Uopsteno o Pawn skriptanju

Započeo [][] Foxy 2k19 [][], Jun 07, 2020, 11:36:03 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Odlucio sam da uradim tek toliko tutorijal o pawn skriptanju pocetnicima, odmah kazem na pocetku ako nesto pogresim izvinite, ako zelite mozete me popraviti u komentaru.

1. Includes
Pocecemo od includova. Includovi to si fajlovi u kojima imate razne funkcije i parametre.
Takodje postoji include a_samp bez koga mod ne%u0107e raditi. Defininisite ga na pocetku ovako:
[pawn]#include <a_samp>[/pawn]
2. Publics
Bez publicova skripta nece raditi.
Publici:
[pawn]public OnPlayerConnect(playerid)
{
     // Ovde dodavate sta ce se sve raditi kad se igrac konektuje na srv Na primer:
     SendClientMessage(playerid, -1, "[BSAMP] Ucitavanje skripte, molimo sacekajte!");
     return 1;
}[/pawn]
Kod publica u zagradama npr. ,, playerid " to je paramtar

[pawn]public OnPlayerSpawn(playerid)
{
     //Ovde stavljate koja ce se funkcija ili radnja desavati kad se igrac spawnuje. Na primer napravicemo varijablu koja ce prikazati InGameTDove (ukoliko ih imate definisane)
     //Ne morate uvek raditi TextDrawShowForPlayer(playerid, InGameTD[0]); i tako sve [1] [2], mozete napraviti varijablu koja ce u 3 linije prikazati koliko god imate tdova definisanih.
     for(new i = 0; i <40; i ++) //Gde sam stavio broj 40, to Vam je broj TD-ova, stavite koliko imate.
     {
          TextDrawShowForPlayer(playerid, InGameTD[ i ]); //u zagradama i , to predstavlja vas broj tdova (u mojem sucaju 40)
     }
     return 1;
}[/pawn]
[pawn]public OnPlayerCommandPerformed(playerid, cmdtext[], success)
{
     if(!success) return SendClientMessage(playerid,-1,"Komanda koju ste uneli ne postoji, sve komande mozete videti na /komande",8); //Salje Vam poruku, da ste uneli ne postojecu komandu.
     return true;
}[/pawn]
[pawn]public OnPlayerDeath(playerid,killerid,reason)
{
     //Ovaj public Vam daje ako je igrac umro, pise ID igraca koga je ubio, id ubice, i razlog ubistva - Ja cu uraditi da on prikaze Adminima u altchatu da ga je ubio.
     new string[256]; //Ovo je string, mozete nazvati i string i kako zelite str, kako zelite, a u zagradama Vam je broj karaktera.
     format(string, sizeof(string),"~r~AC: ~w~%s [ID:%d] je ubio igraca ~r~%s ~w~[ID:%d]", GetName(killerid), killerid, GetName(playerid), playerid); //parametar killerid to je ubica,playerid ubijen
     sendAltChatMessage(globalstring); //salje poruku u altchatu
     SetPlayerColor(killerid, RED); //daje ubici crvenu boju na tabu
     return 1;
}[/pawn]
[pawn]public OnGameModeInit()
{
    //Ovde dobavljamo objeket koje ce biti u skripti (igri) ili filkter skripti, takodje parametre u modu.
    return 1;
}[/pawn]
[pawn]public OnPlayerDisconnect(playerid,reason)
{
    //Kada igrac izadje paramter playerid i reason daju da tako kazem ovu funkciju: (( %s je izasao sa servera [%s])) Ovako bi izgledalo u chatu ako bi odradili to: (( Foxy je ziasao sa servera [%sCrash]))
    return 1;
}[/pawn]
Ovo je samo 1. deo Tutoriala, dobavljati cu u komentaru jos delovo, gde cemo razgovarati o nativnim funkcijama, komandama, varijabli, tajmerima i td.[/color][/b]
Ovo je 1. deo, dobavljati cu u komentarima jos delova, gde cemo pricati o nativnim funkcijama,komandama,varijabli,tajmerija i td.
[/b]
Poslednja Izmena: Jun 07, 2020, 11:40:32 PRE PODNE od [][] Foxy 2k19 [][]
Balkan Moon v1.0 by Foxy

Owner // Scripter Balkan Moon

u Potpisu Foxy.

Ne pipaj lava Foxy, radi na BM-u :D :D :D
[4.7.2019] Respect For: Purda | Basovski | Mister Naithan | BICEL KO MI BUNTA | 7.9: Vasic[/b]

* Server [5.1.2019 Created]
* Scripter on Power Gaming
* Scripter on Night Life
* Scripter on Arena Gaming
* Scripter on duty (Balkan Moon)

[23.5.2k19] Messi u skriptanju hehe ;)
[7.8.2k19]OLD Minecraft Developer & Player (2016-2018)

#FOXYSCRIPT[/b]
MAPPER U POKUŠAJU :/[/b]

[pawn]OnPlayerCommandPerformed[/pawn] ce biti unknown takodje

[pawn]//Ovde dobavljamo objeket koje ce biti u skripti (igri) ili filkter skripti, takodje parametre u modu.[/pawn] gamemode i filterskripta nije isto

Citat: Ljubisa poslato Jun 07, 2020, 15:19:52 POSLE PODNE
Nah, da sam početnik, ništa ne bih razumeo.
Možda neko hoće.
Citat: omcho poslato Jun 07, 2020, 17:27:45 POSLE PODNE
[pawn]OnPlayerCommandPerformed[/pawn] ce biti unknown takodje

[pawn]//Ovde dobavljamo objeket koje ce biti u skripti (igri) ili filkter skripti, takodje parametre u modu.[/pawn] gamemode i filterskripta nije isto
Nisam video, dešava se, hvala ti na komentaru
Balkan Moon v1.0 by Foxy

u Potpisu Foxy.

[4.7.2019] Respect For: Purda | Basovski | Mister Naithan | BICEL KO MI BUNTA | 7.9: Vasic[/b]

* Scripter on Night Life

#FOXYSCRIPT[/b]

Ni string ne znas da odredis, osnove ne znas a vec pravis tutorijale i ucis druge kako (ne)treba raditi auu

Citat: Im the Emmett huh poslato Jun 07, 2020, 17:38:19 POSLE PODNE
Ni string ne znas da odredis, osnove ne znas a vec pravis tutorijale i ucis druge kako (ne)treba raditi auu
Misliš da ću da se iznerviram? Neću, ako ti znaš bolje molim lepo napravi svoj tutorial, ovde sam pokušao da objasnim početnicima tek toliko nešto, zar su ti toliko bitni postovi pa moraš komentirati, kad možeš da preskociš? Zašto širiti negativu na forumu, da li mogu balkanci barem nekad biti kulturnim  ::)
Balkan Moon v1.0 by Foxy

u Potpisu Foxy.

* Scripter on Night Life

#FOXYSCRIPT[/b]

Citat: [][] Foxy 2k19 [][] poslato Jun 07, 2020, 18:07:21 POSLE PODNE
Misliš da ću da se iznerviram? Neću, ako ti znaš bolje molim lepo napravi svoj tutorial, ovde sam pokušao da objasnim početnicima tek toliko nešto, zar su ti toliko bitni postovi pa moraš komentirati, kad možeš da preskociš? Zašto širiti negativu na forumu, da li mogu balkanci barem nekad biti kulturnim  ::)
Nemoj da mi glumis nekog dobricu kad znas da nisi, zasto bih pisao tutorijal kad su Y-Less i ostali napisali tutoriale? pawn-lang.pdf od Zeex-a itd? Ovo je dzinovska greska da neko uci ovako...

Citat: PeroAg poslato Jun 07, 2020, 21:16:04 POSLE PODNE
Hvala ;)
Barem neki normalni komentar :) Hvala tebi.
lock cu zbog mentola kojih necu da navodim necu da sirim mrznju, zpo.
Balkan Moon v1.0 by Foxy

u Potpisu Foxy.

* Scripter on Night Life

#FOXYSCRIPT[/b]