[C++][Tutorial]Osnove C++,osnovni operatori,logički izrazi - PART 1/3

Započeo MEDO, Maj 21, 2016, 11:33:58 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Pozdrav svima, moje ime je Medis.U ovom tutorialu i narednih par ću vam pokazati i pojasniti neke od osnovnih stvari koje bi trebali znati za rad u C++.Prije svega da napomenem da nisam neki eXpert u C++u koristim znanje iz škole i ono što sam sam naučio.



Ono što ćemo preći u narednih nekliko tutoriala jest:

*Preuzimanje,instalacija i pokretanje programa za izvršavanje koda u C++u
*Struktura C++ programa,varijable,operatori i logički izrazi

*If/Else izjave, if/else if, petlje

*Funkcije,nizovi,stringovi

Nakon svakog TUTa dobit ćete zadatke s kojim možete provjeriti vaše znanje i koliko ste naučili u tom dijelu.





Kroz seriju TUTova koristit ćemo program pod imenom CodeBlocks.
Program možete da naÄ'ete ovdje: KLIK
Mi koristimo mingw verziju tj. verzija koja u sebi ima ugraÄ'en GCC/G++ kompajler.
Instalacija ovog programa je kao i svakog drugog.Nakon Å¡to se instalirali program, otvorite ga i pratite uputstvo na slikama.





1.Odaberete Create a new project i pratite dalje


2.Iz liste odaberete Console Application


3.Idete Next


4.Odaberete C++ iz liste


5.Pod Project title unesete ime projekta, a pod Folder to create project in odaberete folder gdje zelite da vam se sprema projekat


6.Idete finish


6.Dupli klik na sources, dupli klik na main.cpp da vam se otvori vaš projekt




To je to što se tiče instalacije programa i korištenja.Sad ćemo sa baciti na drugi dio, ujedno i zadnji u ovom TUTu, a to je Struktura C++ programa,varijable,operatori i logički izrazi.

Kao i u svakom programskog jeziku počinjemo sa objašnjavanjem svih dijelova prvog programa.Prvi program koji pišemo jeste tzv. Hello World.Ovo je primjer tog programa:

//Ovo je moj Hello World program

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int broj;
    cout << "Unesite broj:" << endl;
    cin >> broj;
    return 0;
}


Sad ću vam objasniti svaku liniju koda i šta ona znači, pa krenimo.




//Ovo je moj Hello World program
Svaka linija koja počinje sa // ili /* je komentar.Komentar je dio koda koji se neće izvrÅ¡iti tj. kao da ne postoji u kodu prvi izvoÄ'enju programa on je "nevidljiv".Programeri koriste komentar da bi se lakÅ¡e snaÅ¡li u svom kodu, komentirajući linije ili viÅ¡e njih.Komentar za jednu liniju je ovo // i za viÅ¡e linija ovo /* - otvaranje komentara za viÅ¡e linija, */ - zatvaranje komentara za viÅ¡e linija!




#include <iostream>
Ova linija govori kompajleru da prije pokretanja programa uključi dodatnu biblioteku.Ovdje je riječ o standardnoj ulazno/izlaznoj biblioteci.One za početak nisu toliko bitne.




using namespace std;
Svi elementi standardne C++ biblioteke su deklarirani unutar nečeg što se zove namespace. Ovaj se zove std, što je skraćeno od standardni.




int main()
Unutar main funckije se izvršava kod koji želimo da pokrenemo.C++ program ne može da radi bez main funckije.Zagrade () nam govore da se radi o funkciji.O funkcijama ćemo govorit više u trećem dijelu.




{}
To su zagrade unutar kojih će se izvršiti kod!Bolje rečeno one označavaju početak i kraj programa.




int broj;
Deklarišemo vraijablu, o njima više u nastavku tutoriala




cout << "Unesite broj:" << endl;
cout - je komanda za izlaz, tj da nam nešto ispiše na ekranu.
<< - oznaka za izlaz
"Hello world!" - tekst unutar " " će biti prikazan na ekranu u našem programu
<< endl; - program prelazi u novi red
; - svaka izjava ili iskaz moraju da završavaju sa tačka-zarez








cin >> broj;
cin - komanda za unos
>> - oznaka ua ulaz
broj - ime varijable u koju želimo spremiti unesu vrijednost




return 0;
"Prisiljava" funkciju da završi!




Varijable,osnovni operatori i logički izrazi

Varijabla je dio memorije u računaru u kojeg se sprema odreÄ'ena vrijednost, bio to broj, znak, slova i ostalo.Da bi negdje u kodu tražili od korisnika da unese neÅ¡to moramo imati mjesto gdje bi to spremili..Prije nego Å¡to možemo koristiti varijablu moramo je deklarirati.Imamo 4 osnovne vrste varijabli, a to su:



Tu gore vam se nalaze tipovi varijabli koji vam trebaju za početak.Kasnije što dublje budemo ulazili u C++ učiti ćemo više o njima.Da bismo deklarisali varijablu pišemo tip varijable i ime.Svako ime varijable mora da počinje sa donjom crtom _ ili slovom engleskog alfabeta, ostali znakovi mogu biti slova engleskog alfabeta,brojevi ili donja crta.Primjer:

int broj;
char znak;





To je to što se tiče varijabli, prelazimo na osnovne operatore u C++u.Da bi radili s varijablama trebaju nam operatori.Najvažniji operator je operator za dodjelu vrijednosti tj. znak jednako = .Ostali operatori koje koristimo su + , - , * , / .Da bismo dodijelili neke vrijednosti u varijabli koristimo operatore.Primjer:


int a,b,c,d; // Deklarišemo varijablu
a=1;
b=2;
c=3;
d=a+b+c;
c=a+b;
b=b-a;


Sve ovo gore iznad vam je primjer koriÅ¡tenja nekog operatora.TakoÄ'er u operatore spadaju znakovi za ulaz (>>) i izlaz (<<) .O njima sam govorio viÅ¡e iznad.




Vrijeme je da preÄ'emo na zadnji dio ovog tutoriala, a to su logički izrazi.To su izraz za koje možemo uvijek da potvrdimo da li su tačni ili netačni.Ovo su svi logčki izrazi koje ćemo koristiti:







Za svaki je u tabli napisano objaÅ¡njenje.U sljedećoj tabli se nalaze operatori pomoću kojih odreÄ'ujemo istinitost nekog složenog iskaza.O ovim operatorima ćemo učiti u drugom dijelu kad budemo govorili o if-else izjavama.






To je to Å¡to se tiče ovog tutoriala.O nekim stvarima sam manje govorio da vam ne komplikujem puno i da ne ulazim u ono Å¡to sam planirao ostaviti za drugi dio.Ovo je moj prvi tutorial kojeg sam spremao neko vrijeme tako da nemojte biti oÅ¡tri :D, moguće je da sam napravio greÅ¡ku tako da ukoliko naÄ'ete negdje javite da se ispravi.Svi koji budu imali ikakvih problema mogu mi se javiti u temi ili na privatnu poruku i rado ću im pomoći onoliko koliko znam.Uživajte.




Literatura:Uvod u programiranje, Gimnazija.
Poslednja Izmena: Oktobar 17, 2019, 22:23:49 POSLE PODNE od Fqris

"They have computers, and they may have other weapons of mass destruction."