Srećan Sveti Ilija !

Započeo Gotti747, Avgust 02, 2011, 12:16:55 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Srecna slava - Sveti Ilija, svim pravoslavnim vernicima koji je slave, ovo je jedna od najvecih slava kod nas, provedite je u veselju! Evo jedan tekst o Svetom Iliji Gromovniku:

Ilija Tesvićanin, nazvan tako po rodnom gradu u Galadi živeo je u Izrailju u IX veku pre Hrista. Tadanji car Ahav, pod uticajem svoje žene Jezavelje beÅ¡e napustio veru Mojsijevu i umesto Jehove slavio tuÄ'e bogove. Prorok Ilija suprotstavio se caru prebacivÅ¡i mu otpadniÅ¡tvo i prorokovao suÅ¡u i glad zbog slavljenja tuÄ'ih bogova. ÄŒinio je čuda kroz koja je Bog pokazivao Izrailjcima svoju pravednost. Zbog nepravdi koje je car činio narodu i gramzivosti Ilija mu je prorekao da će njemu i njegovoj ženi psi lizati krv posle smrti, Å¡to se i obistinilo.

"Prorok Ilija iÅ¡ao je po Hananu u pratnji svog učenika Jelisija. Kad stigoÅ¡e u Jerihon, na oči pedeset drugih proroka udari plaÅ¡tom po Jordanu i voda se razdvoji na dve strane. Kad preÄ'oÅ¡e na drugu obalu, podiže se grdan vihor, ognjena kola s ognjenim konjima rastaviÅ¡e ih i u vihoru odnesoÅ¡e Iliju na nebo." Sveti Ilija prema tome nije umro već je živ otiÅ¡ao na nebo.

Proroci nisu imali ničeg zajedničkog sa vračima. Oni nisu živeli od proricanja budućnosti i vračanja. To su bili mudraci, narodni učitelji. Oni su stvarali i propovedali više religiozne koncepte zasnovane na ličnoj moralno odgovornosti čoveka pred Bogom. Proroci su isticali etičke vrednosti religije u kojoj nisu važni ritual i ceremonija a čija suština je u tome da ljudi budu u duši pravedni i bogobojni. Svojim radom proroci su utrli put nastanku hrišćanstva.

Praznik ovog velikog proroka slavi se 2. avgusta i zove se Sveti Ilija. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava a gavran mu donosi hranu.

Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Citat: ...Neno... poslato Januar 26, 2013, 23:31:02 POSLE PODNE
Poceo sam mapati i tu je doslo do problema.Nakon par mapa,vidio sam post Gottia i kaze da nista nevalja da je katastrofa,i pocnemo se svadjati,psovati.Popusimo bananu obojica,i nakon toga nesto sam napravio (mapu) i Gotti kaze dobra,uh reko opet me zajebava,i saljem ja njemu na pm reko ti mene zajebavas,kaze on ne,i pomirimo se.Nakon toga postali smo dosta dobri

Lijepo si srocijo taj tekst, i od mene srecna slava svim slavljenicima koji slave slavu Sveti Ilija, neka im je Bog na pomoci.
Poslednja Izmena: Avgust 02, 2011, 12:22:18 POSLE PODNE od [MX] Makaveli aka Make
Last nick: Vectro64

Srecna slava svima koji slave Svetoga Iliju..

vlado_plavsic

Srecna slava svim koji slave Svetog Iliju :)
Poslednja Izmena: Avgust 02, 2011, 20:41:36 POSLE PODNE od [A]Plavsa

Sretna slava svim pravoslavcima, koji slave svetog iliju.

Krscanin Pravoslavci svi imamo svetog Iliju btw u nas je na svetog iliju padala kisa i gromovi bas je docaralo
:D