Fifa 11 Recenzija

Započeo ***Cmok***, Oktobar 24, 2010, 16:44:25 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

                                                                         FIFA 11

Nova sportska sezona je tu, a s njom su tu i nove simulacije virtualnog nogometa. EA Sports vratio je velik dio slave i popularnosti svojem FIFA serijalu u proteklih nekoliko godina, stoga se fino zavalite i čitajte što nam ove godine nudi u aktualnoj inačici, igri zvanoj FIFA 11.



Znamo što želite znati: Je li bolja od prošle Fife? Je li bolja od aktualnog Pro Evolution Soccera? Valja li onaj najavljivani mod igranja s golmanom? Je li Beckham prezgodan kao i uvijek?

Nećemo okoliÅ¡ati; svih ćemo se pitanja dotaći, samo pratite tekst. Osim pitanja s Beckhamom - znate i sami da jest. Nego, mala napomena â€" iako je najavljeno kako je FIFA 11, na radost svih PC korisnika, na računalima od ove godine pravi next-gen naslov, to ipak ne znači da je PC verzija identična onim konzolaÅ¡kim, točnije X360 inačici koju smo recenzirali. Konkretno govoreći, novitete koje ovdje opisujemo nećete naći u PC verziji jer je dotična zapravo mjeÅ¡avina proÅ¡logodiÅ¡nje Fife i World Cup naslova s ažuriranim rosterima.


GAMEPLAY I NOVITETI

Gameplay je manje-više isti uz neke nadodane fore oko driblinga, poboljšane inteligencije golmana te tzv. "pro passinga" koji je kičasti način za reći da vam igrači dodaju loptu u smjeru u kojem držite gljivu, odnosno D-pad. Svladavanje dodavanja biti će najvažnija stvar u igri, jer je kvalitetna uporaba istih, po našem iskustvu, najbolji način za dolaženje do prilike za zgoditak. Hm, kao da smo to vidjeli na pravim utakmicama. Znači, igra je prilično fluidna i odiše realnošću kao i prije, uz intuitivne kontrole.



Krivulja učenja nije previše nagla - relativno ćete brzo savladati osnove, a one naprednije finte i driblinge uz dosta vježbanja. Ako ste novi u svijetu Fife, pomoći će vam tutorial koji će vas naučiti osnovama igre: od kontrola do duplih paseva, lobovanja, plasiranog udarca, dodavanja u for, po zraku itd. Neke ćete stvari, poput naprednijeg driblinga, naučiti uglavnom eksperimentiranjem i improvizacijom, no guglanje i traženje po YouTubeu nije na odmet.

Osim standardne utakmice, tu su jednako tako standardni modovi započinjanja karijere s jednim igračem; karijera menadžera u kojoj ne igrate već samo postavljate taktike, vrÅ¡ite transfere, itd.; i karijera menadžera - igrača Å¡to je u biti isto kao prethodno, jedino Å¡to joÅ¡ možete upravljati vaÅ¡om jedanaestorkom. Virtual Pro vam omogućava da kreirate igrača na vaÅ¡u sliku i priliku, te da ga kroz razne modove i natjecanja usavrÅ¡avate izvoÄ'enjem raznih zadataka kojima otključavate achievemente.




Nažalost, ovi modovi pate od nekih propusta. Primjerice, ako igrate kao menadžer, igra će povremeno postaviti pred vas sulude zahtjeve i dati vam otkaz ako ih ne ispunite. Isto vrijedi i za igranje s jednim igračem. Konkretno, odigrao sam utakmicu s rejtingom 8.7, bio igrač utakmice - zbog mene je utakmica dobivena. Svejedno, mom se treneru to nije svidjelo, već je bio toliko nezadovoljan da me vratio u rezerve. Misteriozno.

Be a Goalkeeper je prilično dobro izveden, no igranje s golmanom najčešće je dosadno.

Najavljivan mod igranja s golmanom prilično je dobro izveden. Tutorial je user friendly, kao i hintovi koje imate kao golman. Trebat će vam nešto vremena da uhvatite nit i dobijete neki osjećaj za tajming, no nakon toga vas ništa ne sprječava da postanete najbolji golman na svijetu. Osim možda protivničkih napadača. Nažalost, igranje s golmanom zna postati pomalo dosadno ako imate čvrstu obranu i jak napad, a igrate s nekim nedovoljno kompetentnim da vam ugrozi vrata.



Od ostalih noviteta u odnosu na proÅ¡logodiÅ¡nju inačicu valja spomenuti joÅ¡ i Personality+, Creation Center i mogućnost igranja 11vs11 online mečeva. Personality+ dobrodoÅ¡la je novina koja poznatijim igračima uvodi posebne karakteristike i specijalnosti kako bi njihova igra na terenu bila Å¡to prepoznatljivija. MeÄ'utim, ovaj element zapravo nije nikakav originalni dodatak jer svojevrsnu verziju istoga već godinama gledamo u konkurentskom PES serijalu. Isto se može reći i za Creation Center koji je praktički ekstenzija u obliku browser aplikacije, te omogućuje download editiranih stvari na vaÅ¡u konzolu. Å to se tiče 11vs11 mečeva, tu su stvari poprilično jasne â€" ako uhvatite ozbiljnu i kvalitetnu ekipu imat ćete zabavno iskustvo. U suprotnom, bit ćete zadovoljni i lokalnim MP-om za 1-4/7 igrača.

PREZENTACIJA

FIFA serijal oduvijek se dičio sjajnom prezentacijom tako da ni ovaj nastavak nije iznimka. Imamo gomilu licenca â€" lige petice i joÅ¡ gomila drugih kao nizozemska, američka, nekoliko nižih engleskih liga i mnoge druge, ali nema HNL-a Å¡to i nije neki gubitak. Soundtrack je takoÄ'er poslovično pohvalan. Možda se nekima neće svidjeti radi ukusa ili koječega, no nije nametljiv i ugodan je uhu. Ako vas u krajnjem slučaju neka pjesma živcira, možete je maknuti iz playliste.



Komentatori su poprilično normalni - pričaju relativno ugodnim naglaskom i suvislo. Ipak, tu i tamo im se dogodi neka greška ili zaostanu malo s komentiranjem igre, no to je nešto na što smo odavno navikli u ovom žanru. Često će spomenuti razne zanimljivosti u vezi nekih igrača ili klubova, no kad igrate duže vrijeme s istim klubom, to postaje zamorno. Nakon duljeg igranja, možete komotno isključiti komentatore jer ćete ionako znati što će reći. Šteta, s obzirom da su na početku igranja ugodni za slušati u pozadini, no samo je logično da vas ne mogu u beskonačnost zabavljati novim funfactovima.



Sučelje je, po skromnom mišljenju recenzenta, mnogo bolje nego u konkurentnoj igri. Drugim riječima, vrlo je intuitivno i jednostavno za navigirati. Ozbiljno, zašto je ekipa iz Konamija odlučila napraviti sve nepreglednim i uvesti drag 'n' drop? Kome se to da raditi na GAMEPADU? Tu je još i gomila sitnica oko sučelja koje nisu za život bitne, no čovjeka svakako vesele i olakšavaju nam život tijekom utakmice. Govorimo o tome kako je lako i intuitivno zamijeniti igrača tijekom utakmice ili kako znamo koga postaviti da puca iz slobodnog udarca jer su nam kod biranja dostupni za to bitni rejtinzi.

PRESUDA

Presuda na igri je, kao Å¡to se da zaključiti, uvelike pozitivna. Je li igra bolja od Pro Evolution Soccera 11? Smatramo da tu joÅ¡ uvijek stoji čimbenik osobne preference pa će mnogi PES fanatici ostati vjerni svom serijalu. No ako ste dugogodiÅ¡nji igrač PES-a, isprobajte barem demo pa prosudite sviÄ'a li vam se ovakav gameplay. Dok su manje-viÅ¡e jedini modovi vrijedni igranja Virtual Pro i standardno napucavanje s ekipom za istim ekranom, FIFA 11 će vas sigurno zabaviti i opravdati kupnju jer, iskreno, Å¡to vam viÅ¡e treba od diskutabilno ponajboljeg virtualnog nogometa? Osim eventualno karijere.

Znamo da se meÄ'u vama kriju vrhunski menadžeri, klasni nogometaÅ¡i i tvrdokorni ljubitelji Fife. Zato podijelite s nama svoja miÅ¡ljenja o ovogodiÅ¡njoj Fifi â€" znate da mi uvijek volimo čuti dojmove posjetitelja.


OCJENA: 84/100

Poslednja Izmena: Oktobar 24, 2010, 20:57:11 POSLE PODNE od LeoDoughty

www.bp-samp.tk

Dobra igrica. Bolji PES 11.. No, svidja mi se ovaj Goalkepper :P

Citat: [CH]Vilko | ♦ ♣ ♥ ♠ » poslato Oktobar 24, 2010, 16:50:18 POSLE PODNE
Dobra igrica. Bolji PES 11.. No, svidja mi se ovaj Goalkepper :P


Ja s goalkeeper modom ljecim zivce.

www.bp-samp.tk


ja od kad imam komp i igro sam sve fife od 98' do 10' i uvijek mi je fifa bila bolja od pes-a tako da fifu 11 igram sad na xboxu posto vise neam komp i prodo sam ga..pa sam zadovoljan i s fifom na boxu :)