[TUT] Pocetak skriptanja

Započeo Nadroj, Maj 25, 2013, 13:17:36 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Posto sam video i citao razne tutove o pocinjanju skriptanja i bili su komplikovani jer ima previse informacija odlucio sam da napravim najprostiji tut koji ce da razume i beba

Preporucujem da nijedan kod neradite copu-paste jer necete nista nauciti a i izbacivace vam errore.

1.SKIDANJE WINDOWS SERVERA
Prvo i osnovno pre pocetka skriptanja morate skinuti windows server kako bi mogli da zapocnete svoj GM. Windows server mozete skinuti na WWW.SA-MP.COM
Trenutna verzija je 0.3x pa nju mozete skinuti OVDE

2.BRISANJE I PODESAVANJE
Nakon sto raspakujete windows server, kako bi zapoceli sa skriptanjem, prvo morate obrisati postojece fajlove koje sadrzi. Brisete sve iz:
-Filterscripts
-Gamemodes
-Include
-Npcmodes
-Plugins
-Scriptfiles

Nakon toga pokrenete "Server.cfg" i tu treba da promenite:

echo Executing Server Config...
lanmode 0
rcon_password OVDE STAVITE SIFRU ZA RCON
maxplayers 500
port 7777
hostname OVDE STAVITE IME SERVERA
gamemode0 OVDE STAVITE IME GM-A 1
filterscripts
plugins
announce 0
query 1
chatlogging 0
weburl OVDE STAVITE WEB STRANICU UKOLIKO IMATE
onfoot_rate 40
incar_rate 40
weapon_rate 40
stream_distance 300.0
stream_rate 1000
maxnpc 0
logtimeformat [%H:%M:%S]

NAPOMENA: Weburl i hostname nemorate da menjate i mocicete da pokrenete kucni server ali gamemode i rcon_password morate!

3.POKRETANJE PAWN-A I PRVI KORACI

Pawno pokrecete u zavisnosti od toga koji windows koristite. Ukoliko je Windows XP onda udjete u PAWNO folder i duplim klikom na pawno.exe otvorite
Ukoliko koristite Windows 7 sledite iste korake ali umesto duplog klika idete desni klik pa run as administrator

Nakon sto ste otvorili Pawno idete na file/new ili samo na beli papir ispod file(sve se nalazi u gornjem desnom uglu)
Nakon sto ste kreirali novi fajl treba izvrsiti neke izmene u njemu. Za gamemode vam nisu potrebne neke stvari koje se nalaze u novom fajlu stoga brisemo:

#if defined FILTERSCRIPT

public OnFilterScriptInit()
{
print("\n--------------------------------------");
print(" Blank Filterscript by your name here");
print("--------------------------------------\n");
return 1;
}

public OnFilterScriptExit()
{
return 1;
}

#else

#endif

Takodje ispraznite sve Public-e.. znaci treba da pstane svuda ovo:

public nesto sta pise
{
return 1;
}

Sada mozemo ici COMPILE(mozete pritisnuti plavu strelicu koja se nalazi u toolbaru ili pritiskom na F5)
Kada smo isli COMPILE otvorilo nam se da sacuvamo fajl. Njega sacuvajte u gamemodes a ime stavite po zelji. To ime cete morati da ubacite tamo na pocetku u server.cfg kod onog gamemode.

Preporucujem da to bude skraceno ime gm-a jer to nece uticati na nista.

Sada mozemo pokrenuti nas kucni server ali bez icega u njemu ali ipak cemo ga pokrenuti da vidimo da li smo sve dobro podesili.
Da bi ga pokrenuli idete u pocetni folder i porenete samp-server
Ukoliko vam je crni prozor ostao mozete uci u samp i dodati server sa adresom :7777
Kada udjete u igru nece biti nicega sem objekata a komande, mape, sisteme cete dodavati kasnije.

Ostalo nam je jos samo da podesimo da u sampu pise ime gm-a(ono pre konektovanja), da izbrisemo markere za ulazke u objekte i da onesposobimo one bonuse za provedeno vreme u vazduhu, okretanja i ostalo.

Sada ponovo udjite u pawno i idite open(odmah pored belog papira za new) i otvorite vas gm. Pod Public OnGameModeInit dodajte ovo:

SetGameModeText("IME GMA");
EnableStuntBonusForAll(0);
UsePlayerPedAnims();
DisableInteriorEnterExits();

znaci trebalo bi da izgleda ovako
public OnGameModeInit()
{
SetGameModeText("|GW|Global Warming v1.0.0");
EnableStuntBonusForAll(0);
UsePlayerPedAnims();
DisableInteriorEnterExits();
        return 1;
}

Ovim smo uradili najosnovnije i dalje mozete poceti da ucite da skriptate. Napravicu jos tutova u vezi skriptanja koji ce vam dalje pomoci u ucenju.

Ovaj tutorial nije kopiran ni sa kojeg sajta niti mi je iko pomagao u izradi. Na motivaciju sam dosao pomocu nekoliko osoba koji su hteli da pocnu sa skriptanjem ali su im dosadasnji tutovi bili previse komplikovani jer do tada nisu bili u dodiru sa programiranjem, skriptanjem niti bilo cime.
Ja sam i dalje u fazi ucenje ali ovo osnovno sto sam naucio cu podeliti na najlaksi moguci nacin na koji sam ja uspeo da shvatim.
BIG RESPECT JOEY_
BIG RESPECT [BD] Mr.Gagi

BIG RESPECT David A.k.A Sabljak

Å ta reče, osobe kojim su dosadaÅ¡nji tutovi bili preteÅ¡ki, ahha pa evo imaÅ¡ 5 osnovni i TO video tutova http://balkan-samp.com/forum/index.php?topic=68738.0 i pročitaÅ¡ detaljno osnove skriptanja Å¡to se Soprano stavio, takoÄ'e u ovom pdf ima joÅ¡ najmanje 3 tuta o početku skriptanja, e kome su ti tutovi preteÅ¡ki neka i ne počinje skriptati, bespotreban tut  :-X

Citat: Artieâ,,¢ poslato Maj 25, 2013, 13:36:25 POSLE PODNE
Å ta reče, osobe kojim su dosadaÅ¡nji tutovi bili preteÅ¡ki, ahha pa evo imaÅ¡ 5 osnovni i TO video tutova http://balkan-samp.com/forum/index.php?topic=68738.0 i pročitaÅ¡ detaljno osnove skriptanja Å¡to se Soprano stavio, takoÄ'e u ovom pdf ima joÅ¡ najmanje 3 tuta o početku skriptanja, e kome su ti tutovi preteÅ¡ki neka i ne počinje skriptati, bespotreban tut  :-X
sve je rekao..

lock