[TuT] Nizovi u programiranju (jednodimenzionalni)

Započeo DHV, Novembar 03, 2012, 18:07:05 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DHV

*

Dobar dan, tu sam da vam objasnim sta su ustvari nizovi i primerima vam docaram kako ih je lako koristiti.

Malo teorije

-Sta je niz?

Nizovi su skupovi podataka istog tipa.

-Iz cega je sacinjen niz?

Niz je sacinjen iz proizvoljnog broja elemenata niza.Prvi clan niza je uvek 0,te je on pocetni clan.Elementi niza su predstavljeni u indeksu niza odvojeni uglastim zagradama ( [] ) .Svi elementi nizova se nalaza u susednim memorijskim lokacijama.

Deklaracija niza

Kao i sve druge promenljive i nizovi se moraju deklarisati pre upotrebe. Deklaracijom se prevodiocu (kompajleru) saopstavaju tip,ime i velicina niza. Opsti oblik izgleda ovako:

tip ime_niza[velicina_niza];

ime_niza je komponenta preko koje se pristupa samom nizu,tip je tip promenljive(kako drugacije da kazem? xD)

Inicijalicacija niza

Inicalizacijom niza se elementima niza dodeljuju vrednosti. Vrednosti kojima se inicijalizuju elementi moraju da budu uokvirene viticastim zagradama, na primer:

new niz_brojeva[8] = {1, 3, 2, 4, 5, 6, 8, 7}

Moguce je cak da se prilikom inicalicazije izostavi velicina_niza. Tada kompajler prodrazumeva da su sve navedene vrednosti niza unutar viticastih zagrada,na primer:

new niz_brojeva[] = {1, 3, 2, 4, 5, 6, 8, 7}

Primeri:

Idemo s debilnim primerima tipa dodeljivanja vrednosti:

public OnGameModeInit()
{
new niz[3]
niz[0] = 1;
niz[1] = -4;
niz[2] = 5;
printf("Elementi niza su: %d ,%d ,%d",niz[0],niz[1],niz[2]);
return 1;
}

U konzoli ce vam ispisati : 1, -4, 5.

Prosto, ha? idemo na nesto teze.

new niz[] = {100, 30, 20, 40, 50, 60, 0, 70, 11, 10}

public OnGameModeInit()
{
printf(" Parni elementi niza 'niz' su: ");
for(new i=0;i<11;i=i+2)
{
    printf(" %d ",niz[i]);
}
return 1;
}

Ovde ce kada startujete konzolu da kroz loop provuce 10 puta (i manje od 11 ^^) i svaki put da ispisuje svaki drugi element. Nije nesto slozeno ali nemam trenutno ideja a gagi cita lektiru. Nek se obrazuje covek nema veze.

Ovo su bili jednodimenzionalni nizovi. Laki su za koriscenje te se uveliko koriste i voleo bih kada bi smo podigli stepen koricenja istih kod vas. Zato ih pametno koristite i videcete koliko ce kod biti optimiziraniji :))

Zasluge:
-Diskretni Heroj za pisanje tutorijala i primeri.
-Strucna literatura, knjiga za C programiranje za definicije.
-Gagi za potsticanje svesti o nizovima kod mene.(cita covek lektire,za primer bre ^^)

Pozdrav,
Diskretni heroj

Poslednja Izmena: Novembar 03, 2012, 18:14:06 POSLE PODNE od Diskretni Heroj

Bas sad cita lektiru i dao mi ovaj tut hahah :D
Odlican tut bar su me ove 2 recenice nasmejale:
I

DHV

*

Citat: [AL]ShocK_ poslato Novembar 03, 2012, 18:15:22 POSLE PODNE
Bas sad cita lektiru i dao mi ovaj tut hahah :D
Odlican tut bar su me ove 2 recenice nasmejale:
I

Hvala :) Ukoliko neko ima primer ili bi zeleo da mu uradim nesto sto bi mu olaksalo koriscenje nizova neka slobodno postavi pitanje. Do tada ce gagi vec da zavrsi s citanjem lektire (valjda ^^)