Diskusija | Honorarni Rad (Online)

Započeo Maid Corbic, Maj 27, 2023, 09:34:03 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Pokrecem jednostavno temu Honorarni rad, da li Vi mislite da moze bilo koji posao, pogotovo online da zamijeni realan? Da li mislite da na Balkanu uopste postoji mogucnost da neko napreduje i jednostavno zivi Americkim snom kao sto vecina nas sanja? Generalno uopste, da li se vrijedi baviti time? Pisite sta mislite Vi oko ovoga.

Puno sam se bavio ovom temom u posljednje vrijeme te samim tim nasao puno informacija

1. Najslabije placeni poslovi su rjesavanje anketa, to je eto cisto da pokrijes cigarete ako pusis i to neces pokrit prve pol godine

2. Marketing - email spammanje i maltletiranje ljudi promocijama ima neke zarade al takodjer puno vremena i puno posla

3. Preprodaja, dropshipping ili nesto slicno, cini mi se dosta izlizano kod nas na balkanu jer ljudi nece u inat kupit ako im kazes da je isporuka od 7 do 15 dana,  a para za kolicinu proizvoda i lager tj skladiste nemas, da ne pricam da treba obrt ili nesto slicno za legalan rad

4. Postoje stranice koje zaposljavaju prevoditelje nesto kao GoTranscript (googlajte) osobno poznam nekoliko parova koji iskljucivo od toga zive, ako dobro poznajete neki strani jezik i umijete prevest ono što čujete može se zaradit nekih 1000e mjesečno pa čak i više

5. U zadnje vrijeme uočavam da je porast u zanimanju "online trenera" ukoliko netko ima potencijala i znanja oko vježbanja i faktora koji mogu ispunit klijentove zahtjeve može se s lakoćom doći do 1200+ eura mjesečno

6. Web, blog - ponudite neku svoju uslugu koja bi mogla zainteresirat ljude (većinom pale stvari u vezi ljepote, zdravlja i sl.)

7. Kripto - ko se voli kockat neka proba mada šanse su 50:50 (zapamtite da netko tamo u vrhu određuje cjenu svega)

8. Kad već imam priliku da se izreklamiram ( Također vršim online treninge i vodim prehranu za klijente, pratim njihov napredak i razvoj, nisam skup i nudim punu podršku dok se rezultat ne postigne prema dogovoru, treninzi su na bazi street workouta zbog lakše pristupačnosti a i samim tim garantiram ogromne rezultate ukoliko imate volju i želju... javiti se na PM)

Mislim da cu opsirno reci popodne nekada.

Moguce je, samo sto takvih ljudi ima jedan na milion, ti sad vidi kolike su tebi sanse za tako nesto. Isto tako, kad imas realan posao, kad si zaposlen, tu ti spadaju milion osiguranja i davanja, od zdravstvenog i socialnog do radnog staza. Tako da nije isto primati 800eu plate i zaradjivati online 800eu a da nisi nigde zaposlen. Nesto naj realnije po meni je ako imas znanja za web development/design onda da vidis u okolini ko se ozbilno time bavi od firmi, das im portfolio i radis sa strane kad im zagusti (a to je realno gledano uvek). Naravno treba ti taj portfolio posto drugacije je sve sviranje kurcu (nebitno koliko imas znanja).

Imaju jos ljudi pokusavaju da zarade od reklama po forumima i cudima, ali po meni nema tu neke zarade, samo glavobolja sa moderacijom (ili dobijes ovakav forum ako dignes ruke)

Honorar u online biznisu je zahtjevna stvar jer svako bolje primanje zahtjeva određeno znanje i iskustvo, nije baš lako do poštene dnevnice

Internet je zapravo dobar alat samo ga treba znat preokrenut u svoju korist

Ponekad je lakše platit programere, web dizajnere, photosopere i ostalu ekipu da odradi posao, najzahtjevnije po meni je dobar marketing koji zahtjeva analiziranje ponude/potražnje

Strpljenje je broj 1

Svjedoci smo masovnog promoviranja "Brze love" gdje se prodaju razne knjige, savjetovanja itd... Ljudi zarade puno na ljudskoj "gluposti" jer logika kaže da onaj ko zna metodu "brzih i velikih para" sigurno neće to podjelit s ostalima

IT kompanija sa hybrid ili full remote načinom rada, siguran novac, dok ne stekneš iskustvo da budeš samostalni freelancer, opet, svaka firma ti otvara prostor za još boljom, a kod onih najvećih, plate su nerealno velike za senior developere, ili još bolje, DevOpse kojih generalno manjka svugdje, a ne moraš da razmišljaš ima li projekata, pričati sa klijentima i slično, ustaneš, odradiš svoje, uzmeš novac, nastaviš dalje funkcionisati. A to je budućnost. Ove sfere tipa kripto trejding i to neću da komentarišem, ne razumijem se fakat da nešto pametujem, a činjenica je da ne postoji ništa što može online svako raditi i nerealno zarađivati, za svaku ozbiljnu zaradu ti treba samim time i ozbiljniji skillset. Kripto je isto kladionica, apsolutno isto, tako da, imaš šanse da nerealno mnogo dobiješ, a isto tako da samo gubiš, od momaka koje ja lično poznajem, ne znam da je i jedan na nuli izašao na kraju, uglavnom su u dobrom minusu.

Citat: realnaith poslato Maj 27, 2023, 10:35:56 PRE PODNE
Mislim da cu opsirno reci popodne nekada.

Pokusat cu biti sto sazetiji u vezi ove teme.

Ako zelis zaraditi, moras raditi jako, cimati se dosta. To ne dolazi preko noci. Sad pitanje je, sta tacno donosi novac ? - sve !

Najbolje za zaradu je da imas neki odredjeni skill, nesto u cemu si jako dobar i da prodajes svoje usluge, no to nije presudno i ne mora da znaci.
Postoji mnogo toga cime se mozes baviti, ali prvi plan nikako ne sme da ti bude novac, jer tako nikada neces napraviti novac, osim ako nisi posrednik.
Eh sada sobzirom da sam radio mnogo poslova, hajmo da predjemo neke vestine koje su ti potrebne.

1. Komunikacija je jako bitna stvar, moras da razumes kako ljudi razmisljaju, moras da budes dosta dinamican i slobodan, da pruzis ono sto klijent zeli ali da bude dobro po tebe. Moras da imas neku dobru pricu, koja je realna ali isto tako ne da stavljas sve na tanjir klijentu, koja je poenta onda da ti postojis u tom razgovoru ako on zna sve - jer ti si mu rekao. Moras da znas da prikrijes pozadinu desavanja, da prodas uslugu i klijenta prisvojis - da bi isti dolazio kod tebe za odredjene usluge. Jako je bitno da isto tako pravis neke promocije - special offer gde klijent prolazi dobro sto se tice trosenja novca, dok ti zbog kolicine klijenata prolazis dobro zbog toga jer ih je dosta.

2. Usluge koje nudis moras da znas da radis ! Moras da razumes tematiku kako bi prezentovao kroz pricu uslugu koju prodajes. Ne moras ti da odradis, ali je bitno da znas sve o tome.

3. Ako zelis da budes "Digital Menadzer" tj da ti nalazis klijente, drugi rade posao a ti si posrednik, isto tako moras da znas sve o tome sto se radi. Moras da imas aktivne saradnike, moras da imas ljude kojima verujes, nije sve novac.

Cime god da se bavio, moras da postojis duze neko vreme, da se istices od drugih, da izgradis portfolio i da vredis samom sebi, onda ces vredeti i drugima.

Svidaju mi se vasi odgovori svi koji ste napisali, jako bitno je za bilo koji posao jednostavno da imate volje i truda, ali i zelje da radite ono sto volite. Vecina zna da zaradujem sjedeci neku manju kintu koja je iskreno jedva 500 eura ali meni dobra, jer radim sa Amerikom i strancima sto je meni veliki plus za jezik, a isto tako vecina zna da sam graficki i web dizajner, samo tome se ne okrecem mnogo kao nekada prije. Mada i dan danas imam ponuda da radim i da jednostavno batalim neke stvari. Moj pravi posao je bio da prodajem cipele, ali u tome se nisam ni snasao silom prilika koje su meni nametnute. Ali sve u svemu, honorarni posao je buducnost barem na Balkanu koliko toliko ako se tome da mnogo vise znacaja.

Nešto što sam stekao tokom života je da na našim prostorima dosta slabo ide Freelance, tačnije 90% ljudi ne zna ni šta je to Freelancer. Tako da kada im se predstaviš ko si šta si gledaju te kao tele u šareno.

Barem u mojim situacijama svakako.

Trenutno sam u IT Firmi kao Marketing Associate/Designer i neopisivo je koliko je bolje raditi za fiksnu platu + bonus i to jako dobru platu i bonuse + jedina obaveza je da obaviš svoje taskove.

Moj savjet je ko god pokušava u neku branšu ući što se tiče IT industrije. Ukoliko nemate 18 godina i ne možete raditi tj maloljetni ste, učite što više možete. Samo učenje.
Kada budete tražili posao u IT industriji niko vam neće tražiti neku diplomu za to vaše znanje, primit će vas i promatrati kako radite. Dokažite sve ono što kažete riječima kroz djela.

Daleko možete dogurati.

Nisam neki tekstopisac ako izgleda nabacano ne zamjerite ljubi brat.  8)
Marketing Associate[/url]
Graphic Designer
UI/UX Designer
Instagram

////
Poslednja Izmena: Maj 31, 2023, 22:09:28 POSLE PODNE od BoTa

Citat: RelaxED poslato Maj 27, 2023, 10:16:10 PRE PODNE
Puno sam se bavio ovom temom u posljednje vrijeme te samim tim nasao puno informacija

1. Najslabije placeni poslovi su rjesavanje anketa, to je eto cisto da pokrijes cigarete ako pusis i to neces pokrit prve pol godine
Mozes li mi se javiti ?

Citat: BoTa poslato Maj 31, 2023, 22:09:13 POSLE PODNE
Mozes li mi se javiti ?

Odgovorio sam ti

Usput da se javim sa novim info, odlučio sam se po prvi put okušati u 3d printu, jučer naručen prvi 3d printer pa ćemo vidjet kad dođe kako to sve funkcionira pa eto ako nekog zanima više možemo podjelit neko "Znanje", koliko vidim tko god ima vještinu u tom sektoru 95% ih je vratilo bar uložen novac u opremu tako da vjerovatno može se izbit nešto profita pa za početak nek to bude i "honorarno"

Ako nekog konkretno interesira za prvu ruku odlučio sam se za "Elegoo Neptune 3 pro", na moju žalost od danas se može prednaručit bar ovdje u hrvatskoj za "Elegoo Neptune 4" modele pa eto ako netko planira nek razmotri i taj model printera, neki od iskusnijih čak savjetuju i "flying bear ghost 4" kod nas ga nema na tržištu ali uvjek se može i iz vana...

Sve u svemu vidjet ću što me čeka kad stigne

Usput, moja srednja škola se sastojala od tehničkog crtanja i CAD programa tako mi ta branša nije nepoznanica ali 3d printer smo dobili tek pred kraj moje zadnje godine školovanja pa nisam imao priliku dobro se upoznati sa takvim načinom izrade modela što je i jedan od razloga zbog kojeg sam se odlučio na ovaj potez, lijep pozdrav

Citat: RelaxED poslato Jun 01, 2023, 15:29:57 POSLE PODNE
Odgovorio sam ti

Usput da se javim sa novim info, odlučio sam se po prvi put okušati u 3d printu, jučer naručen prvi 3d printer pa ćemo vidjet kad dođe kako to sve funkcionira pa eto ako nekog zanima više možemo podjelit neko "Znanje", koliko vidim tko god ima vještinu u tom sektoru 95% ih je vratilo bar uložen novac u opremu tako da vjerovatno može se izbit nešto profita pa za početak nek to bude i "honorarno"

Ako nekog konkretno interesira za prvu ruku odlučio sam se za "Elegoo Neptune 3 pro", na moju žalost od danas se može prednaručit bar ovdje u hrvatskoj za "Elegoo Neptune 4" modele pa eto ako netko planira nek razmotri i taj model printera, neki od iskusnijih čak savjetuju i "flying bear ghost 4" kod nas ga nema na tržištu ali uvjek se može i iz vana...

Sve u svemu vidjet ću što me čeka kad stigne

Usput, moja srednja škola se sastojala od tehničkog crtanja i CAD programa tako mi ta branša nije nepoznanica ali 3d printer smo dobili tek pred kraj moje zadnje godine školovanja pa nisam imao priliku dobro se upoznati sa takvim načinom izrade modela što je i jedan od razloga zbog kojeg sam se odlučio na ovaj potez, lijep pozdrav

Ja sad u drugoj godini krecem za cad i onim autocat nesta
"The way to get started is to quit talking and begin doing."

Citat: KeNzA poslato Jun 01, 2023, 15:45:59 POSLE PODNE
Ja sad u drugoj godini krecem za cad i onim autocat nesta

Preporučujem ti da dobro pohvataš osnovne koje imaš priliku detaljno naučit u školi jer će te jednu te istu temu obradit bar 3 puta...

Nekoliko godina je već prošlo od moje mature pa od tada nisam nit imao instaliran neki CAD program na svom pc-ju (al zato sad imam 4  :D )

Uglavnom, koji god program da sam otvorio i počeo neki projekat onako da vidim koliko me "školsko sjećanje" služi, zadovoljan sam jer mi se polako vraćaju filmovi sa nastave ali treba mi još prakse dok pohvatam sav "user interface" ali ići će to

Usput kod modeliranja obvezno je znat odradit i mjerenja u slučaju da se radi nešto "custom" mada i to su rješili sa skenerima koji doputacju "scan" bilo kakvog objekta i doslovno u programu dobiješ model skeniranog objekta tako da ono, mislim da je danas sve lako naučit samo je veliki problem kako to sve iskoristiti u "moru" svega ovoga što nam je tehnologija donijela