.pwn

Započeo desibro, Jul 26, 2023, 17:32:20 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Pitanje/savjet: Sta mislite o povezanim .pwn?
Opširnije: Vecina danas gamemode-ova sto su objavljeni su napravljeni tako da sve bude ugurano u jedan .pwn i da trebas samo imati oci i mozes sve naci lako al sa druge strane preglednije je mozda ako se napravi raspodela u vise .pwn samo se u glavni includa. Pricao sam sa drugarom na ovu temu reko mi je da se samo bezveze komplikuju stvari pa sam dosao ovde jer zelim da cujem razna misljenja sta se postize sve time kako reaguje dal isto reaguje gamemode kao i kada je sve u jednom i tako.
Dodatno: //

Mislis o modularnom skriptanju ?

Modularno skriptanje je umetnost, treba znati kako sve to lepo povezati, da nemas konflikte sa drugim modulima, kao i znanje da pises dobar code da bi modularno skriptanje imalo smisla. Standardno sve u jednom je zakon po meni, sve prednosti koje donosi modularno skriptanje, toliko donosi i mana, sto neces imati problem u standardnom formatu.

Citat: realnaith poslato Jul 27, 2023, 09:57:41 PRE PODNE
Modularno skriptanje je umetnost, treba znati kako sve to lepo povezati, da nemas konflikte sa drugim modulima, kao i znanje da pises dobar code da bi modularno skriptanje imalo smisla. Standardno sve u jednom je zakon po meni, sve prednosti koje donosi modularno skriptanje, toliko donosi i mana, sto neces imati problem u standardnom formatu.
U pravu si zato i kazem treba imati oci samo u standarnom skriptanju i mocice se sve i ista je funkcionalnost ako isti kod razdvojis u vise modula al da "umetnost" zato bi to i uradio.

Zamisao mi je pretvoriti mod u 4+1 modula - main.pwn , profil.pwn , organizacija.pwn , vlasnistvo.pwn i event.pwn

main.pwn bi sadrzao pojedinu strukturu poput - Login , Register , ...

profil.pwn bi sadrzao - inventory sistem , phone sistem , sistem oruzja , bar sistem , i svega sto bi igrac mogao da upotrebi tokom igranja

organizacija.pwn bi sadrzao - poslove , hobije , freejob , organizacije(mafije,bande,policiju) , drzavina (banka,zlatara...) , travel

vlasnistvo.pwn bi sadrzao - vozila , posed , vikendica , kuca , stan , firma , biznis

event.pwn bi sadrzao - mape , evente , rp evente , animacije , textdraw , lotto , lokacije

Da se razumemo ovako. Prvo, da bi razumeo kako i zasto prvo treba da se nauci objektno orijentisano i da imas iskustva. Pawn ne podrzava oop, ali moze se razdvojiti logika (enkapsulacija).

To sto ovde mozda 2-3 osobe znaju to, a jos 10tak znaju programiranje ali nemaju znanja da normalno razdvoje logiku to je druga prica. Ako se logika razdvoji kako bogu spada, kod je laksi za odrzavanje i prosirivanje. Ali ako se sve razbaca u par fajlova tipa promenive, dialozi i slicno, to je beskorisno. Isto tako treba znati kada stati sa razdvajanjem to jest odrediti jednu cijelinu.

Cim moras da pitas ovako nesto, tebi je to beskoristno.

Citat: Sniffie White poslato Jul 27, 2023, 12:18:34 POSLE PODNE
Da se razumemo ovako. Prvo, da bi razumeo kako i zasto prvo treba da se nauci objektno orijentisano i da imas iskustva. Pawn ne podrzava oop, ali moze se razdvojiti logika (enkapsulacija).

To sto ovde mozda 2-3 osobe znaju to, a jos 10tak znaju programiranje ali nemaju znanja da normalno razdvoje logiku to je druga prica. Ako se logika razdvoji kako bogu spada, kod je laksi za odrzavanje i prosirivanje. Ali ako se sve razbaca u par fajlova tipa promenive, dialozi i slicno, to je beskorisno. Isto tako treba znati kada stati sa razdvajanjem to jest odrediti jednu cijelinu.

Cim moras da pitas ovako nesto, tebi je to beskoristno.
Niko ne kaze da se treba razbacati treba da se odradi sortacija gde sta treba ici. Ne mozes Mape staviti u organizaciju ako se tamo nalazi PD kao organizacija. Znaci uopsteno mape idu u jedan modul a organizacija u drugi modul. Razumem da se sad to deli na funkcije neke su teze neke jace al opet postoji glavni kod u njega se moze smestiti nesto sto bas ne moze funkcionisati u drugim delovima.

Nije mi beskoristno jer ne pravim preko k kao sto vecina i radi verovatno nisi propratio i jos neke moje postove vezane za textdraw i mape ne kazem da je najbolje i to al radim na programu koji ce sadrzati i kao samp igru. Al vise o tome neki drugi put.

Citat: desibro poslato Jul 27, 2023, 12:36:25 POSLE PODNE
Niko ne kaze da se treba razbacati treba da se odradi sortacija gde sta treba ici. Ne mozes Mape staviti u organizaciju ako se tamo nalazi PD kao organizacija. Znaci uopsteno mape idu u jedan modul a organizacija u drugi modul. Razumem da se sad to deli na funkcije neke su teze neke jace al opet postoji glavni kod u njega se moze smestiti nesto sto bas ne moze funkcionisati u drugim delovima.

Ti bi trebao da odredis strukturu fajlova koja tebi odgovara. U Pawnu nema nekih jasno definisanih pravila i "best practices" (glupost) tako da bi ti na osnovu svog projekta trebao da izgradis sebi najbolje iskustvo za programiranje. Ovo pogotovo preporucujem kada radis sam. Niko od nas ti ne moze reci sta je najbolje za tebe i na koji nacin ces se ti najbolje snaci u modu.

Svaki modul bi trebao da radi jedan posao i ne vise od toga. Ono sto mozemo jeste da ti damo par savjeta:

- Nauci event-driven programming i koristi ga. Zasto? Bice ti mnogo lakse da odrzavas module koji su zavisni od drugih modula.
- Realno, y_hooks je trenutno najbolji alat za modularno skriptanje i ne postoji razlog zasto ga ne koristiti.
- Svaka funkcija (ne mislim na funkcije u kodu) moda bi trebala da bude zaseban modul.
- Ipak, gore navedena stavka bi trebala da bude u granicama. Izbjegavaj preveliku separaciju koda. Npr. ono sto nerijetko mozemo vidjeti da se funkcije modula razdvajaju u vise fajlova u zavisnosti od toga koji entity kontrolisu (vehicles/veh_funcs.pwn, vehicles/player_funcs.pwn) - Ovakvo razdvajanje obicno nije potrebno i jednostavno je previse.

Sve u svemu:
- "it depends" is almost always the right answer in any big question.

Citat: // xunder poslato Jul 28, 2023, 01:43:24 PRE PODNE
Ti bi trebao da odredis strukturu fajlova koja tebi odgovara. U Pawnu nema nekih jasno definisanih pravila i "best practices" (glupost) tako da bi ti na osnovu svog projekta trebao da izgradis sebi najbolje iskustvo za programiranje. Ovo pogotovo preporucujem kada radis sam. Niko od nas ti ne moze reci sta je najbolje za tebe i na koji nacin ces se ti najbolje snaci u modu.

Svaki modul bi trebao da radi jedan posao i ne vise od toga. Ono sto mozemo jeste da ti damo par savjeta:

- Nauci event-driven programming i koristi ga. Zasto? Bice ti mnogo lakse da odrzavas module koji su zavisni od drugih modula.
- Realno, y_hooks je trenutno najbolji alat za modularno skriptanje i ne postoji razlog zasto ga ne koristiti.
- Svaka funkcija (ne mislim na funkcije u kodu) moda bi trebala da bude zaseban modul.
- Ipak, gore navedena stavka bi trebala da bude u granicama. Izbjegavaj preveliku separaciju koda. Npr. ono sto nerijetko mozemo vidjeti da se funkcije modula razdvajaju u vise fajlova u zavisnosti od toga koji entity kontrolisu (vehicles/veh_funcs.pwn, vehicles/player_funcs.pwn) - Ovakvo razdvajanje obicno nije potrebno i jednostavno je previse.

Sve u svemu:
Upravu si sto se tice razdvajanja u vise modula al dobro necu ja tu mnogo mastati zamislio sam kako cu ali hvala ti i na nekim predlozima sta i kako bice mi od velikog znacaja.

Citat: // xunder poslato Jul 28, 2023, 01:43:24 PRE PODNE

Sve u svemu:

Ovo je lijepo napisano.

Moj savjet ti je ako si početnik nemoj gubiti vrijeme na modularno skriptanje. Samo ćeš se živcirati i razbiti tipkovnicu :DD
Za početak radi na stari način preko Pawno editora gdje je mod u jednom file-u, kasnije kada to naučiš onda svakako probaj modularno...

Kada sam ja tražio kako modularno skriptati nisam baš pronašao neke tutoriale, ali sam našao ovaj mod:
https://github.com/PatrickGTR/gta-open/

Ovo je izvrstan primjer za modularno skriptanje.

Citat: lukica poslato Avgust 06, 2023, 03:18:17 PRE PODNE
Ovo je lijepo napisano.

Moj savjet ti je ako si početnik nemoj gubiti vrijeme na modularno skriptanje. Samo ćeš se živcirati i razbiti tipkovnicu :DD
Za početak radi na stari način preko Pawno editora gdje je mod u jednom file-u, kasnije kada to naučiš onda svakako probaj modularno...

Kada sam ja tražio kako modularno skriptati nisam baš pronašao neke tutoriale, ali sam našao ovaj mod:
https://github.com/PatrickGTR/gta-open/

Ovo je izvrstan primjer za modularno skriptanje.
mid sam u programiranju umem dosta toga da zavrsim i modularno pre ove teme nisam radio zbunjivalo me i onda sam malo pretrazivao eto konsultovo se i ovde malo poceo sam koristiti y_hooks nisam iso do toga da rasparcim skriptu na milion modula zaista dovoljno je 4-5 i napraviti borduru kao //___________
//

napises lepo tekst u tom kao zasta ti je i lagan si jeste moglo je to i u glavnoj skripti i na neki nacin i jeste bilo jer sam tako sve radio al prosto muka mi je da scrolujem 40k linija lakse mi ovako ono sto je vizualno je otisli u jedan modul ono sto je podeseno kao u drugi u treci imovina i tako te i cetvrti poslovi org i tako ne cini se teskim zaista cak ce mi sutra puno znaciti jer radim na modovanom gta pa ce biti to sve lepo uklopljeno.

i da sa 45 sekundi kompajlanja sam spustio tako na 17