Da li se isplati uciti PAWNo?

Započeo Deko, Januar 29, 2018, 13:15:09 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Citat: Vasić poslato Januar 29, 2018, 15:11:53 POSLE PODNE
Naravno da vredi, sa reklamiranjem se moze postici veci broj igraca, ali zato ti treba " Jak Promoter Tim ", i kao sto Cadilab kaze, ako ne znas bas skriptati prof., lepo otvoris SAMP Wiki, i trazis ono sta ti treba, imas objasnjenje za sve funkcije koja sta radi, sem toga, mozes i nauciti bolje da skriptas.

vise sam mislio da li ce se 'znanje skriptanja' isplatiti u zivotu,
Respect: â–... â–† â–ˆ Rudimental â–ˆ â–† â–..., Denis_Lapi, Blaeks, Ñ"ÊŸÑ"ɱÑ"ÆžÏ,,Ä...ÊŸ, Bryant., TiXoR_,   #old_school

Vasic

*

Usus est magister optimus.

Citat: Deko poslato Januar 29, 2018, 15:16:33 POSLE PODNE
vise sam mislio da li ce se 'znanje skriptanja' isplatiti u zivotu,
Ako zelis da ti se isplati, nemoj sebe da nazivas skripterom ako napravis neki sistem, pa ono kazes kao '' E SAD SAM NAJBOLJI SKRIPTER, NAPRAVIO SAM JEB*NO DOBAR SISTEM, JESSS " itd.. Nego moras uz puno vise truda i rada naravno ako hoces da uspes u tome.
• Website: www.vasic.dev
Web Development & Cyber Security

Da li se isplati uciti jezik koji se koristi samo za neke odredjen stvari i koji nije na trzistu u 2018 godini? Ne naravno. Ja skriptam za novac vec duzi vremenski period i ovo sto zaradim od sampa iskljucivo mogu da potrosim na neke gluposti manje vise(platim racun za vip, i onda trosim na guaranu i nesto hrane). Pawno zahteva dosta vremena(Po sistemu recimo meni treba 5-24h aktivnog skriptanja) sto bi izasla 5*2e = 10e po nekom manjem sistemu, sto recimo retko ko hoce da plati. Ne isplati se, bolje idi uci savremene tehnologije koje su na trzistu. Ovo je cisto iz hira, ako imas vremena i volje.

Meni je drago sto sam ucio pawn  iz razloga sto sam ja razvio loginu razmisljanja i zbog toga se meni ispaltio sto sam uopste usao u ovu pricu. Onaj ko ce da radi na slepo, ide od servera i nece da uci ovo, neka jednostavno zaobidje pawn i neka uci neke savremenije tehnologije ako vec zeli da udje u svet programiranja/skriptanja(Da postoje i skripterski jezici koji se koriste u 2k18 godini na trzistu nije pawn jedini - znam da sam vam srusio svet).

Rekao sam iz svog licnog iskustva, ja nisam imao problem da savladam pawn, jer sam godinu dana ucio C jezik u kojem je pawn pisan, i radio sam uveliko mysql baze podataka tako da nije bilo tesko. Za nekoga ko prvi put pocinje da pise kod, bezite od ovoga smeca ucite C za pocetak dok sami ne shvatite kakav i za sta zelite da pisete kod, on je odlican za pocetak bilo cega ne bilo to web programiranje, mobile, game...

tl;dr bezi od pawn-a da ja imam manje konkurencije.

“Without requirements or design, programming is the art of adding bugs to an empty text file.” - Louis Srygley

Citat: Ognjenð"­ð"®ð"¼ð"²ð"°ð"· poslato Januar 29, 2018, 13:53:16 POSLE PODNE
Definitivno da za mlaÄ'e, dobra osnova za programiranje, shvatanje kako kod rad pa čak i razvijanje vijuga reÅ¡avanjem problema u skripti, naravno ako se ne uzme gotov mod :)

Citat: faR3.exe poslato Januar 29, 2018, 17:56:32 POSLE PODNE

Definitivno ne, C > BILO KOJI DRUGI JEZIK ZA PROGRAMIRANJE za pocetak. Bukvalno.

“Without requirements or design, programming is the art of adding bugs to an empty text file.” - Louis Srygley

Zavisi sta hoces da postignes, ako se zelis baviti programiranjem bolje uci phyton ili c/c++, jer kad pogledas sto bi bacio godinu dana na ucenje necega sto se primenjuje u par igrica za plugine i gamemodove, kad mozes za isto vreme savladati npr C++ koji ce ti zaista biti koristan, a i svakako kada naucis jedan prog. jezik ostale ces mnogo lakse nauciti.

Na sajtu dole imas literature za sta god pozelis(valjda jos uvek rade svi linkovi), pa ako te interesuje programiranje razgledaj, imas i za html/css/basic/java/c+/phyton/php...sve zavisi koja vrsta programiranja te zanima...

http://tutoriali.org

Citat: Cadilab poslato Januar 29, 2018, 14:26:29 POSLE PODNE
De ne pricaj gluposti svega ti, cuj uzmes mod i ucis, prvo, tako se ne uci, tako mozes samo zatupiti.
Fino otvoris samp wiki, oficijalni samp forum, ovaj forum gledas tutoriale, pitas sta ti nije jasno i polako, vecina ovih "skriptera" ovdje samo zna editovati mod, zato ih 95% ne zna napisati upit.
Sad da li se isplati, zavisi, ako zelis da se bavis u zivotu sa programiranjem a jos si da kazem klinac naravno da se isplati, pawn ima C slicnu sintaksu, nije sad bog zna sta, al dobra osnova kao sto je neko vec rekao, najbitnije je da savladas logiku pa onda istu tu mozes i u drugim jezicima iskoristiti.
Da i jezik od jave je slican pawnu i jos mnogo...

credits: Xunder, Ino420, Muma

Citat: Pottus;3903994
SetPlayerPos("dreni1998", 666.666, 666.666, 666.666, 666.666);    ///// GO IN HELL MOTHERFUCKER

https://i.imgur.com/XHLx9oj.gif
https://i.ibb.co/ZJqQKWT/NXRX.gif

Pogresan pdf ali necu ti lockati, ostavit cu otvorenu temu baš da vidim šta ljudi misle
heroin rap - Moskri u kuci, od sledece lajne glava ce mi puci

Citat: á—ªå,ä¹, poslato Februar 01, 2018, 01:27:01 PRE PODNE
Da i jezik od jave je slican pawnu i jos mnogo...

Zelis reci da je java slican pawnu? Ako sam te dobro razumio..

Java je drasticno drugacija od pawn jezika, prvo po OOPu, zatim strict declare variable types, recimo java ima dynamicbe nizove dok pawn nema, pawn je modularan java nije, za pokretanje jave ti treba jvm java virtual machine... I jos puno drugih stvari
Software Developer

Ne isplati se. Kreni uciti druge, korisnije programske jezike

Facebook - Klik

Jesi ti decko umobolno bolestan? Kaze java slicna pawn jeziku, hahahahahahaahahahahahahaahahahahaha
C je slican kao PAWN tj. PAWN je deo C jezika ;)
MAJ SKVEL BOGOTAC JA SAM MAJ SKVEL MAKAVELI MAJSTOR OH NE JA SAM BOGOTAC JA ZNAM MAJ SKVEL TI KORISTIS .INI OH NE TI SI BOTARA I KANCER SI JER NE KORISTIS MAJ SKVEL MAKAVELI OH NE...

ili
Y_INI ne odredjuje tvoje sposobnosti :D
(Ono gore Joey)

Citat: 𝕊𝕙𝕠𝕞𝕪 𝕊ð•"𝕣𝕚𝕡𝕥 poslato Februar 01, 2018, 10:04:33 PRE PODNE
Ne isplati se. Kreni uciti druge, korisnije programske jezike
Pawn je najlaksi programski jezik za nauciti, dobro bi ti dosao kao uvod.

bilo je lijepo dok je trajalo.

Citat: Nobody poslato Februar 01, 2018, 10:26:12 PRE PODNE
Jesi ti decko umobolno bolestan? Kaze java slicna pawn jeziku, hahahahahahaahahahahahahaahahahahaha
C je slican kao PAWN tj. PAWN je deo C jezika ;)

Ne vidim poantu čemu smijeh..

Istina je da je ova igra poprilično 'stara' ali se ne slažem sa ljudima koji kažu da ne vrijedi i da je to samo gubljenje vremena. Nećeš izgubiti ništa ako pokušaš, jer to će ti na neki način pomoći u razumijevanju drugih jezika u budućnosti kao što su Java , PHP, C#, C++ .
Former Developer | COD: Lords Of War - Modern Warfare 3 | Stunt Planet | Global Warfare |