[INFO TOPIC] Ko je Y_Less i kako je doprineo razvijanju PAWN infrastrukture

Započeo faberge, Maj 15, 2024, 09:51:46 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Mladen Mijatov, poznat kao Y_Less, rođen je u Srbiji. On je jedna od najpoznatijih ličnosti u svetu PAWN skriptiranja. Mladen je započeo svoju karijeru kao skripter u PAWN jeziku, fokusirajući se na razvoj skripti za popularni San Andreas Multiplayer (SA-MP) modifikaciju za Grand Theft Auto: San Andreas.

Tokom godina, Mladen je stekao ogromnu reputaciju u PAWN zajednici svojim izuzetnim veštinama i doprinosima. On je poznat po razvoju YSI (Y_Less Scripting Interface) biblioteke, koja pruža dodatne funkcije i alate za PAWN skriptiranje u okviru SA-MP modifikacije. YSI biblioteka postala je neophodan alat za mnoge skriptere koji žele da razvijaju kompleksne i napredne skripte za svoje SA-MP servere.

Pored toga, Mladen je takođe razvio brojne popularne skripte i dodatke koji su doprineli bogatstvu i raznovrsnosti SA-MP zajednice. Njegovi doprinosi su postali ključni deo SA-MP iskustva, pružajući igračima i vlasnicima servera alate i resurse koji su im omogućili da stvore zabavne i inovativne igračke svetove.

Zahvaljujući svom radu i predanosti, Mladen je stekao poštovanje i priznanje u PAWN zajednici širom sveta. Njegovo nasleđe ostaje trajno, a njegovi doprinosi će i dalje inspirisati buduće generacije skriptera da nastave da razvijaju i unapređuju SA-MP zajednicu.

YSI (Y_Less Scripting Interface) biblioteka je kolekcija funkcija i alata koje je razvio Mladen Mijatov (poznat kao Y_Less) za jezik PAWN. Primarno je dizajnirana za pisanje skriptova unutar SA-MP (San Andreas Multiplayer) modifikacije za Grand Theft Auto: San Andreas. YSI biblioteka pruža dodatnu funkcionalnost i mogućnosti koje proširuju mogućnosti jezika PAWN, olakšavajući skripterima da razvijaju kompleksne i napredne skripte za SA-MP servere.

Neki od ključnih funkcija YSI biblioteke uključuju:

Unaprijeđena funkcionalnost: YSI dodaje brojne funkcije i alate koji nisu dostupni u osnovnom jeziku PAWN, omogućavajući skripterima da obavljaju širok spektar zadataka efikasnije.

Poboljšana performansa: Funkcije koje pruža YSI često su optimizovane za performanse, pomažući u smanjenju kašnjenja na serveru i poboljšavajući ukupnu performansu SA-MP servera.

Praktičnost: YSI uključuje alate koji pojednostavljuju uobičajene zadatke, poput manipulacije stringovima, skladištenja podataka i upravljanja igračima, olakšavajući skripterima razvoj kompleksnih skripti bez potrebe za ponovnim izmišljanjem točka.

Kompatibilnost: YSI je dizajniran da bude kompatibilan sa postojećim SA-MP skriptama i dodacima, omogućavajući skripterima da ga lako integrišu u svoje projekte bez izazivanja konflikata ili problema sa kompatibilnošću.

Ukupno, YSI biblioteka postala je neophodan alat za mnoge SA-MP skriptere, pružajući im alate i resurse potrebne za kreiranje visokokvalitetnih i funkcionalnih skripti za svoje servere.

U PAWN-u, kako y_timers tako i osnovni tajmeri koriste se za merenje vremena i zakazivanje zadataka, ali imaju neke razlike u njihovoj implementaciji i mogućnostima:







y_timers

y_timers je napredniji sistem tajmera koji pruža više funkcija i fleksibilnosti u poređenju sa osnovnim tajmerima.
Nudi širi spektar funkcija za upravljanje tajmerima, kao što su pokretanje, zaustavljanje, resetovanje i provera statusa tajmera.
y_timers omogućava kreiranje više nezavisnih tajmera, svaki sa svojim ID-om.
Omogućava specificiranje trajanja tajmera u milisekundama, što omogućava precizniju kontrolu vremena.
y_timers može biti koristan za upravljanje kompleksnim zadacima merenja vremena ili upravljanje više tajmera istovremeno.
Osnovni tajmeri:

Osnovni tajmeri su jednostavniji i imaju ograničenu funkcionalnost u poređenju sa y_timers-ima.
Obično se koriste za osnovne zadatke merenja vremena gde je potreban samo jedan tajmer.
Osnovni tajmeri su lakši za implementaciju i razumevanje, što ih čini pogodnim za jednostavnije scenarije.
Prate osnovne funkcije kao što su postavljanje trajanja tajmera i provera da li je tajmer istekao.
Ukratko, y_timers je napredniji i raznovrsniji sistem tajmera sa dodatnim funkcijama i mogućnostima, dok su osnovni tajmeri jednostavniji i direktniji, pogodni za osnovne zadatke merenja vremena. Izbor između njih zavisi od specifičnih zahteva i složenosti zadataka merenja vremena koje treba implementirati u vašem PAWN skriptu.


y_hooks

U SAMP (San Andreas Multiplayer) PAWN programiranju, y_hooks se mogu koristiti kao deo procesa pisanja skripti za različite svrhe. Evo kako se obično koriste i zašto se mogu smatrati prednostima:

Upotreba u SAMP PAWN programiranju:

Obrada događaja: y_hooks se mogu koristiti za registraciju i obradu događaja unutar SAMP serverskog okruženja. Na primer, mogu uhvatiti akcije igrača kao što su pridruživanje ili napuštanje servera, interakcije sa vozilima, poruke u četu, itd.

Prilagođena funkcionalnost: y_hooks omogućavaju programerima da implementiraju prilagođenu funkcionalnost tako što će presretati i obrađivati određene događaje igre. To može uključivati kreiranje prilagođenih režima igre, implementiranje jedinstvenih mehanika igranja ili dodavanje funkcija kao što su mere protiv varanja.

Modularno programiranje: Korišćenjem y_hooks, programeri mogu modularizovati svoju bazu koda, čime je lakše upravljati i održavati. Svaka kuka predstavlja određenu tačku u toku izvršenja igre gde se prilagođena logika može ubaciti bez direktnog menjanja osnovnih igračkih datoteka.

Integracija dodataka: y_hooks olakšavaju integraciju spoljnih dodataka ili skripti, omogućavajući programerima proširenje funkcionalnosti SAMP servera bez potrebe za modifikovanjem izvornog koda. Ovo omogućava dodavanje funkcija kao što su podrška za bazu podataka, napredne mogućnosti pisanja skripti ili alati za upravljanje serverom.


Prednosti u SAMP PAWN programiranju:

Fleksibilnost: y_hooks pružaju fleksibilan mehanizam za proširenje funkcionalnosti SAMP servera. Programeri mogu da se povežu sa različitim događajima i modifikuju ponašanje igre prema svojim zahtevima bez ograničenja koje nameće osnovni programski jezik igre.

Razdvajanje koda: Korišćenje y_hooks promoviše čistu razdvajanje koda tako što odvaja prilagođenu logiku od osnovnog igračkog koda. Ovo poboljšava čitljivost koda, održivost i skalabilnost, jer se promene ili ažuriranja mogu lakše implementirati bez uticaja na druge delove baze koda.

Kompatibilnost: y_hooks su široko podržane u SAMP zajednici za pisanje skripti, što ih čini standardnom praksom za proširenje funkcionalnosti servera. Ovo osigurava kompatibilnost sa postojećim dodacima, skriptama i resursima, omogućavajući programerima da iskoriste rešenja koja su stvorena od strane zajednice.

Performanse: y_hooks su obično lagane i efikasne, minimizirajući opterećenje tokom izvršenja. To osigurava optimalne performanse servera čak i kada se obrađuje veliki broj istovremenih igrača ili složenih scenarija pisanja skripti.

U celini, y_hooks nude moćan i fleksibilan pristup proširenju funkcionalnosti SAMP servera, omogućavajući programerima da kreiraju uzbudljive igrice i prilagode ponašanje servera prema svojim specifičnim potrebama.
Не Сегодня

Tko ti je diler ?
CitatNe idite uokolo tumačeći kako vam svijet duguje život. Svijet vam ne duguje ništa. On je bio prvi ovdje.

ChatGPT ahh topic, "mjeri se u milisekundama(nemoj jebat) sto je "preciznije", a tajmeri od a_samp se ne mjere u milisekundama nego u pikosekundama?
Koju posluku je htjeo pisac porati?

EDIT: Zaboravio si dodati da je Y_Less zapravo rodjen u Teslicu gdje je i Tesla kao i Elon Muskovic koji je iz RS-a.
Poslednja Izmena: Maj 15, 2024, 16:20:27 POSLE PODNE od noddy_
https://github.com/DinoWETT



Kolko drama ima u 7 grama

Stvarno nisam znao da je on srbin  :o
The worst thing is when you waste your light on someone else's darkness.


Alex (Aleksa) Cole (Kolarić) ;D
• Website: www.vasic.dev
Web Development & Cyber Security

/ban {user_name} {forever_and_ever}
CitatNe idite uokolo tumačeći kako vam svijet duguje život. Svijet vam ne duguje ništa. On je bio prvi ovdje.