SA-MP 2K24

Započeo SanelPandzic, Jun 13, 2024, 16:03:36 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Prije oko dvije sedmice sam u Offtopicu pisao oko OS u vezi s stanjem igrača itd... Pa tamo je bila jedna tema načeta u vezi današnjih genracija na sampu i samih servera, paa evo da otvorim temu da i ovdje ako ko šta ima da napiše, jer ima onih koji ne gledaju tamo u glavni chat.

Otvaram jer da čujem a i drugi ako ko bude tražio da čuje vaše mišljenje i kakvo mišljenje imate za budućnost u  vezi same igre a i servera :)

Ja ću ovdje napisati neko svoje gledište koje imam u vezi svega i  spomenut ću naravno prijašnje vrijeme kada sam počinjao SA-MP igrati.

2016 - Vrijeme kada sam počeo igrati SA-MP

Prvi put server na kojem sam zaigrao i na kojem sam ujedno ostao igrati i koji mi je najbolji jeste Balkan Extreme(vlasnik  Gvozden). Jedino što tada mi je žalim jeste što sam bio kid tj. 10-11 godina imao i mnoge stvari nisam znao , i često sam znao lose stvari da radim, posto bio sam dijete.

Uglavnom ono što želim ovdje samo da sam bio sretan što sam tada igrao i još ostale godine dok je još "koliko toliko" bio normalan period.
Sada iz mog iskustva na normalan period tada mislim jeste da igraći nisu mogli da rade šta žele, ako bi i uradio tačno znaš šta ti se piše bez obzira koliko si dobar s adminima, to je moje neko iskustvo. Administracija je se poštovala, ako bi i malo provociro, letio bi odma u jail ili jednostavno dobio bi upozorenje ili neku drugu vrstu kazne.
Te godine je se u junu/julu zatvorio Balkan Extreme pa sam zaigrao i na ostalim serverima.

Ostale godine poslije 2016. i ostali serveri

Ostali servere gdje sam igrao ima ih više ali bio je tada početak na Skill Areni, gdje sam uživao i bila mi je čast što sam igrao, s tako dobrim vlasnicima itd... Uglavnom, ostali serveri isto tako, nije bilo mentalnih bolesti, desi se nekad ali brzo se to rješava s kaznom, mute itd..
Jednostavno, morao si strogo pravila poštovat, poštovati RP, poštovati Administraciju.
Isto tako taj period sjećam se bilo je slabo kad da su se koji serveri napadali, mada bilo ih je par ali nije to ništa naspram danas.

Trenutno zadnjih pola godine igram na Arcane Community kod Scofielda, ostao sam iz razloga jer je dobar mod, a naravno i ovdje ima puno mana sto cu i dalje da pisem, ali naravno nikakav hejt <3

Ovdje ima mana jer imaju mnogi igrači čiteve, rapid, aimbot, slient aim itd.. i desi se da budu kaznjeni za to ali tek poslije duzeg vremena a do tada sve koriste sto se stigne..

Ovdje ima dobrih helpera, ali ima više helpera koji su ubačeni a do jučer sve čiteve imali i  idalje imaju. Evo gledam zadnjih par dana na istom serveru par helpera ubaceno sto imaju čiteve a i dalje što imaju ili su bili zatvarani jednom ili vise puta za čit. A dobro se sjecam prije da helper nije tek tako da postanes lahko, pravila dobro znat moras, ne smijes Mgat, ne smijes čiter bit a sada...

Ovdje sto se tice admina ima ih i dobrih ali opet ima i sada vise losih, naravno treba svakome dati priliku ali zasto ih sada spominjem? Pa gore sam spomenuo da nisi smio provocriat adminisraciju inace kazna, eeeh sada je drugacije vrijeme, sad kada provociras admine, sada se i oni s tobom neku svađati, bez da si ti dobio kaznu...
Desilo mi se neku noć jedan slucaj, gdje sam ovo htio testirat jer sam znao da cu ovakvu temu napisat a to je da namjerno provociram spec admina, mada sam bio u losim odnsoima s njim, nesto mi je pisao ali kasnije sam htio da mi se seta 18+ perm na ts jer jedan sto mi davao normal, zaboraivo sam mu rec da 18+ seta , i istom ovaj admin meni na /g pise "Nemas ti ni 15" i "lol" napisao. >>>> https://imgur.com/a/bNd3V2S

Ovdje se sve vidi razlika. Ja iz svog dobrog iskustva znam da prije nisi mogao uopste ta se bahato prema adminsteraciji ponasas a sada ti s njima pocnes se  svađati i oni s tobom, i jos nekaznjeno prođeš :P

Ovo će se mnogima sviditi ali hajmo malo kritički ovo razmislit.
Sve dok igrači budu kaznjavani za provokacije i virjeđanje, mozda i one manje, znat ce da ne smiju krist pravila i onda jednostavno nece imati hrabrosti da to vise urade, jel tako? Mislim tako je prije bilo. Ali kada igrači provociraju koga stignu , npr admine, i admini  za to ne kazne nista, onda logicno da ce igraci sve gori i gori postati jer vidit ce da nisu dobili kaznu i to ce im se pod kozu uvuc i jednostavno sve ce gore i gore provocirat i kada dođe vrijeme da ga već neko kazni, onda ce se zestoko bunit i psovati admniima jer taj igrač misli nešto i misli da je neduzan..

NAPOMENA: Ovdje gore u slici se ne vidi da sam provocirao spec admina ali jesam prije tog sto je napisao, ali to sam namjerno jer sam bas zelio da vidim da li ce me kazniti ili nece i taman sam htio za ovu temu da pruzim sliku :)

Isto također, sada se serveri sve vise prepucavaju ko je ko bolji, objavljuju se razni private chatovi kako bi ocrnili druge servere, vrijeđaju se stari najjači serveri.

Mentalne bolesti u današnje vrijeme

Kako je s SAMPOM otislo gdje ne treba, tako su se rasirile i mentalne bolesti, pratim fb evo vec duze vrijeme i vidim da su se poceli od drugih igraca objavljivati RL slike, jer ta dva npr igraca su u svađi i ovaj uzme i  od drugog objavi RL sliku, pa su se poceli objavljivati RL slike od roditelja istih. 
Vise nema povjerenja s drugim igracima, sada kada se s nekim posvađa, odma sve tajne otkriva od tog igrača ili neke druge bitne stvari.

ZA KRAJ

Mada svi to vec znamo ali sve gore i gore vrijeme postaje, jednostavno gotovo ne moze se ni fb profil imati inace naći će te ovi s sampa kidovi i objaviti na samperski profil i kao onda oni su nesto uradili. Sto se tice postovanja pravila i to je sve skroz slabo, jedino ovi serveri od prije sto rade oni postuju i sve... naravno postuju i ovi novi server ali to nije nista naspram prije.
Nazalost, tiktok i ostale mreze su ovim novim generacijama mozak isušile i sada rade sto rade... naravno ima i starih koji su se u ove osobe pretvorili sto rade sta stignu..
I ja sam imao prije grešaka  i sada par imam ali ono sto mi je drago sto nisam kao ovi sto imaju mentalne bolesti, sto RL slike objavljuju, napucvanje koji je server bolji itd...

Naravno, nikakav hejt za naveden gore server , nego samo pisem o stvarima koje su danas bolest.

Ostavite svoje misljenje i kao sta mislite oko svega ovoga i buducnosti...

Za kraj ostavljam servere gdje sam dozivio lijepo djetinstvo, gdje sam sretan sto sam tamo bio. Ovdje ima i server gdje sam vrlo kratko bio ali sam se zabavio.

Balkan Extreme (Gvozden, Vendetta i Juga - ima ih jos od prije kada nisam igrao..)
Skill Arena (Deity, Xunder)
Balkan Extazy (Doz)
Fusion Gaming (Stefan Cirovic)
Old School (Brajant)
Balkan Elite (Paul)
World Life / World Gaming (Srele Pawno)
Balkan School (Infinity)
NooBot (Dragon)
Yunited Balkan(YUB) (Zaboravio sam ime vlasnika :P)
I ima ih jos par....


Na kraju ću završit rečenicom što je @surreal napiso nedavno
"Don't cry because it's over, be happy because it happened."




Poslednja Izmena: Jun 13, 2024, 16:04:57 POSLE PODNE od SanelPandzic

Lijepo napisano, evo nešto i od mene.

Početak SA-MP karijere 2014/15

Godine 2014/15, igrač pod imenom Surreal_King započeo je igrati na tadašnjem serveru "New Game". Prvi put sam čuo za SA-MP od druga koji je tada igrao na tom serveru. Naravno, interesovalo me je, pa sam odlučio skinuti SA-MP (jer je to bila jedna od igara koju sam mogao igrati i na "tosteru"). Odlucio sam istražiti šta se tačno radi u toj igrici. Kako je vreme odmicalo, igra mi se svidjela, a i igrači su bili ljubazni. Naravno, bilo je i igrača koji su kvarili igru, ali u vrlo malom broju. Nedugo nakon toga, server se ugasio, a ja sam potražio novi server gdje bih mogao igrati. Tada se niotkuda pojavila "Luda Kuća", koju je skriptao Saki. Za server sam čuo preko njihove himne, a jedan dio stiha mi je ostao u glavi: "Ujedinjeni jači smo od cijeloga Balkana." Luda Kuća je u to vrijeme bila jedan od boljih RPG servera; nije bilo vređanja moda niti se mod širio kao "k*rva". Dijelile su se nagrade, i jednostavno se uživalo. Dolazio sam kući i prva pomisao mi je bila: "Idem na Ludu Kuću da se pucam na zonama." Vremenom, server je gubio svoje ime; menjanje staffa i sve te promene dovele su do pada reputacije Lude Kuće danas.


SA-MP Serveri 2017/2024

Posle svih dešavanja, došlo je vreme za novi SA-MP server, a to je bila "Skill Arena". Ah, ta Skill Arena... Kucam na YouTube-u, izlazi Mire Original - "Šta poseduje Admin Level 6 Direktor". Ulazim u klip, video mi se svidi, i u opisu nađem IP adresu servera. Ulazim na server nakon 30-tak minuta čekanja jer je Skill Arena tada brojala 1000 igrača! Kada sam ušao, prva zamisao mi je bila da moram raditi poslove. I tako, s vremena na vrijeme, skupljajući novac i levele, server mi je odjednom dosadio jer se ništa novo nije dodavalo. Smatram da je to bio jedan od ključnih razloga zašto je Skill Arena danas opala sa igračima. Kasnije je dodano da se može donirati za A3, i to je bila propast. Igrači su svakodnevno kršili pravila, a u staffu je bilo admina kojima je jedini cilj bio biti admin. Naravno, cilj je bio da se pokupi što više donacija, što je dejtiu i tada, kao i sada, radio i nikom ništa.


Početak Skriptanja

Mislim da je to bilo 2022. godine kada sam počeo sa skriptanjem. Jednostavno, nisam mogao gledati kako jedan veliki SA-MP server poput "Skill Arene" održava server. Zanimalo me je da i ja jednog dana otvorim svoj SA-MP server. Gledajući tutorijale i razne video klipove, počinjem editovati "Underpoint". Naravno, u to vrijeme nisam znao skoro ništa osim menjanja imena (što i danas radi 90% ljudi) i gubljenjem vremena i truda napravim svoj prvi SA-MP sistem - to je bio posao Dostavljača Stakla. Naravno, ništa teško: uđeš u auto, ukucaš /idipodostavu, stvori se checkpoint, odeš i dođeš, i to je to, ali sam bio jako sretan. Kasnije, kako je vreme odmicalo, smatram da sam postajao sve bolji i bolji. Rad na raznim sistemima i pomaganje serverima doveli su me do situacije da zajedno sa drugom krenem u rad na serveru "Republic of Balkan". Server je još u izgradnji i vjerovatno će biti otvoren u 7 ili 8 mjesecu.


Budućnost SA-MP-a

Iskreno smatram da budućnosti nema osim ako ljudi iz open.mp-a ne preduzmu nešto hitno. Igrica polako gubi igrače i niko više ne želi da troši vreme na ovu igru. Najavljuje se otvaranje raznih servera, dok se neki kasnije i ne otvore. SA-MP više ne daje taj isti osećaj kao prije. Djeca više ne znaju za ovu igru (a možda je i bolje tako). Ovaj forum je nekada znao dnevno izbacivati po 5-6 kvalitetnih modova, aktivnost je bila na visokom nivou, svake sekunde se pojavila nova tema i svi su bili željni pomoći. Mnogi ljudi su odrasli, neki su, nažalost, možda i umrli, i jednostavno to je to. SA-MP je opao, forum je opao, ugašena je glavna stranica SA-MP-a, Kalcor je sve napustio... TUGA!
Poslednja Izmena: Jun 13, 2024, 17:16:57 POSLE PODNE od surreal



" Početna tačka svakog uspeha je želja "

odakle vam vremena za ovo kad niko nece citati svakako
Koji kurac?

Facebook - Klik



Svaka cast za temu.Taman da se prisjetimo malo kako je bilo prije koju godinu :)
Igra bi mogla da se igra normalno i dalje kad bi openmp rijesio problem sa citovima koji unistavaju zabavu a sto se tice mentalnih bolesti vecine igraca samo dobra administracija i stroga moze to da dovede u red.Naravno problem su i otvaranja raznih servera gdje bude po 10-15 igraca i na kraju se zatvore.Ljudi jednostavno zele da steknu neko ime na sampu i onda otvaraju servere u nedogled..Umjesto da imamo 3-4 servera imamo ih 100