisete nije savet, nije smernica, vec cisto vredjanje na "fin" nacin. Sto se niko nije setio da recima objasni kako bi mogao da napravi sam? Sto se niko nije setio da mu posalje link bilo kakve dokumentacije, da posalje tutorial ili bilo sta sto bi mu na bilo koji nacin pomoglo? Zato je ovaj forum i otisao u kurac, iz tog jako prostog razloga, sto niko nece pocetniku da pomogne. I sto bi bilo ko okacio bilo kakvu temu za pomoc pri skriptanju kada ce prvi i verovatno svaki odgovor da bude sve sto nije pomoc? Onda ceo podforum nema nikakvu svrhu ;)

Istina nije vredjanje. Svi kazu znam ja to al lakse je iskopirati - znaci ne znas. Mislim da samo izrazavamo satiricno danasnjicu. Koliko je proslo ljudi kroz forum koji su pomogli, koji su objasnjavali, pisali tutorijale, ma nema sta nije postavljeno ovde. Mislim da je svima dosta da se sve trazi na gotovo, samo mi daj da ja to ubacim i zovem se skripterom ili koji vec termin koristite, od developera do programera itd... Ko zeli da nauci taj ce znati, taj ce uzeti i edukovati se, taj ce pokusati da vidi princip kako je SAMP osmisljen, princip logike kodiranja i upotrebu dokumentacije.

https://www.open.mp/docs/tutorials
https://sampwiki.blast.hk/wiki/Category:Scripting_Documentation

Sve postoji, milion puta je receno do sada sigurno, potpisujem to. Postalo je rupa bez dna gde sve vec postoji za sve balkanske servere, sto nema prabacim iz ovoga u ovo, ako ne radi il ima bug pitam na forum. Koliko je modova od nule za pocetnike objavljeno, koji imaju sve potrebno da vidis kako sta funkcionise - u zadnim godinama i previse objavljenih. Postoji razlika izmedju pitanja za pomoc, smernicu i trazenje necega.

Cak ni tema nije na pravom mestu, pa je nisam dirao, pustio sam.

https://balkan-samp.com/forum/index.php?topic=146109.0

Jasno pise Tražite tako što postavite i popunite formular kao odgovor u ovoj temi. ali je tesko procitati.

Tako da nemoj ti da solis pamet ljudima ovde, koliko god da si dugo ovde, nisu ljudi koji znaju krivi tome sto su izasli u susret mnogima i mnogo puta i od toga necega se nista dalje nije dogodilo, sutradan druga tema, slicna stvar - znaci nista nije nauceno.

Pomoc, da te naucim, znaci da nekome pomognes u resenju nekog problema, da uradi nesto, itd... - ti to uradis jednom, dva puta, sto puta i taj isti ti dodje svaki put i ocekuje da mu ti uradis sve. Eh to je prava istina. No ovo nije tema za pomoc oko skriptanja, niti ista slicno.

Ako si sposoban da nadjes ovaj PDF i okacis temu, cak i nepravilno, sposoban si da vidis i ostale PDF i prelistas, uzmes trazilicu i potrazis nesto slicno, vidis, ali to nije slucaj vecinom vremena.

Ostavicu temu otkljucanu jos 48h cisto ukoliko neko bude zeleo da diskutuje sta na moj odgovor, sobzirom da nisam skripter, samo iz onoga sto vidim mogu da kazem kakva je situacija. Tema svakako treba da ide odavno pod lock, samo sam eto pustio da ne budem bas toliko strog.
Poslednja Izmena: Januar 12, 2025, 22:29:44 POSLE PODNE od markosimic
HTML / CSS / Javascript / Inspect : Entry Masterclass.
ReactJS / Tailwind CSS / PWA / Axios / SCSS / Redux, ViteJS : Entry Masterclass.
C / C++ / C# / C-objective - kroz Pawn Lang : Entry Masterclass
Grupisano Pravljenje Objekata : Filterscript.

Sta je to web development?
To je nesto ono kao, kako bih to rekao, izgubis volju za zivotom i zelis da se ubijes, ali to je okej.
Onda jednostavno shvatis da si bio glup i resis problem, das sam sebi lajk,
skuvas NES 3u1 i pripremis se za sledeci projekat.

Citat: markosimic poslato Januar 12, 2025, 22:26:33 POSLE PODNEIstina nije vredjanje. Svi kazu znam ja to al lakse je iskopirati - znaci ne znas. Mislim da samo izrazavamo satiricno danasnjicu. Koliko je proslo ljudi kroz forum koji su pomogli, koji su objasnjavali, pisali tutorijale, ma nema sta nije postavljeno ovde. Mislim da je svima dosta da se sve trazi na gotovo, samo mi daj da ja to ubacim i zovem se skripterom ili koji vec termin koristite, od developera do programera itd... Ko zeli da nauci taj ce znati, taj ce uzeti i edukovati se, taj ce pokusati da vidi princip kako je SAMP osmisljen, princip logike kodiranja i upotrebu dokumentacije.

https://www.open.mp/docs/tutorials
https://sampwiki.blast.hk/wiki/Category:Scripting_Documentation

Sve postoji, milion puta je receno do sada sigurno, potpisujem to. Postalo je rupa bez dna gde sve vec postoji za sve balkanske servere, sto nema prabacim iz ovoga u ovo, ako ne radi il ima bug pitam na forum. Koliko je modova od nule za pocetnike objavljeno, koji imaju sve potrebno da vidis kako sta funkcionise - u zadnim godinama i previse objavljenih. Postoji razlika izmedju pitanja za pomoc, smernicu i trazenje necega.

Cak ni tema nije na pravom mestu, pa je nisam dirao, pustio sam.

https://balkan-samp.com/forum/index.php?topic=146109.0

Jasno pise Tražite tako što postavite i popunite formular kao odgovor u ovoj temi. ali je tesko procitati.

Tako da nemoj ti da solis pamet ljudima ovde, koliko god da si dugo ovde, nisu ljudi koji znaju krivi tome sto su izasli u susret mnogima i mnogo puta i od toga necega se nista dalje nije dogodilo, sutradan druga tema, slicna stvar - znaci nista nije nauceno.

Pomoc, da te naucim, znaci da nekome pomognes u resenju nekog problema, da uradi nesto, itd... - ti to uradis jednom, dva puta, sto puta i taj isti ti dodje svaki put i ocekuje da mu ti uradis sve. Eh to je prava istina. No ovo nije tema za pomoc oko skriptanja, niti ista slicno.

Ako si sposoban da nadjes ovaj PDF i okacis temu, cak i nepravilno, sposoban si da vidis i ostale PDF i prelistas, uzmes trazilicu i potrazis nesto slicno, vidis, ali to nije slucaj vecinom vremena.

Ostavicu temu otkljucanu jos 48h cisto ukoliko neko bude zeleo da diskutuje sta na moj odgovor, sobzirom da nisam skripter, samo iz onoga sto vidim mogu da kazem kakva je situacija. Tema svakako treba da ide odavno pod lock, samo sam eto pustio da ne budem bas toliko strog.

Koliko vidim lepo je napisao da trazi smernicu na koji nacin da odradi to. Trazio je uradjen sistem da vidi na koji nacin je uradjeno i na taj nacin napravi svoj. Te modove koji su objavljeni za pocetnike se sastoje od reg/log sistema, sto je po meni za nekoga ko se tek susrece sa bilo kakvim kodom komplikovana stvar, dok ne nauci same osnove pisanja istog na neki iole pravilan nacin. Sve to stoji, i slazem se, da ima dosta ljudi koji hoce da im se uradi nesto na gotovo, i primetno je da takvima ne pomazem, i to znaju i oni koji mi se privatno jave za pomoc. Sto puta sam rekao, ja sam tu da usmerim nekoga na koji nacin nesto da uradi i napravi, ne da mu pisem vec gotov sistem, vec da ispisem kod koji ce mu sluziti kao smernica i objasniti sta je sta i sta cemu sluzi, sto se vidi na primeru gore i u raznim temama gde sam odgovarao.

Da napomenem opet, ima dosta onih koji hoce nesto na gotovo i nece da nauce iz toga, ali cak i takvima smatram da treba makar dati neki savet, smernicu i objasniti ukratko kako bi nesto izveo. Ako nece da uci, neka plati nekoga da mu uradi, ali ima mnogo primera na ovom forumu koji su iz tog objasnjenja naucili nesto i nastavili da uce. Ja sam na forumu od 2014 godine, dosta ljudi kojima sam pomogao za gluposti i banalne stvari sada su dosta bolji u skriptanju, i cak zaradjuju nesto novca sa strane preko toga. I znas sta, drago mi je, sto sam pomagao ljudima, pravio tutoriale, objavljivao svoje radove itd samo iz jednog prostog razloga. Usrecuje me sto je neko pronasao korist iz toga sto sam mu pomogao i objasnio, sto je par njih uzelo moj primer i napravilo nesto svoje, nesto naucilo iz toga, i sto je postao bolji. Tih je malo, ali ih ima, i dan danas mi se jave isti ti i pitaju za odredjene stvari, ali vremenom vidim koliko su napredovali, i to sto je sa pitanja "Kako da ubacim mapu" preslo u nesto dosta dosta kompleksnije. I znas sta, srecan sam zbog toga, sto sam uspeo nekome da pomognem, i sto me neko i dan danas pamti kao neko ko je hteo da pomogne i objasni. Isto tako kao sto sam i ja zahvalan nekim ljudima koji su bili tu za mene kada sam ista pitanja postavljao, i isto tako pomogli i objasnili. Lep je osecaj, mozda bi trebalo probati :)

Jos jedna jako bitna stvar, moje misljenje je ako neko hoce da skripta i da uci na pravi nacin, treba da upali prazan gamemode i krene od igranja sa istim. Ti "modovi za pocetnike" nisu uopste za pocetnike. Mod za pocetnike je potpuno prazan gamemode, i onda polako istrazivati jedno po jedno, prvo spawnanje igraca, pravljenje nekih komandi, malo igranja sa mapama, tdovima, pa tek onda krenuti sa log/reg sistemom. Mada opet, to je samo moje misljenje, bitnije je ovo gore sto sam napisao, niko se nije rodio naucen, i drago mi je kada vidim da je nekolicina primilo moj savet i poboljsala sebe zbog njega, i sto je najbitnije sto su mi zahvalni zbog toga.

Citat: V01D poslato Januar 12, 2025, 23:01:57 POSLE PODNEKoliko vidim lepo je napisao da trazi smernicu na koji nacin da odradi to. Trazio je uradjen sistem da vidi na koji nacin je uradjeno i na taj nacin napravi svoj. Te modove koji su objavljeni za pocetnike se sastoje od reg/log sistema, sto je po meni za nekoga ko se tek susrece sa bilo kakvim kodom komplikovana stvar, dok ne nauci same osnove pisanja istog na neki iole pravilan nacin. Sve to stoji, i slazem se, da ima dosta ljudi koji hoce da im se uradi nesto na gotovo, i primetno je da takvima ne pomazem, i to znaju i oni koji mi se privatno jave za pomoc. Sto puta sam rekao, ja sam tu da usmerim nekoga na koji nacin nesto da uradi i napravi, ne da mu pisem vec gotov sistem, vec da ispisem kod koji ce mu sluziti kao smernica i objasniti sta je sta i sta cemu sluzi, sto se vidi na primeru gore i u raznim temama gde sam odgovarao.

Da napomenem opet, ima dosta onih koji hoce nesto na gotovo i nece da nauce iz toga, ali cak i takvima smatram da treba makar dati neki savet, smernicu i objasniti ukratko kako bi nesto izveo. Ako nece da uci, neka plati nekoga da mu uradi, ali ima mnogo primera na ovom forumu koji su iz tog objasnjenja naucili nesto i nastavili da uce. Ja sam na forumu od 2014 godine, dosta ljudi kojima sam pomogao za gluposti i banalne stvari sada su dosta bolji u skriptanju, i cak zaradjuju nesto novca sa strane preko toga. I znas sta, drago mi je, sto sam pomagao ljudima, pravio tutoriale, objavljivao svoje radove itd samo iz jednog prostog razloga. Usrecuje me sto je neko pronasao korist iz toga sto sam mu pomogao i objasnio, sto je par njih uzelo moj primer i napravilo nesto svoje, nesto naucilo iz toga, i sto je postao bolji. Tih je malo, ali ih ima, i dan danas mi se jave isti ti i pitaju za odredjene stvari, ali vremenom vidim koliko su napredovali, i to sto je sa pitanja "Kako da ubacim mapu" preslo u nesto dosta dosta kompleksnije. I znas sta, srecan sam zbog toga, sto sam uspeo nekome da pomognem, i sto me neko i dan danas pamti kao neko ko je hteo da pomogne i objasni. Isto tako kao sto sam i ja zahvalan nekim ljudima koji su bili tu za mene kada sam ista pitanja postavljao, i isto tako pomogli i objasnili. Lep je osecaj, mozda bi trebalo probati :)

Jos jedna jako bitna stvar, moje misljenje je ako neko hoce da skripta i da uci na pravi nacin, treba da upali prazan gamemode i krene od igranja sa istim. Ti "modovi za pocetnike" nisu uopste za pocetnike. Mod za pocetnike je potpuno prazan gamemode, i onda polako istrazivati jedno po jedno, prvo spawnanje igraca, pravljenje nekih komandi, malo igranja sa mapama, tdovima, pa tek onda krenuti sa log/reg sistemom. Mada opet, to je samo moje misljenje, bitnije je ovo gore sto sam napisao, niko se nije rodio naucen, i drago mi je kada vidim da je nekolicina primilo moj savet i poboljsala sebe zbog njega, i sto je najbitnije sto su mi zahvalni zbog toga.

Mislim da nisi dobro procitao temu koja je postavljena.

CitatTip (Filterscript/Include): Include
Opis šta tražite: Sistem zadataka,ako ima neko izvadjen sistem zadataka iz nekog moda ili da je neko radio a da mu ne treba da mi posalje.

Sve sto si rekao, razumem. Ne sporim. Slazem se da je prazan gamemode, najbolji gamemode, cak i kada raspakujes default skripte koje dobije, imas unutra primere ! (ako je iko ikada otvorio fajlove koji se dobiju uz gamemode)

Opet kazem ti gamemodovi za pocetnike, ako se razumes makar malo, zelis nesto napraviti dalje, mozes nauciti iz toga jer nisu pretrpani svim i svacim. Svako gamemode koji je izbacen a edit je, ne valja za pocetnike. Prost razlog, ucis i pratis kroz code koji je pisalo 15+ ljudi u najboljem slucaju, gde je vecina stvari prebacena, zamenjena, bez da se prati struktura i nacin na koji taj origilani, nama poznatiji iskusnima legacy code napisan.

Uvek sam za to da treba pomoci ljudima, ali kada neko ne zeli, ocekuje stalno na gotovo i slicno, sto je najcesca stvar - community ne zeli gubiti vreme.

Evo ja cu licno popricati sa par moderatora radi unapredjenja sekcija, napravicemo sistem da pomognemo svim novim clanovima, pod uslovom da zele da nauce a ne da dobiju na gotovo. Napravicemo nesto dvosmerno.

https://balkan-samp.com/forum/index.php?topic=146334.0
Poslednja Izmena: Januar 12, 2025, 23:46:33 POSLE PODNE od markosimic
ReactJS / Tailwind CSS / PWA / Axios / SCSS / Redux, ViteJS : Entry Masterclass.

To je nesto ono kao, kako bih to rekao, izgubis volju za zivotom i zelis da se ubijes, ali to je okej.

Citat: Piricc poslato Januar 12, 2025, 16:03:55 POSLE PODNEDruze ja nisam neki wow skripter ali znam dovoljno za vrijeme za koje skriptam,ja bi mozda i znao napraviti taj sistem ali bi mi trebalo vremena zato trazim da vidim kako su drugi skripteri pravili da bi lakse naucio jer taj sistem nisam nikad radio

Koliko vidim rekao je sam, nije neki skripter, hoce da vidi na koji nacin je neko drugi napravio pa da mu to sluzi kao primer kako da napravi...

Nebitno, mislim da to nece ima nekog ucinka, ono sto je neophodno je da se ljudi vrate na staro, nista vise. Da se jednostavno izadje u susret pocetniku tako da mu se objasni nesto, pa on ako hoce da uci nek uci, ako nece ne mora, tako je bilo nekada i mislim da tako treba da bude i danas. Ne treba nekome pisati kod na gotovo, vec mu dati ideju i smernicu i objasniti kako radi. Sasvim je dovoljno sa strane svih clanova foruma. Vratiti normalno ponasanje, nista vise :D

Citat: V01D poslato Januar 12, 2025, 23:58:15 POSLE PODNEKoliko vidim rekao je sam, nije neki skripter, hoce da vidi na koji nacin je neko drugi napravio pa da mu to sluzi kao primer kako da napravi...

Nebitno, mislim da to nece ima nekog ucinka, ono sto je neophodno je da se ljudi vrate na staro, nista vise. Da se jednostavno izadje u susret pocetniku tako da mu se objasni nesto, pa on ako hoce da uci nek uci, ako nece ne mora, tako je bilo nekada i mislim da tako treba da bude i danas. Ne treba nekome pisati kod na gotovo, vec mu dati ideju i smernicu i objasniti kako radi. Sasvim je dovoljno sa strane svih clanova foruma. Vratiti normalno ponasanje, nista vise :D

Tu se razdvajamo. Inicijalno sta je trazio i hteo, a sta je posle nadodao. Za mene to nije isto i ne gledam na to isto. Treba pomoci, ali treba i ograniciti tu pomoc na ono sto inicijalno napisu, jer to je zapravo jedino sto zele.

Citat: V01D poslato Januar 12, 2025, 21:59:43 POSLE PODNEAko niko od vas nece da pomogne na bilo koji nacin, onda nema potrebe da se spama, to vazi za sve. Sto puta sam rekao, svi ste bili u istoj poziciji, i ja sam. Zato i volim da pomognem nekome, ali na nacin da razume i da pokusa da napise na svoj nacin. Zato sam i napisao ovaj primer gore, da bi video nesto iz njega, zakljucio kao bi bilo da odradi i onda izmeni na svoj nacin i napise kako bogu spada.

Vec duze vreme smatram da je ovaj forum postao omalovazavanje i vredjanje jednih drugih. Nek se svako od vas koji je odgovorio na ovu temu zapita sta ste postavljali pre par godina. Niko od vas se nije rodio naucen da skripta, ako neko vec hoce da pokusa da nauci, dajte mu neke smernice. U zadnjih bog zna koliko tema na pomoc u vezi skriptanja nijednom nisam video nijedan konkretan odgovor da se pomogne nekome ko je tek poceo, vec se ponavaljuji isti odgovori. Ako neces da pomognes nekome ko je tek poceo, nemoj, niko te ne tera, ali nemas potrebe da "spustas" i vredjas nekoga ko je tek poceo. To sto pisete nije savet, nije smernica, vec cisto vredjanje na "fin" nacin. Sto se niko nije setio da recima objasni kako bi mogao da napravi sam? Sto se niko nije setio da mu posalje link bilo kakve dokumentacije, da posalje tutorial ili bilo sta sto bi mu na bilo koji nacin pomoglo? Zato je ovaj forum i otisao u kurac, iz tog jako prostog razloga, sto niko nece pocetniku da pomogne. I sto bi bilo ko okacio bilo kakvu temu za pomoc pri skriptanju kada ce prvi i verovatno svaki odgovor da bude sve sto nije pomoc? Onda ceo podforum nema nikakvu svrhu ;)

Pre svega, cenim tvoj rad i tvoju želju da pomogneš početnicima. Hajde da kažem da razumem tvoje zborenje. Hoćeš da ti kažem iskreno zašto nisam hteo da mu pomognem? Evo. Prvo je rekao da mu je mrsko da napravi nešto novo, nešto svojeručno. Tek nakon mog odogovora, on kaže da nije WOW skripter, da bi on možda znao iskodirati, ali mu je potrebno vreme, tandara-mandara...

Zbog takvog njegovog pristupa dok sam živ neću mu pomoći i ne samo njemu bilo kome ko ima takav pristup. Mislim da je to moje pravo. Mislim da je sve jasno ko na dlanu. Da je iskreno rekao da želi da nauči, sve bih mu objasnio ako treba ceo dan, mislim da treba imati poštovanja pre svega, ovo je hobi, niko te ne plaća za to, kao što ja radim titlove, jedno "hvala" mi mnogo znači...

Ako mu je mrsko da piše novi kod, zašto bi ja oduzimao svoje dragoceno vreme da mu napišem početni kod, smernice neke, upute, kad on sam ne želi napraviti nešto novo? Ima li logike VOIDE (Ne znam ti ime), zato te molim da ne donosiš prerane zaključke. Ako treba, napraviću 1000 tema kako nešto uraditi, samo da znam da ima dobrih ljudi koji stvarno žele nešto naučiti i priznati svoje znanje-neznanje, greške, reći samo jedno "hvala"...

Lično smatram da nisi u pravu što se toga tiče, nemoj da se uvrediš. Želim otvoreno da diskutujemo kao emancipovani ljudi. Smatram takođe da ovaj forum još nije otišao tamo gde si rekao, ima nade sve dok ima dobrih ljudi koji žele pomoći. Jedan od njih si ti. Sve najbolje ti želim!

Citat: markosimic poslato Januar 12, 2025, 22:26:33 POSLE PODNEnisu ljudi koji znaju krivi tome sto su izasli u susret mnogima i mnogo puta i od toga necega se nista dalje nije dogodilo, sutradan druga tema, slicna stvar - znaci nista nije nauceno.

Citat: markosimic poslato Januar 12, 2025, 22:26:33 POSLE PODNEPomoc, da te naucim, znaci da nekome pomognes u resenju nekog problema, da uradi nesto, itd... - ti to uradis jednom, dva puta, sto puta i taj isti ti dodje svaki put i ocekuje da mu ti uradis sve. Eh to je prava istina. No ovo nije tema za pomoc oko skriptanja, niti ista slicno.

Slažem se s ovim skroz, bez da ikoga uvredim. Ovo je jedan od istinitih i možda glavnih razloga, ja nisam hteo da napišem i to, ali eto napisao je Marko.