[PHP][Tutorial]Uvod u php

Započeo N1XTON, Januar 28, 2013, 18:49:27 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Uvod u PHP




Jeste li spremni za revoluciju u svom životu kao web developera? Jeste li spremni žrtvovati par sati svog vremena da upoznate PHP sa svim njegovim vrlinama i manama? Uvjeravam Vas da nećete požaliti svoju odluku i da će slijedećih par sati, koliko će biti potrebno da Vas uvedem u predivan svijet PHP programiranja, biti dobro ulaganje u vlastitu budućnost.
Dobro ulaganje? Zašto? Vrlo jednostavno, PHP je jedan od najpopularnijih i najmoćnijih skriptnih jezika trenutno na tržištu. Broj siteova koji koriste PHP raste iz dana u dan, a broj tvrtki koje žele primijeniti PHP na svojim siteovima je još veći. Pa zašto onda ne biste i vi bili jedan od rijetkih koji može stvoriti jedan ovakav site?
Maloprije sam rekao 'predivan svijet PHP programiranja' . Sigurno se pitate Å¡to je tako predivno u njemu. Predivno je to Å¡to pomoću njega možete stvoriti opÅ¡irnu web aplikaciju sa velikim količinama podataka sa takvom lakoćom da ni sami nećete vjerovati da ste to učinili. Samo si pokuÅ¡ajte zamisliti koliko bi ste se namučili kada bi iÅ¡li raditi site koji bi trebao prezentirati paletu proizvoda neke firme i da ga krenete izraÄ'ivati u čistom HTML-u. Uzmimo da dotična firma ima u svom asortimanu oko 1000 proizvoda. To znači da bi morali napraviti 1000 stranica (za svaki proizvod posebnu) te bi ste morali paziti da svaka od njih izgleda isto ostalima (da su tablice poravnate, da su naslovi iste veličine i boje…). Ovo bi bio vrlo mukotrpan i stresan posao, a recimo da želite omogućiti svojim posjetiteljima vrlo jednostavno pretraživanje asortimana proizvoda ovaj zadatak bi postao praktički neizvediv!


Što bi rekli kada bih vam ja rekao da ovakav site možete napraviti u duplo kraćem roku sa trostruko većom funkcionalnošću? Da sam lud? A ne, ja nisam lud i ovo je vrlo moguće. A što bi ste rekli kada bih vam rekao da to možete izvesti sa potpuno besplatnim alatom u vašem omiljenom tekstualnom editoru (npr. Notepad)? Sada već mislite da sam na nekakvom opojnom sredstvu i da sam izgubio doticaj sa realnosti. Opet vas uvjeravam, sve što sam rekao stoji i nalazi se pred vama. Samo se morate malo potruditi i zgrabiti priliku koja leži ispred vas i iskoristiti ju najbolje što možete.





Å to je PHP?

Php je open-source server-side skriptni programski jezik(http://en.wikipedia.org/wiki/Scripting_language) za dinamičko generiranje HTML koda.



Drugim riječima, PHP je skriptni programski jezik pomoću kojeg možete kreirati HTML stranicu na serveru prije nego što je ona poslana klijentu popunjenu dinamičkim sadržajem. Govorimo o radu sa templateima. Ovim načinom generiranja sadržaja klijent ne može vidjeti kod (skriptu) koji je generirao sadržaj koji gleda, već ima pristup čistom HTML kodu.

Open-source u gornjoj definiciji znači da svatko tko želi može skinuti izvorne PHP kodove pisane u C-u i, ukoliko ih razumije, može ih mijenjati po svojoj volji te dodavati nove funkcije PHP-u. Štoviše, svi su pozvani da sudjeluju u razvoju novih verzija PHP-a. Izvorne kodove i instalacijske datoteke možete skinuti sa službenog PHP sitea.



Server-side programiranje i usporedba PHP-a sa ostalim server side tehnologijama


PHP je jedna od najnaprednijih i najkorištenijih server-side skriptnih tehnologija danas u upotrebi. On je svojom sintaksom sličan mnogim drugim sličnim jezicima, čak i ima istoznačne (iste po sintaksi i funkcionalnosti) funkcije kao i neki drugi jezici kao što su C ili Perl. To znači da jednu radnju možete izvesti korištenjem više različitih funkcija.


Recimo ova dva primjera rezultiraju istim prikazom[/b]

Primjer 1:

<?

echo 'Pozdrav svima';

?>

i


<?

printr( 'Pozdrav svima');

?>


Rezultat predviÄ'ate da će izgledati:

[code]Pozdrav svima


Još jedna važna stvar svima onima koji planiraju jednog dana biti napredni korisnici PHP-a je ta da je PHP bogat funkcijama za manipuliranje mnogo različitih tipova sadržaja. Od manipuliranja grafikom (png, jpg, flash…) do loadanja .NET modula i rada sa XML-om



Ono što PHP stavlja još više ispred ostalih web skriptnih tehnologija je njegova podrška za baratanje širokom paletom baza podataka. Podržava sve popularnije baze podatak kao MySQL, PostgreSQL, dBase, Oracle, ODBC…

Isto tako njegova neovisnost o operacijskom sustavu i pristupačne cijene (besplatan je) ga čini meÄ'u prvim izborom velikih i malih kompanija za izradu vlastitih mrežnih sustava

Mislim da je ovo dovoljno da se svatko sa malo petlje i vremena upusti prekrasni svijet PHP programiranja.








Instalacija






Prije nego što krenete sa čitanjem ovih uputa, možda bi trebali posjetiti službeni PHP site ( www.php.net) i tamo skinuti potrebne fileove.

Trenutna stabilna verzija je 4.1, a postoje prijedlozi za verziju 4.2, ali nisu predviÄ'eni za upotrebu, već samo za testiranje.


  • Tipovi instalacije:

Najviša na popisu je instalacija pomoću source kodova i ukoliko nemate iskustva sa C-om i kompajliranjem nemojte se upuštati u to.


Druga, puno prihvatljivija i preporučena je instalacija putem InstallShielda. Ovo je čarobnjak koji će vas provesti kroz cijeli proces instalacije i ukoliko pratite upute nećete naići na nikakve probleme. Tijekom čarobnjaka možete izabrati standardnu ili naprednu instalaciju. U standardnoj vas čarobnjak neće previše gnjaviti sa pitanjima i instalirat će PHP na IIS ili PWS server bez problema. U naprednoj instalaciji možete sami izabrati neke osobine PHp-a. Čarobnjak će automatski konfigurirati vaš serverski software i namjestit će php.ini file koji je potreban za funkcioniranje PHP-a u vaš system root direktorij. Oba tipa su provjerena i rezultat je garantiran tako da ovdje neću ulaziti u detalje.


Treći tip instalacije je putem zip arhive. Ovo je najmoćniji tip instalacije. Njime možete instalirati neke dodatne ekstenzije kao što su GD library (za manipulaciju grafičkih dokumenata) i slične module. Popis ekstenzija koje se nalaze u arhivi naći ćete na službenom siteu PHP-a na dijelu koji objašnjava instalaciju na Win operacijskom sistemu. Što se tiče same instalacije slijedite ovih par koraka:


Stvorite PHP folder (c:\php)

U njega odzipajte arhivu. Sada se u PHP folderu nalaze svi fileovi potrebni za rad PHP-a uključujući php.exe te dva različita php.ini filea.

Odaberite jedan od php.ini fileova ( jednostavnosti radi odaberite
php.ini-recommended, skinite mu iz imena recommended i prebacite ga u vaš system root folder ( npr c:\win )

Tip instalacije koji sam odabrao za ovaj priručnik je instalacija CGI aplikacije. Naime ovaj tip je najstabilniji (SAPI i ISAPI instalacija, iako je malo funkcionalnija, može stvarati probleme pri radu tako da ću to ostaviti vama naprednim korisnicima da se sami poigrate. Početnicima i nije od neke velike važnosti imati PHP instaliran kao SAPI modul â€" viÅ¡e informacija o SAPI i ISAPI modulima naÄ'ite na www.php.net )

Da bi osigurali rad PHP-a morate se pobrinuti da se svi dll-ovi mogu naći u vašem sistemu. Zato ih možete ostaviti u istom direktoriju kao i php.exe ili ih prebaciti u <sistem root>\system32 ili <sistem root>\system . Dll koji je potreban za rad PHP-a kao CGI aplikacije je php4ts.dll i on se već nalazi u istom folderu kao i php.exe

Ukoliko želite koristiti dodatne ekstenzije naÄ'ite u php.ini fileu [ extension_dir ] liniju i u njoj navedite lokaciju extensions direktorija (C:\PHP\extensions ) i maknite ' ; ' ispred onih ekstenzija koje želite koristiti. Proučite na PHP siteu koje ekstenzije dolaze uz distibuciju jer ukoliko odkomentirate neku koja se ne nalazi u distribuciji vaÅ¡ server neće raditi.

Zadnji korak ( pri radu sa IIS 4.0 ili više ) je povezivanje .php datoteka sa php.exe fileom. Ukoliko preskoćite ovaj korak IIS neće znati što treba učiniti sa .php datotekama.
Otvorite IIS, označite Default web site i kliknite Properties. U odjeljku Home directory odaberite Configuration. U prozoru koji se otvorio odaberite Add. U odgovarajuće polje unesite path php.exe izvršnog filea a pod Exstension upišite .php. Ponovite ovu proceduru i za .php3 ekstenziju.

Ukoliko naiÄ'ete na nekakve probleme pri radu otvorite install.txt file gdje je ova procedura detaljnije objeÅ¡njena. 

[/b]
Poslednja Izmena: Januar 28, 2013, 20:45:28 POSLE PODNE od N1XTON
Pravim RP,DM,TDM,STUNT, Freeroam modove od 0 za pare, nacini placanja : Paypal ili banka

Jebiga ti, iako je kopirano fin je tut, za neke koji neznaju 'guglati' i naci takvo neÅ¡to  ;)

hvala obadvojici :D nesto sam sam radio nesto kopirao :D  8)

Edit:Ono sto je kopirano to je  sa engleskog prevedeno :D tj ja preveo
Poslednja Izmena: Januar 28, 2013, 19:36:40 POSLE PODNE od N1XTON
Pravim RP,DM,TDM,STUNT, Freeroam modove od 0 za pare, nacini placanja : Paypal ili banka

Iskreno, tut je užas...

kakav client side php!?

PHP je PHP, i izvršava se na server sideu, a rezultat je HTML.


Nemojte miješati Javascript sa PHP-om jer nema nikakve povezanosti, niti je potreban za PHP

Citat: Dude poslato Januar 28, 2013, 20:07:27 POSLE PODNE
Iskreno, tut je užas...

kakav client side php!?

PHP je PHP, i izvršava se na server sideu, a rezultat je HTML.


Nemojte miješati Javascript sa PHP-om jer nema nikakve povezanosti, niti je potreban za PHP
eto izbrisano :D
Pravim RP,DM,TDM,STUNT, Freeroam modove od 0 za pare, nacini placanja : Paypal ili banka

Citat: N1XTON poslato Januar 28, 2013, 20:25:16 POSLE PODNE
Citat: Dude poslato Januar 28, 2013, 20:07:27 POSLE PODNE
Iskreno, tut je užas...

kakav client side php!?

PHP je PHP, i izvršava se na server sideu, a rezultat je HTML.


Nemojte miješati Javascript sa PHP-om jer nema nikakve povezanosti, niti je potreban za PHP
eto izbrisano :D

makni molim te usporedbe... veze s vezom nemaju...


ASP.NET, ne ASP za pocetak... ASP i PHP se ne mogu usporedjivati, nemaju nista zajednicko, dok ASP.NET i PHP imaju samo istu namjenu, a to je programiranje web aplikacija. ASP.NET je daleko napredniji u svim smjerovima, a velika mana mu je sto napravljen da radi na windows based masina, no ima mogucnosti i za vrcenje na linux platformama...

Citat: Dude poslato Januar 28, 2013, 20:42:02 POSLE PODNE
Citat: N1XTON poslato Januar 28, 2013, 20:25:16 POSLE PODNE
Citat: Dude poslato Januar 28, 2013, 20:07:27 POSLE PODNE
Iskreno, tut je užas...

kakav client side php!?

PHP je PHP, i izvršava se na server sideu, a rezultat je HTML.


Nemojte miješati Javascript sa PHP-om jer nema nikakve povezanosti, niti je potreban za PHP
eto izbrisano :D

makni molim te usporedbe... veze s vezom nemaju...


ASP.NET, ne ASP za pocetak... ASP i PHP se ne mogu usporedjivati, nemaju nista zajednicko, dok ASP.NET i PHP imaju samo istu namjenu, a to je programiranje web aplikacija. ASP.NET je daleko napredniji u svim smjerovima, a velika mana mu je sto napravljen da radi na windows based masina, no ima mogucnosti i za vrcenje na linux platformama...
Kako ti kazes , uklonjeno
Pravim RP,DM,TDM,STUNT, Freeroam modove od 0 za pare, nacini placanja : Paypal ili banka