SA:MP Expose...

Započeo devster, Avgust 18, 2023, 19:43:58 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Nisam nikoga expose duze vremena pa vreme je da to uradim na globalnom nivou. Ako ste usli u temu da citate uvrede i ko koliko nema pojma, slicno tome - mozete produziti jer tema nije vezana za to.

1. Serveri

- Gledam kako od servera samo oni koji postoje vise godina, iako se reopen svako malo, imaju igrace. Danas kao da svako zeli voditi server.
Naci skriptera je teze nego ikad, ukoliko zelis nekoga ko zna zapravo to da radi, cena je dobra... Vlasnici vecine servera ocekuju za 50 do 100 eura dobit servere koji ce biti svemirski, podlazu za te cifre koje sam naveo, sto je okej kvalitet i sve sto dobiju za tu cifru, pa im skripter ne valja.
Zajednice se nikada vise nisu prepucavale.
Takmicenja koja je zajednica vise novca zaradila, statistike i ostale gluposti.
Botova na serverima nikada vise.
Svi serveri donekle lice jedni na druge (cast nekima koji rade godinama i stvarno jesu to sto jesu), svi su neki editi sa milion problema... (vise o tome cu pricati u nekoj narednoj brojnoj sekciji)

2.Skripteri/Maperi/TDeri

- TDeri kao po meni najjaca klasa u generalno kreatora vezanih za Server neki, znas ili ne znas to raditi. Kvalitet lako vidljiv, po meni odlican vid za raditi i zaraditi preko SAMP-a.

- Maperi kao po meni druga klasa u generalno kreatora vezanih za Server neki, jednostavno se vidi znas li ili ne znas. Mozes zaraditi dobro.

TDeri su nekada uzimali po 2-5 eura za TD neki dok sada ze za jedan TD ako znas raditi, cena bude od 10-15 eura po TD...
Maperi su nekada uzimali slicnu cifru kao TD kreatori, dok sada zaradjuju isto ili mrvicu manje od TD kreatora.
0.3DL modela necu da se dotaknem, cene su koreknte i trebaju biti tolike.

Ovo je legitimno, momci rade i trude se, njihovo vreme i znanje vredi i naplacuju. Lako za primetiti da nema skriptera ovde ?

- Skripteri kao po meni najslabija klasa u generalno kreatorima Servera.
Sad dal su Skripteri, Developeri ili neki deseti kurac kako se nazivaju, zalosno je sto nisu nista. Nekada je bio problem da svako zeli biti skripter bez ikakvog znanja. Code je nesto logicno, sto zahteva razumevanje i upotrebu logike, dokumentacije, optimizacije, etc...
Nije nesto sto se moze savladati kroz mesec dana.
Kroz vreme osnova da kazemo Balkanskog SA:MP vrhunca je bio UP/BE mod koji je uradio Sava aka greddy.amx ako ga se neko seca. Zatim posle nekoliko godina (smart move) je Dimi objavio ATH/SM mod. Kada pogledamo code u oba ta legacy moda, vidimo da je UP zapravo nastao od nule. Code prati dinamiku pisanja istog, logiku, etc... Sa druge strane ATH je nastao od raznih filterskripti koje su nabacane u sam gamemode i osposobljene da rade.

To je sve bilo do 2016 godine.

Nakon toga do 2021 godine proslo je dosta dobrih skriptera, raznim editima i update koji su radili na gamemodovima, objavili i dali besplatno, ucinili su nesto dobro. Zainteresovali su mnoge da se bave skriptanjem.
Pomogli su mnogima. Batalili to sve i otisli dalje.

Od 2021 je objavljen novi standard samog code koji gamemode treba koristiti, jednostavno kako je vreme islo napred, modovi ovde to nisu pratili. Nove verzije plugina i includova, dosta dodatnih i novih stvari za ubaciti u sam gamemode.
SAMP dostize sa time vrhunac.
Prve verzije novih osnovnih gamemodova su objavili emmet, realnaith, dentist (ne uzdizem niti ista samo facts) te su razni poceli da prave svoje verzije gamemodova od nule bez ikakvog smisla, koristeci razne filterskripte ili tuts sa YT - sto nije imalo smisla.
@Slade kao neko koji je skripter i otisao dalje da se bavi programiranjem, isto je ispratio noviji tok code i objavio svoju verziju kao kontribuciju.
SAMP zbog toga ulazi u sumrak... (Ne zbog sladeta nego tog update)

Skripteri koji imaju znanje, zele da drugi nauce i rade novi standard, resursa je malo na internetu jer pola stvari koje se samo ubace, ne mogu da rade, zbog toga sto verzije na kojima su pisane nisu vise iste kao pre...

Skripteri su nekaza da celi update uzimali 50 do 150 eura dok sada ako zelite dobrog skriptera morate biti spremni izdvojiti makar 200 eura za pocetak. Da li je to apsurdno ? Pa i nije sobzirom da se takvi nazivaju developerima (sa razlogom) jer rade dosta toga van Skriptanja, za novac...
Postoje jos uvek oni koji rade za 20-30 i 50-100 eura po update, ali znanje opravdava novac.

Sve je manje skriptera koji znaju jer idu dalje i nemaju vremena...

- Forum

Forum kao forum je ostao isti. Ekipa od pre je jos uvek tu u trzajima.
Forum zivi na sekcijama vezanih za potragu ili samu objavu modova, pomoc oko skriptanja je postala zatrazi zelju i neko ce napraviti za tebe.
Toga mi je iskreno zao, jer se sve vrti u tim sekcijama dok druge sekcije su neaktivne.

- Ostalo

Pozdravljam sve forumase, stare pre svega, pa onda tek nove.
Nadajmo se da ce OMP (kada stigne client) nesto promeniti i da ce ovaj forum ponovo zaziveti, da ce postati vise ljudi sa znanjem i da ce sve ovo otici na visi nivo.
Katanac sam okacio sto se tice samog SAMP-a i generalno ako radim vise to je za sebe, cak i za to koristim sampsharp jer mi je izazov.

Vas realnaith.

Svaka rec na mestu  :)
Poslednja Izmena: Avgust 18, 2023, 21:01:24 POSLE PODNE od .qua

Neki tderi su radili dzaba  :D
Jedna jedina osoba je platila i skripter je velike zajednice. Necu da naglasavam ko je, ako se pronadje u ovom odgovoru odajem mu pocast.
Poslednja Izmena: Avgust 23, 2023, 07:03:25 PRE PODNE od .foux
CAPTAIN FOUX aka TDEGOD

Odlican post. Mene pod ovim nickom vjerovatno niko ne poznaje.
Neko sam ko je poceo medju prvim da radi modove, prve FS, pomogao u izradi mnogo modova. Nisam bio clan nikakve SAMP zajednice sigurno od 2017. godine, ako sam povremeno sta radio - radio sam.
Nakon toliko godina sam se uzelio svega, odnosno kada sam se odselio iz BiH, poceo sam opet pomalo pratiti.

Vidio sam na forumu objave skripti koje su objavljivali ljudi koji su ucili od mene, drago mi je ako je ako sam nekome pomogao bar jedan bug da rijesi. Mislio sam da je igrica totalno zamrla, ali to vrijeme pikanja sampa je nesto sto se jednostavno ne zaboravlja. Mislim da igri treba dati jednu dobru sansu. Nemam pristup samp profilu, ali sam vidio prepucavanja zajednica itd. Inace, uvijek je tog bilo. Mislim da si pogrijesio samo da se sad vise prepucavaju nego ikada, jer postojalo je vrijeme kad su vlasnici servera placali ddoserima da rokaju druge servere, posebno kad prave party, rodjendan, itd.

Postojalo je vrijeme kad su vlasnici servera placali skripterima da se prebace na drugi server, ponude uraditi jedan update, pa narokaju tako komandi u skripti, da vlasnik ne bude ni svjestan sta mu se sve desava sa serverom. Bilo je svega, ali jbg, sto bi se reklo u zaru borbe. :D

Ja sam odlucio odvojiti nekog vremena, uskoro bi se i trebalo najaviti na forumu. Cak i da ne bude igraca, bit ce tu stara ekipa koja je rokala samp 2015, 2016, tzv. penzioneri koji poslije toga ili nisu nikako ili su negdje slabo igrali.

Btw. za momke koji rade TDove svaka cast. Ja sam poslije toliko godina usao u TD editor, jedva sam se sastavio a nekad smo ih radili brutalno.
Usput, jel zna neko sta se desilo sa ZB samp forumom? Vidio sam da je down.
Drago mi je za ovaj forum da jos postoji i da je toliko aktivan, svaka cast pogotovo svima vama koji redovno otvarate neke teme poput ove.

Htio bih jos samo ovo reci, mislim da sadasnji serveri imaju totalno pogresnu formulu. Ukratko, ako ti je server Roleplay, ako je fora raditi poslove i ganjati nekakav status, sto im dajes priliku da ugrabe sve sto zele kroz par dana ili kroz nekakvu poziciju? Najgluplja stvar ikada, donacija za poziciju admina. Doz je pokrenuo trend, kao i trend global restarta redovno. Roknes GR, onda moneyup, levelup, donacije za admine, za ovo, za ono.