Formatiranje diskova kod reinstalacije na windows 7

Započeo dino12, Mart 19, 2020, 10:23:07 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Molim vas ako mi moze netko detaljnije objasniti formatiranje, dijeljenje i delitanje diskova pri reinstalaciji kod windows 7. Nikad neznam koji disk trebam formatirati a koji podijeliti... Ako moze netko malo detaljnije mi to objasniti, hvala!  :)

Citat: Mumi. poslato Mart 19, 2020, 11:13:49 PRE PODNE
Formatiras onaj na koji instaliras sistem i gas :D

Znaci ako imam C i D disk, i prije mi je bilo vljd instalirano na C disk, onda C disk formatiram, a sta s D diskom?

Pa pazi , ja sam do sada obicno ovako radio , prebacim potrebne podatke na usb ili externi hard disk i prilikom formatiranja , formatiram sve particije i tek onda oborim sistem ;)

Citat: #THEV1NNACHA_ poslato Mart 19, 2020, 12:15:37 POSLE PODNE
Pa pazi , ja sam do sada obicno ovako radio , prebacim potrebne podatke na usb ili externi hard disk i prilikom formatiranja , formatiram sve particije i tek onda oborim sistem ;)

Znaci sve vazno stavim na drugi usb i onda sve diskove koje imam formatiram, pa onda instaliram sistem na C disk. A sta s onim kao kad mozes kao kad kliknes NEW (novi disk vljd da se napravi), da to diram sta ili samo da formatiram sve?

Citat: dino12 poslato Mart 19, 2020, 12:11:18 POSLE PODNE
Znaci ako imam C i D disk, i prije mi je bilo vljd instalirano na C disk, onda C disk formatiram, a sta s D diskom?
pa njega formatiraj ako imas nesto sto ti ne treba vise

Citat: dino12 poslato Mart 19, 2020, 12:30:22 POSLE PODNE
Znaci sve vazno stavim na drugi usb i onda sve diskove koje imam formatiram, pa onda instaliram sistem na C disk. A sta s onim kao kad mozes kao kad kliknes NEW (novi disk vljd da se napravi), da to diram sta ili samo da formatiram sve?
Kliknes na new ukoliko zelis da podelis tipa imas 1TB sveukupne memorije i onda napravis tipa 5 particija po 200 gb i tome sluzi taj new disk samo da napravis :) ukoliko zelis napravi ako neces ove koje imas formatiraj i obaraj :D

Znaci, sve prenesem potrebno na jedan USB i pri reinstalaciji sve diskove onda mogu formatirat. Hvala vam svima. Lock.

Nemas potrebe formatirati D disk, samo onaj na koji instaliras windows ( u ovom slucaju C ), ne pitaj na ovom forumu gde su ti sve wanna-be-klinci clanovi... :)

Klikni na C disk i imas fazon delete sve sa njega da ostane samo FREE SPACE

Citat: i.sam.znas poslato Mart 19, 2020, 13:33:19 POSLE PODNE
Nemas potrebe formatirati D disk, samo onaj na koji instaliras windows ( u ovom slucaju C ), ne pitaj na ovom forumu gde su ti sve wanna-be-klinci clanovi... :)

Klikni na C disk i imas fazon delete sve sa njega da ostane samo FREE SPACE

Znaci C disk formatiram. A hoce li mi racunalo nastaviti sporo raditi kao sad ako ne formatiram i D disk. I hoce li mi npr ako formatiram C a ne formatiram D disk, hoce li mi ostati sve sto sam skidao, npr. igrice...?

Ti mozes formatirati D disk u bilo kom trenutku dok ti PC radi...

Nema to veze, mozes ako zelis da izbrises sve sa D diska ako imas previse smeca a mrzi te da rucno brises pa sve instaliras.

ja imam naviku da skroz roknem format kada prepunim PC ali imam 250/50 internet pa ni ne osetim kada skidam sve ponovo, nije resenje ako imas sporiji internet a imas velike fajlove na D disku a da ti trebaju...

C i D nemaju veze jedan sa drugim, skroz dva razlicita diska...

Preporucujem ti da uradis update diska na SSD/NVMe i nemas brige ikada vise u zivotu (ako vec nije)

Citat: i.sam.znas poslato Mart 19, 2020, 13:38:11 POSLE PODNE
Ti mozes formatirati D disk u bilo kom trenutku dok ti PC radi...

Nema to veze, mozes ako zelis da izbrises sve sa D diska ako imas previse smeca a mrzi te da rucno brises pa sve instaliras.

ja imam naviku da skroz roknem format kada prepunim PC ali imam 250/50 internet pa ni ne osetim kada skidam sve ponovo, nije resenje ako imas sporiji internet a imas velike fajlove na D disku a da ti trebaju...

C i D nemaju veze jedan sa drugim, skroz dva razlicita diska...

Preporucujem ti da uradis update diska na SSD/NVMe i nemas brige ikada vise u zivotu (ako vec nije)

Realno imam dosta bitne stvari na D disku, tako da cu to vjerovatno ostaviti a C formatirati + spor mi ke internet. A hocu li morati ponovno skidati igrice... ako formatiram C disk? Ja msm da cu morati ponovno skidati jer se msm sve igrice vljd spremaju na C disk?

Citat: dino12 poslato Mart 19, 2020, 13:47:30 POSLE PODNE
Realno imam dosta bitne stvari na D disku, tako da cu to vjerovatno ostaviti a C formatirati + spor mi ke internet. A hocu li morati ponovno skidati igrice... ako formatiram C disk? Ja msm da cu morati ponovno skidati jer se msm sve igrice vljd spremaju na C disk?
Ako su na C i formatiras da moraces ;)

Citat: #THEV1NNACHA_ poslato Mart 19, 2020, 13:48:59 POSLE PODNE
Ako su na C i formatiras da moraces ;)

A ja bi da mi sve ostane sto imam, ali da mi laptop ne steka... Jel to moguce uraditi, da ni jedan ne formatiram?

Citat: dino12 poslato Mart 19, 2020, 13:55:13 POSLE PODNE
A ja bi da mi sve ostane sto imam, ali da mi laptop ne steka... Jel to moguce uraditi, da ni jedan ne formatiram?
mozes uradit sistem bez formatiranja i dobijes na kraju folder na c windows.old i to samo delete kasnije i tjt..
de uradi vise sistem pls